Belgia oli avapoolajal võitlusliku Panama vastu hädas ning poolajapausile mindigi 0:0 viigiseisul. Belglased said pinge maha kohe teise poolaja alguses, kui Dries Mertens saatis ilusa pommlöögi väravasse.

Seejärel algas Romelu Lukaku soolo. Avapoolajal ei tahtnud pall kuidagi Lukakuni jõuda, kuid 69. minutil leidis Kevin De Bruyne lõpuks Lukaku hästi üles ning Manchester Unitedi ründaja saatis palli peaga võrku.

75. minutil sai Lukaku vastaste puuriluku Jaime Penedoga silmitsi ja taaskord oli Belgia koondise tipuründaja täpne. Kohtumise lõpus pidi paaril korral tõsiselt sekkuma ka belglaste väravavaht Thibaut Courtois, kuid Londoni Chelsea puurilukku ei õnnestunud Panama meestel üle mängida.

Lisaks Belgiale ja Panamale kuuluvad G-alagruppi veel Inglismaa ja Tuneesia.

Enne mängu:

Belgia on läbi aastakümnete kuulunud Euroopa tugevate keskmike sekka. Kohati on sähvatatud ning seejärel on olnud raskeid aegu. Praegu elatakse tõenäoliselt üle üldse parimaid aegu.

Edule pandi alus 1998. aastal. Toonasel finaalturniiril langeti välja juba alagrupis ning nii hakati otsima lahendusi, mis viiksid nad maailma ja Euroopa tipule lähemale. Üheks eestvedajaks sai noortetreener Bob Browaeys. Tema meenutuste kohaselt sai eesmärgiks muuta koga riigis mängitav jalgpall ühtseks. Ehk nii noorte kui ka täiskasvanute koondised hakkasid pallima sarnases süsteemis. Eesmärgiks oli noorte valutum üleminek ühest vanusegrupist teise.

Praegusel Belgia meeskonnal on sisuliselt neli liidrit. Eelkõige toetutakse 26-aastasele väravavahile Thibaut Courtoisile (Londoni Chelsea), 26-aastasele keskväljageeniusele Kevin De Bruynele (Manchester City), 27-aastasele välkkiirele ääreründajale Eden Hazardile (Londoni Chelsea) ning võimsale 25-aastasele tipuründajale Romelu Lukakule (Manchester United).

Panama on samas laiemale üldsuse tundmatum suurus. „Kummitusvärava“ abil MM-finaalturniirile jõudnud Panama kuulutas ajaloolise kvalifitseerumise päeva rahvuslikuks pühaks.

10. oktoobrit tähistatakse selles 4 miljoni elanikuga nüüdsest igavesti päevana, mil nende jalgpallikoondis kindlustas esimest korda pääsu MM-ile. Kardeti, et otsustav mäng Costa Ricaga tuleb uuesti pidada, sest ameeriklased olid esitanud FIFA-le protesti. Nimelt näitasid videkordused, et Panama 2:1 võidumängu viigivärava puhul pall tegelikult väravajoont ei ületanud ning kohtunikud olid eksklikult läbi lasknud nn „kummitusvärava“.

Mees, kelle arvele „fantoomvärav“ kanti, on 29-aastane Gabriel Torres, kes juhuslikult kannab ka hüüdnime Fantasmita (tõlk: väike kummitus). Seda Tšiili klubi Huachipato ründajat peeti kunagi riigi lootustandvamaks nooreks mängijaks. Tema vastu oli 11 aastat tagasi huvi isegi Manchester Unitedil, kelle juures ta end kahel korral näitamas käis. Suurele võimalusele tõmbas piduri aga testimise teisel päeval saadud vigastus. Korra on ta viibinud ka Valencia treeningutel. Oma 68 koondisemänguga on ta löönud 15 väravat.

Panama mängustiili on kirjeldatud kui ettearvamatut tänavakaklust. Neid võib võrrelda Eesti koondisele alati peavalu valmistanud Andorraga, kelle peaeesmärk näib olla vastast neid järjepidevalt jalga pekstes nõrgestada. Oma 5-4-1 taktikaga võivad nad grupi favoriitidele ehk belglastele ja inglastele parajaks pähkliks osutuda, kuid kihlveokontorid neile väga kõrget lendu ei ennusta. Ilmselt jääks Panama rahvas rahule ka ühe viigiga kolmest mängust.

Belgia ja Panama kohtumine algab kell 18.00. Delfi Sport toob mängu käigu lugejateni otseblogi vahendusel.

OPTIBETI KOEFITSIENDID

Belgia võit 1,18
Viik 7,00
Panama võit 18,50