Ainus varasem jalgratta EMi korraldamise kogemus pärineb Eestil 2004. aastast, kui võistlused toimusid Otepää ümbruses. Stardis olid mitmed praegused rattamaailma superstaarid, kes tol ajal oma karjääri alles alustasid. Teiste hulgas osales ka Astana Klubi liider ja kolme suurtuuri võitja Vincenzo Nibali.

Itaallase parimaks tulemuseks jäi Otepää küngaste vahel sõidetud eraldistardi 8. koht. Grupisõidus sattus terve Itaalia meeskond kukkumisse, mis muuhulgas luhtas tol päeval ka mitmete Eesti poiste võimalused. Koos Nibaliga kukkus ka näiteks Giovanni Visconti, tänavuse Giro d’Italia mägedekuningas.

Sakslane Andre Greipel, kes on üks maailma hetke tugevamaid sprintereid ja võitnud ka Tour de France’il kokku üheksa etappi oli 2004. aastal Otepääl grupifinišiga lõppenud grupisõidus üheksas. Sloveenia eraldistardi spetsialist Janez Brajkovic võitis aga oma lemmikalal hõbeda.

Teistest tuntud nimedest olid Otepääl kohal Andrei Grivko, Paul Martens, František Rabon, kaksikvennad Peter ja Martin Velits, Gediminas Bagdonas, Daniel Navarro, Martijn Maaskant, Jonathan Tiernan-Lock, Lukasz Bodnar, Stijn Vanderbergh, Nicolas Roche, aga ka 2011. aastal Itaalia velotuuril traagiliselt hukkunud Wouter Weylandt.

Eesti meestest saavutas üheteist aasta tagusel EMil parima tulemuse Caspar Austa, kes oli grupisõidus 30.

Sel aastal on Euroopa parimad alla 23-aastased mees- ja naisratturid tulemas Tartusse, kus Euroopa Meistrid selgitatakse 6.-9. augustini Tartu linnatänavatel.