1:1 seisuga lõppenud normaalaja järel viis horvaadid finaali Mario Mandžukići 109. minuti tabamus.

Mäng algas kohe väga tormiliselt. Juba viiendal minutil läksid inglased juhtima, kui paremkaitsja Kieran Trippier põrutas 20 meetrilt väravasse suurepärase karistuslöögi. Tabamuse järel kontrollis Inglismaa avapoolaega hästi ning 45 minuti järel võisid inglased oma esitusega rahule jääda.

Teine poolaeg oli aga selgelt horvaatide oma - juba esimestest minutitest peale olid nemad väljakul ohtlikumaks pooleks ning mitmed head šansid kulmineerusid ka väravaga - 68. minutil saatis Šime Vršaljko väravaesisele hea tsenderduse, mille Ivan Perišić omapärase jalaliigutusega võrku saatis.

Horvaatia värava järel jäid inglased surve alla ning korduvalt oli õhus ka horvaatide teine tabamus, ent hoolimata inglaste mitmetest eksimustest jäi Jordan Pickfordi värav puutumata.

Lisaajal näitasid ehk esiti pisut paremat mängu taas inglased, ent sihile jõudsid ikkagi horvaadid - 109. minutil suunas Perišić palli peaga väravaesisele, kus Mario Mandžukić kaitsjaid ennetas ja selle võrku saatis: 2:1 Horvaatiale!

Inglased lõpetasid mängu sealjuures veel kümnekesi, kuna lisaaja teisel poolajal sai vigastada avavärava autor Trippier, kõik vahetused olid seks ajaks aga juba tehtud.

Inglased ja horvaadid juba teavad, mis neid ees võib oodata: eilses esimeses poolfinaalis sai Prantsusmaa Belgia üle magusa 1:0 võidu. Seega: laupäevases pronksimatšis läheb tänase mängu kaotaja vastamisi Belgiaga, tänane võitja saab aga pühapäevases finaalis kokku prantslastega.

Inglismaa pääses viimati (ja seni ainsal korral) MM-finaalturniiril finaali 1966. aastal - toona suudeti kodupubliku ees ka kuldne karikas lõpuks võita. Horvaatia pole mitte kunagi varem finaali jõudnud, ent 20 aastat tagasi tuldi kolmandale kohale.

Inglismaa ja Horvaatia eelmised neli omavahelist kohtumist on olnud äärmiselt meeldejäävad. 2008. aasta EM-valiksarjas jäid kahel korral peale horvaadid, mis jättis Inglismaa toona finaalturniirilt eemale. Zagrebis Maksimiri staadionil peetud kohtumises, mille horvaadid 2:0 võitsid, said Gary Neville ja Paul Robinson sealjuures hakkama Inglismaa koondise ajaloo ühe kõige kentsakama ja kuulsama omaväravaga – äärekaitses mänginud Neville suunas väravavaht Robinsonile rutiinse tagasisöödu, mida Robinson suure hooga ründajate suunas hakkas virutama, ent pall võttis ebatasasel pinnasel täpselt enne Robinsonini jõudmist lahtise mätte pealt põrke, hüppas üle löögijala ning veeres väravasse.

See võttis inglaste valikturniiri toona väga hästi kokku – 2008. aasta EM on viimase paari kümnendi ainus suurturniir, millele Inglismaa ei suutnud kvalifitseeruda. Alagrupis jäädi alla ka Venemaale! Kes mäletab, siis toona oli samas valikgrupis veel ka Eesti koondis.

Kaks aastat hiljem vastasid inglased MM-valiksarjas aga magusa kättemaksuga – 4:1 ja 5:1 võidud horvaatide üle viisid Inglismaa Lõuna-Aafrikasse MM-ile, Horvaatia jäi aga koju. Eks näis, kelle kord on kolmapäeval peale jääda. Koju ei sõida aga veel igatahes keegi, sest kaotajale on ette nähtud veel ka laupäevane pronksimatš.

Kohtumine Moskvas Lužniki staadionil algab kell 21.00, Delfi Sport kajastab kohtumist otseblogis.

Optibeti koefitsiendid:

Horvaatia võit - 3,67
Viik - 3,10
Inglismaa võit - 2,40