222 km pikkuse etapi otsustavad sündmused rullusid lahti finisitõusul (Monte Zoncolan), millel pikkust enam kui kümme kilomeetrit ja keskmine tõusuprotsent mõrvarlik 11,9! Tippu jõudmise rekordaeg kuulub Gilberto Simonile, kes 2007. aastal vallutas mäe 39 minuti ja viie sekundiga, mis teeb keskmiseks kiiruseks 15,05 km/ tunnis.

Ekstreemsel rajal näitas konkurentidele selga Ivan Basso, kes edestas teisena lõpetanud Cadel Evans´it (BMC Racing) ühe minuti ja 19 sekundiga. Liider David Arroyo jõudis pärale üheteiskümnendana, aga kaotust kogunes 3.50. Roosa liidrisärk jäi veel hispaanlase kätte, aga Basso kaotab nüüd vaid 3.33.

Ainsa eestlasena velotuuril jätkav Kalle Kriit (Cofidis) sai etapil 108. koha, kaotades võitjale enam kui 25 minutit. Kokkuvõttes on Kriit endiselt 104. positsioonil, velotuuri jätkab 157 ratturit. Muide parim Cofidise sõitja David Moncoutie on alles 69. kohal.

Üliraske 15. etapp oli liiast mitmele tippsprinterile. Sadulast ronisid näiteks tänavusel Giro´l kaks etappi võitnud ameeriklane Tyler Farrar (Garmin-Transitions) ja Austraalia välejalg Robbie McEwen (Katjuša).

Teisipäeval ootab rattureid ees mäkke eraldistart (12,9 km) ja tulekul on veel kaks kõrgmägede etappi.