Alagrupi võidu kindlustanud uruguailased otsustasid mängu saatuse juba avapoolajaga, kui lõid kiiresti kaks väravat. Lisaks jäid venelased esimesel mängupoolel ka vähemusse.

Uruguay pääses juhtima 10. minutil, kui Luis Suarez saatis palli karistuslöögist täpselt värava paremasse alanurka. 23. minutil oli seis juba 2:0 - Diego Laxalti lõi kaugelt peale, pall sai Denis Tšeriševilt rikošeti ja lendas väravasse.

Kahes eelmises kohtumises suurepärast jalgpalli näidanud venelaste lootused mängu päästmiseks said tõsise tagasilöögi 36. minutil, mil paremkaitsja Igor Smolnikov hankis teise kollase kaardi ja jättis kodumeeskonna vähemusse.

Teine poolaeg oli juba üpris sündmustevaene. Venemaa üritas ja ründas rohkem, kuid sihile jõudis hoopis Edinson Cavani. PSG ründaja oli nurgalöögi järel esimesena jaol, kui Igor Akinfejev tõrjus Diego Godini pealelöögi enda ette.

Egiptuse ja Saudi Araabia mängus viis Mohamed Salah egiptlased 22. minutil juhtima. Liverpooli äss jooksis kaks kaitsjat üle ja tõstis palli üle väravavahi.

Avapoolaja lõpus sai Saudi Araabia kaks penaltit, millest teise Salman Al Faraj lisaminutitel realiseeris. Esimest 11 meetri karistuslööki läks lööma Hattan Bahebri, kuid 45-aastane Essam Hadary tõrjus. Hadaryst sai täna vanim jalgpallur, kes on kunagi maailmameistrivõistlustel platsil käinud.

Mängu domineerinud Saudi Araabia võiduvärava lõi Salem Al Dawsari viimasel lisaminutil.

A-alagrupi võitis Uruguay täisedu 9 punktiga, Venemaa (6p) läheb kaheksandikfinaali teisena. Kolmas oli Saudi Araabia (3) ja viimane kõik mängud kaotanud Egiptus (0).

Uruguay kohtub 30. juunil Sotšis kaheksandikfinaalis B-alagrupi teise meeskonnaga, Venemaad ootab 1. juulil Moskvas mäng B-grupi võitjaga. Ilmselt on tegemist Hispaania ja Portugaliga, kuid millises järjestuses, see selgub täna õhtul.

Mängude eelvade:

Nii Venemaa kui Uruguay jätkavad täiseduga ja on edasipääsu juba
kindlustanud. Kuna venelastel on parem väravate vahe, piisab neile
alagrupivõiduks ka viigist.

Egiptuse ja Saudi Araabia mängus on kaalul vaid au. Kumbki meeskond ei taha MMi lõpetada punktita ja alagrupi viimase kohaga.

Uruguay peatreener Oscar Tabarez ei saa täna kasutada Egiptusele võiduvärava löönud keskkaitsjat Jose Gimenezit, keda vaevab reievigastus. Venelastel jääb põlvevigastuse tõttu eemale Alan Dzagojev, kes peaks tagasi olema aga play-offi avamänguks.

Venemaa koondise kogenud kaitsja Sergei Ignaševitš ütles pressikonverentsil, et Uruguay on hoopis teisest puust kui kaks nende esimest vastast. "Iga mängija peab oma positsioonil tegema väga head tööd. Mina mõtlen juba, kuidas pidurdada [Edinson] Cavanit ja [Luis] Suarezit. Need on kaks ründajat, kes avaldavad fantastiliselt survet ja löövad enamuse Uruguay väravatest. See valmistab mulle muret, uurin hoolega, kuidas nad mängivad, kuidas nad koostööd teevad ja milliseid otsuseid langetavad," sõnas 38-aastane keskkaitsja.

Venemaa peatreener Stanislav Tšertšessov ütles, et senised võidud on raske töö vili: "See pole juhus, et oleme alustanud võidukalt. Meil on ühises rütmis töötav ja hingav meeskond. Oleme seni oma vastaste kohta teinud korraliku kodutöö."

Tabarez kinnitas, et tema põhimehed täna puhkust ei saa ja Venemaa vastu minnakse võimsa löögirusikaga. "Ma ei mõtle vahetustele, tahame sel MMil mängida seitse mängu ja oleme selleks valmis. Tänane mäng peoperemeestega on hea test, et saada teade, kuidas me oleme edasi arenenud. Venemaa kodupubliku ees tuleb kindlasti fantastiline atmosfäär," rääkis Uruguay peatreener.

Selle alagrupi kahte paremat ootab kaheksandikfinaalis tõsine väljakutse, sest nende vastased tulevad B-alagrupist, kust jahivad edasipääsu veel Hispaania, Portugal ja Iraan.

Senised mängud A-alagrupis:

Venemaa - Saudi Araabia 5:0
Uruguay - Egiptus 1:0
Venemaa - Egiptus 3:1
Uruguay - Saudi Araabia 1:0

Huvitavaid fakte:

* Kolm viimast Euroopa meeskonda, kes korraldasid MMi - Saksamaa 2006, Prantsusmaa 1998, Itaalia 1990 - võitsid alagrupis kõik kolm mängu.

* Venemaa on võitnud Uruguay vastu oma kaheksast viimasest mängust koguni kuus (siia on arvestatud ka Nõukogude Liidu koondise mängud). Viimati mängiti 2012. aastal Moskvas, kus tehti 1:1 viik.

* Uruguay on varem MMil Venemaad (täpsemalt küll Nõukogude Liitu) võitnud vaid korra - 1970. aastal.

* Uruguay on kaks viimast eurooplastega peetud MM-mängu võitnud. Eelmisel finaalturniiril alistati nii Inglismaa kui Itaalia.

* 32-aastasel Uruguay väravavahil Fernando Musleral täitub täna koondises 100 mängu. Varem on Uruguay meeskonnas selle tähise ületanud kuus jalgpallurit.

* Venemaa on MM-idel viimased neli mängu Lõuna-Ameerika meeskondade vastu kaotanud ja suutnud lüüa vaid ühe värava.

* Venemaa on löönud sel MMil rohkem väravaid (8) kui kahe viimase finaalturniiriga kokku (6).

* Sel MMil Venemaa meeskonna eest juba kolm väravat löönud Denis Tšerišev püsis enne finaalturniiri väravata 11 koondisemängu järjest.

OPTIBETI KOEFITSIENDID:

Venemaa võit 2,75

Viik 3,05

Uruguay võit 2,80

Delfi kajastab tänased mängud otseblogi vahendusel: