Uruguay - Portugal 2:1

I

Päeva esimeses kaheksandikfinaalis löödi 7 väravat. Enne teist mängu mõtlesid küllap paljud, et nii Portugal kui Uruguay eelistaksid mängida kaitsest lähtuvalt ja ennustasid väravatevaest jalgpalli. Hoolimata sellest, et väljakul olid Ronaldo, Suarez ja Cavani. Mängu järel on hea tõdeda - hilisõhtune kohtumine oli teistsugune, aga haaras kõiki ja oli täpselt sama põnev.

II

Kiire esimene koll ja peale viigiväravat uuesti juhtima minemine lubasid Uruguayl võtta sisse enda jaoks eelistatum mängustiil ja seda nii, et Portugal asja õigupoolest ei märganudki. Tõsi, neil polnud ka valikut.

III

Portugal oli teinud mängu eel muudatusi - Iraani vastu penalti teinud Soares oli jäetud algkoosseisust välja, samuti Quaresma, kes olnud ründemängus aktiivne, aga kaitses passiivsevõitu.

Mis omakorda tähendas, et kogu parem äär oli mehitatud teistmoodi, kaitsvamalt kui eelnevates kohtumistes. Teisel poolajal, uuesti kaotusseisu jäädes, toodi Quaresma platsile ja kohe hakkas parema ründaja koha peal juhtuma, aga Laxalt oli suurepärane, lisaminutitel jõudis ta korra ka keskele, lüües peaga kastist välja ohtliku palli.

IV

Ronaldo oli enne mängu heas tujus. Esimesel poolajal ei saanud mees kordagi Uruguay trahvikastis palli puudutada. Teise alguses see juhtus, olukorrast tuli nurgalöök ja sellest viigivärav.

Kui Ronaldo aitas Cavani väljakult, mõtlesin, et kas see on signaal PSG-le või Realile.

V

Uruguay kaitses kümne mehega, ette jäi enamasti Suarez, mõnel harval korral ka Cavani. Mängu alguses torkas silma, et ründajad hoidsid ääred hästi laiali ja nii sündis ka esimene värav.

Suarez sai enamik talle saadetud palle kätte, kattis neid hästi ja toimis terve kohtumise Uruguay ründemängu assistendina, kes võitis palli, hoidis seda ja söötis paremal positsioonil olevale partnerile. Kui poleks simuleerimisi, kiitnuks teda veel rohkem.

Cavani on turniiri staarründajatest kõige rohkem meeskonna heaks töötav. Kuni vigastuseni rügas ta kogu väljaku ulatuses ja kaitsemängus kulutatud jõust hoolimata lõi ka mõlemad väravad.

Madridi Atletico kaitse on aastaid olnud Euroopa klubi jalgpalli parimaid ja Godin/Gimenez on seda ka käesoleval MM-il.

Laxaltist juba rääkisin, aga teinegi äärekaitsja, Caceres, on mänginud sellel suurturniiril paremini kui varasematel ja olnud silmapaistev nii kaitse- kui ründemängus.

Päris lõpu eel võttis juhtimise üle Godin - andis karistuslööke, reguleeris mängijate asetust väljakul ja tegi ka ühe soolo.

Ei mäletagi, et oleksin kunagi ühes mängus sedavõrd palju ühe meeskonna võtmemängijaid üles märkinud.

VI

Teise poolaja alguses vajus Uruguay väga alla ja kohe tuli ka karistus. Peale viigiväravat oli tunne, et siit võib tulla teinegi ja see tuligi, ent mitte sellesse väravasse. Seegi on loogiline. Cavani mõlemad löögid oli suurepärased, aga teise ajal oli Rui Patricio liiga esimeses postis - võib arvata, et ta ei oodanud lööki esimesest puutest.

VII

Lõpuvile järel tabas telekaamera hetkeks pildi, kus Portugali treeneritepingil istunud suured mehed vaatasid väikesest mobiiltelefonist üle ühte viimastest rünnakutest - võimalik, et olukorda, kus Quaresma sukeldumise järel sai hoiatuse Ronaldo; võimalik, et kohta, kus pall läks vastase trahvikastis vastu Rui Patricio kätt, aga võimalik, et lausa mõlemaid.

Lootus sureb viimasena.

VIII

Milline algus play-off mängudele.

Messi ja Rondaldo sõidavad koju. Mbappe, Griezmann, Suarez ja Cavani jätkavad.