Venemaa ja Horvaatia kohtumine algas küllaltki närviliselt ja avapoolaeg suurt mänguilu just ei pakkunud. 31. minutil asus ootamatult juhtima Venemaa, kui umbes 25 meetri pealt saatis ilusa kauglöögi ristnurka Deniss Tšerõšev. Tegemist oli mehe neljanda tabamusega sel MM-il

Venemaa ei saanud pikalt eduseisu nautida ning 39. minutil saatis Andrej Kramaric peaga väravasse Mario Mandžukici söödu. Teisel poolajal oli väravale lähemal Horvaatia, kuid Ivan Perišici lähilöök tabas posti.

Teisel poolajal ja lisaaja alguses oligi üritavamaks pooleks Horvaatia. 101. minutil saabus nende õnnetund, kui nurgalöögist tulnud palli lõi peaga väravasse Domagoj Vida.

Seejärel asus suruma Venemaa. Tasu saabus üsna lisaaja lõpus, kui Alan Dzagojevi karistuslöögi suunas 115. minutil peaga väravasse Venemaa koondise brasiillasest äärekaitsja Mario Fernandes.

Kumbki meeskond seejärel enam tabamuseni ei jõudnud ja penaltiseeria oli tõsiasi. Venemaa poolelt eksisid esimene lööja Fjodor Smolov ja kolmandana ette astunud Fernandes. Neist teine lõi palli lihtsalt väravast mööda. Horvaatia poolel eksis ainsana teisena löönud Mateo Kovacic. Otsustava penalti realiseeris horvaatide poolel taas Ivan Rakitic, kes tegi sama ka mängus Taaniga.

Horvaatia kohtub kolmapäevases poolfinaalis nüüd Inglismaaga. Horvaatia koondis on MM-idel varasemalt nii kaugele jõudnud ainult 1998. aastal, kui lõpuks saavutati kolmas koht.

Enne mängu:

Kui Horvaatiat loeti suurturniiri eel võimalike üllatajate sekka, siis Venemaa veerandfinaali jõudmine on olnud käimasoleva MM-i üheks suuremaks üllatuseks.

Alagrupiturniiril oli Horvaatia üldse üheks paremaks võistkonnaks ja nende suurpärane keskväli eesotsas Luka Modrici ja Ivan Rakiticiga töötas laitmatult. Kaheksandikfinaalis näitas Taani oskuslikult ette, et horvaatide keskväli ja ilus söödumäng on võimalik targa kaitsega edukalt kinni panna. Modric jättis taanlaste vastu lisaajal küll ka penalti realiseerimata, kuid lõpuks päästsid horvaate just 11 m karistuslöögid.

Horvaatia koondise puhul on tõdetud, et praeguse kuldse generatsiooni jaoks on sel MM-il tegemist viimase võimalusega saata korda midagi suurt. Poolfinaali jõudmine oleks nende jaoks juba suur sündmus. Seni on horvaadid mõnel suurturniiril suutnud poolfinaali murda ainult 1998. aasta MM-il, kui Davor Šukeri ja Zvonimir Bobani vedamisel saadi kolmas koht.

Kui rääkida potentsiaalsest uuest, üheksandast maailmameistrist, siis on just Horvaatia koondis Belgia kõrval selleks tiimiks, kes võiks tänavu värske tšempionina triumfeerida.

Kui Horvaatias nähakse ka maailmameistri ainest, siis Venemaa on veerandfinaali jõudmisega kõik eesmärgid juba täitnud. Finaalturniiri eel räägiti, et Stanislav Tšertšessovi juhendatav meeskond võib olla üldse läbi aegade kõige nõrgem võõrustaja, siis need jutud lükati üsna kiirelt ringi.

Alagrupis suutis Venemaa saudid ja egiptlased kindlalt paika panna, kuid matš Uruguayga tõestas, et päris tippmeeskonna kvaliteeti neil siiski ei ole. Kaheksandikfinaalis Hispaania vastu päästis venelasi lõpuks hispaanlaste küllalti nüri ja ümmargune mäng ning penaltid.

Kui horvaadid võivad mängu eel ka ajaloost tuge otsida, siis venelastel sealt eriti midagi suurt leida ei ole. Omaette riigina oldi varasemalt mängitud ainult kolmel MM-il ja seal oldi kõikidel juhtudel piirdutud alagrupiturniiriga. NSVL-i aegadest on parimaks saavutuseks neljas koht 1966. aastast, kus pronksimängus kaotati Eusebio juhitud Portugalile.

Horvaatia mängud sel MM-il:

Horvaatia – Nigeeria 2:0
Horvaatia – Argentina 3:0
Horvaatia – Island 2:1
Horvaatia – Taani 1:1 (3:2)

Venemaa mängud sel MM-il:

Venemaa – Saudi Araabia 5:0
Venemaa – Egiptus 3:1
Venemaa – Uruguay 0:3
Venemaa – Hispaania 1:1 (4:3)

Venemaa ja Horvaatia veerandfinaal algab kell 21.00. Delfi Sport toob kohtumise lugejateni otseblogi vahendusel.

OPTIBETI KOEFITSIENDID
Horvaatia võit 2,20
Viik 3,00
Venemaa võit 3,95