Millised on kõige paremad maanteejooksud grupisõidu jaoks ja millised sobiksid Eesti tingimustesse kõige paremini?

Ehhee, küsijal on vist plaanis jooksud osta. Parimad jooksud millega mina rallinud olen, on kõrge pöiaga carbon fulcrumid, kõrged carbon cosmicud on ka super. Campagnolo boradega pole küll sõitnud, kuuldavasti on need konkurentsitult parimad, kuid fulcrumit teeb ka tegelikult campa ja välimuseltki on nende brändid 90-protsenti sarnased. Oluliselt parandab veerevust liimitav kumm ning Eesti tasasel maal peaks jooks olema kindlasti kõrgema pöiaga.

Palju kaalub sinu võistlusratas, palju treeningratas?

Ei tea, pole kaalunud. Kuuldavasti kergeimate võistlusjooksudega 6.9kg ja trenni velo erineb võistlusrattast vaid jooksude poolest. Arvan, et trenni alumiiniumjooksud on oma 1kg - 1,5kg raskemad kui mu karbon Fsa võistlusjooksud.

Kas oled teadlik praeguste noorratturite tegemistest ja kui palju oled neid omapoolsete nõuannetega abistanud?

Ausalt öeldes ei ole kursis, kuid mõned noored on üht teist küsinud. Kuid raske on neid aidata, ma ei julge eriti teistele nõu anda, kuna minu sportlastee ja saavutused on olnud hoopis teistsugused kui eelmistel tegijatel (pigem sprinterid). Võibolla see, mis mulle sobib, on teistele liiig.

Mida sööd sõidu ajal? Ainult geele või vahel ka midagi inimlikumat?

Enamasti lähevad erinevad energiabatoonid, geelide kõmmutamisega alustan 50km enne lõppu, tavaliselt 2-6 geeli.

Milline on lemmiktõus? Kas oled ka sõitnud kuulsaid tõuse, nagu Col de Galibier või Mont Ventoux?

Lemmiktõus on Nice alpides asuv Col de Turini (tõus 26km pikk, kuid õige tõus hakab 15km enne lõppu). Tõeliselt kuulsatest tuuri mägedest olen läbind vaid püreneede "hirmu" col de Tourmalet. See aasta saan Dauphine Libere´l sõita ka Alpe d`Huezi.

Ikka ja jälle on kuulda, et paljud kasutavad keelatud aineid. Oled ka ise väitnud, et kohe on näha, kes on ainet pruukinud. Mis põhjusel ei suudeta neid pettureid kõrvaldada?

Otsi inimene, kes prantsuse keelt mõistab ja vaata seda VIDEO´t.

Kui palju annab meeskond sulle sõidu ajal ja ka enne etappi, taktikaliste otsuste langetamisel omavoli? Näiteks Paris-Nice ühel etapil anti sulle meeskonna autost käsk gruppi tagasi langeda. Kas oleks olnud võimalik sellist käsku ka eirata ja oma võimeid tunnetades vastu vaielda? Kui palud abi vedamiseks, kas siis reageeritakse sinu palve peale või otsustab keegi teine?

Enamus ajast otsustab rattur ise, mida ta teeb, vähemalt meeskonna liidrietega on nii. Raadiost saan rohkem infot muu kohta, näiteks kuhu tee pöörab, mitu kilomeetrit on järgmise tõusuni, mitu km see on ja jne. Selle Paris-Nice vahejuhtumi ajal otsustasin ise kuidas käituda, meeskond mulle käske ei jaganud ning kogu mulli mõtles välja meedia. Ja kui meeskonna liider raadio vahendusel teistelt midagi palub, siis selge see, et abi temani jõuab!

Kas jälgid ka teisi spordialasid peale jalgrattaspordi?

Aega kahjuks pole. Vanasti olin F1 fänn! Alati on hea kuulda kui meie sportlastel kusagil hästi läheb. Kui Veerpalu viimane kord MM-i kinni pani, siis üks sõber saatis mulle trenni ajal messe võistluse käigust.

Millist tuuri oleks sul kõige reaalsem esimesena võita, kas Giro d`Italiat, Tour de France või Vueltat? Millal teadsid, et tahad saada professionaalseks sportlaseks? Kas oled unistanud olümpiavõidust või maailmameistritiitlist?

Väga keeruline öelda, kas suudan eales suuri tuure kinni panna. Tavaliselt on võitja ikka teistest peajagu üle! Tiitlivõistluste medalivõidust ei unista, medali võiks võita rohkem fännide rõõmuks.

Mis sa arvad selles, et tänapäeva noored häbenevad kiivriga sõita? On see ju ka paljude tippratturite elud päästnud.

Kas tõesti on selline probleem? Mina kasutan 90% treeningutest kiivrit. Kiiver on mõnus, need on nii mugavaks tehtud, et kui just paks müts kiivri all pole, siis seda ei tunnegi. Kui keegi mõtleb mingi moe pärst kiivrita trenni minna, siis siinkohal on kõige parem näide kasahh Andrei Kivilev, kes hukkus 2002 aastal Paris-Nice velotuuril kukkudes. Kiivrit polnud ja surm oli silmapilkne (mees lõpetas aasta varem Tour de France neljandana).

Kuidas jälitav peagrupp oskab alati nii õigel hetkel asuda põgenejaid püüdma, et vahetult enne finišit saadakse jooksikud kätte? Vahel toimub see vaevalt mõnisada meetrit enne finišit, seega kas tegemist on õnnemänguga või annab keegi (mõni saateauto vms) grupile õigel hetkel märku, et nüüd tuleb uhama hakata ja enam passida ei saa?
Kui kiiresti grupp üldse sõidab? Kui näiteks panna Contador Tallinna lennujaama juurest üksi täie hooga Tartusse sõitma, kui kaua siis jälitajate grupp võiks veel aega parajaks teha, enne kui järgi kihutama hakkavad, et Contador kindlasti enne Tartut kätte saada? Äkki oskad umbkaudu kilomeetrites öelda? Kas 20 kilomeetrit edu andes põgenikku enam kätte ei saa?

Kindlasti Columbia meeskonna spordidirektor ütleb oma sõitjatele, millal on õige aeg tempot tegema hakata, lisaks töötab üks meeskond kolm korda tõhusamalt kui erinevate meeskondade ratturid ees jooksikute grupis (tihtipeale hoiavad jooksikud alati nõksu tagasi ja passivad üksteist, keegi ei taha teistest rohkem rügada).
Contadoril üksi kindlasti šansse poleks. Kui lisada veidi vastutuult, siis isegi 30km edu andes peaks punt Alberto kinni püüdma, kui kolm meeskonda täiega tööd teeb, ega ta sileda peal mingi loom pole.Tavaliselt jäävad jooksikud ette kui ilm neid äärmiselt soosib või kui võidusõidu viimased 100km sõidetakse väikestel kurvilistel teedel.

Kuidas näeb välja sinu tavaline päevaplaan? Kumb on parem variant, kas üks pikem treening või kaks lühemat? Kas talvel ja enne põhihooaega näiteks suusatad või jooksed ka?

Päevaplaan: 8-9 äratus ja põhimõtteliselt söön kohe hommikust. 10-11 lähen trenni. Pärast trenni teen süüa (enne seda venitan koibi).18-20 sisustan vaba aega. 20-21 õhtusöök. 22h-00h lähen magama.
Mina eelistan sõita korraga 4-7 tundi. Kaks treeningkorda on mulle vastumeelt, lihtsalt psüholoogiliselt ei meeldi. Jooksen aastas päris palju. Näiteks pool oktoobrit ning terve novembri jooksin iga hommik 5-15km. Suusad sain see talv kaks korda alla. Kuigi suusatamine mind väga ei tõmba, olen nagu kloun suuskade peal (rohkem võitlen püsti seismisega kui tegelen suusatamisega).

Kui raske on siledal kusagil grupi tagaotsas nn. loksuda? Mis näiteks keskmine pulss on? Kui kiire on sinu trennitempo?

Trennitempo on väga suhteline, Nice´s mitte kunagi üle 30 km/tunnis keskmist, kuna sõidan enamasti mägedes (tavaliselt 27-29 km/tunnis keskmist). Eestis suvel tempo ikka 35 km/tunnis keskmist, kõik oleneb tujust. Siledal kui küljetuult ei ole, siis etapi alguse osas just raske pole, kuigi lõpus kui täiega pannakse, siis peab ikka kõvasti punnima (näiteks Kataloonia tuuri siledamal maal, kus Cavendish võitis, oli mul keskmise pulsi max 180 lööki ja etapil, kus Rodriguez võitis maksimum 170 lööki).

Kas sulle on pakutud dopingut? Kui Rein Taaramäe peaks kunagi dopinguprooviga põruma, siis kas Rein Taaramäe tunnistab oma vea kohe üles või hakkab lolli veeretama?

Kui nalja teha, siis ema pakkus xymelini (nina sprei) kui nohu oli, nii et pakutud on. Kui ma põruks proovis näiteks coldrex hotremiga (palaviku alandaja), siis lehes oleks ikka pealkiri, et Taaramäe pani dopingut (doping on väga lai mõiste). Ütlen kohe - Rein Taaramäe ei põru eales kontrollis tõsise dopinguaine tarvitamisega (epo, sera, veredoping). Kui ma peaks kunagi positiivse proovi andma, siis on see pigem õnnetus, see tähendab teadmatus (näiteks nohurohu sudafedi taolise aine tarvitamise näol). Nii et minu puhul reaalne patustamine on võimatu, mul ei ole vaja kunagi aru anda. Hoiatan kõiki noori ja harrastussportlasi, et nad vaataksid, mis toidulisandeid nad ostavad ja mis ravimeid haiguste puhul kasutavad. Näiteks on kontroll Tartu rattarallil (eelmine aasta põrus Soome meister dopingukontrollis, kuna ostis taastusjooki spordipoest, kuid see jook sisaldas keelatud hormooni).