15. korda MM-finaalturniiril osalev Hispaania on maailmameistriks tulnud vaid korra, 2010. aastal, kui finaalis alistati Andres Iniesta lisaajaväravast Holland. Favoriitidena mindi vastu ka 2014. aasta MM-ile Brasiilias, kus piirduti üllatuslikult vaid alagrupiturniiriga. Kaks aastat hiljem toimunud EM-il langeti välja kaheksandikfinaalis.

Kuidas soosikupinge all oma tase välja mängida, on seekord pandud 51-aastase Julen Lopetegui ülesandeks välja nuputada. 51-aastane endine väravavaht, kes enamus oma karjäärist veetis klubides Rayo Vallecano (112 mängut), Logrones (107) ja Castilla (61) ning istus 1994. aasta MM-il varumeestepingil, võttis Hispaania juhendamise üle kohe pärast EM-il põrunud Vicente Del Bosque'i ning on vähemalt siiani saanud staaridest kubiseva koosluse ohjamisega ideaalselt hakkama.

Valikturniir läbiti kaotuseta

Valikgrupis sai Hispaania üheksa võidu kõrvale vaid ühe viigi. Ainsana suutis neilt punkte röövida 1:1 viigi välja võidelnud Itaalia. Vastastele löödi 36 väravat, enda võrgust nopiti vaid kolm palli. Ühest kindlast väravakütist koondis ei sõltu: viis kolli lõid nii Diego Costa, Alvaro Morata, Isco kui ka David Silva.

Ekspertide sõnul on Lopetegui loonud Hispaania koondisele uue identiteedi ning pannud veteranidest ja noortest talentidest kokku segatud meeskonna uuesti kadestamisväärset jalgpalli mängima. Seejuures pole ta üheski intervjuus enda rolli selles protsessis rohkem tähtsustanud kui mängijate oma.

"Pärast 2014 ja 2016 turniiride põrumisi pidime me otsustama, kuidas me tahame mängida, kuidas me tahame rünnata ja kaitsta, milline meeskond me tahame olla. Ning siis tuli hakata neid ideid lihtsalt ellu viima," ütles Lopetegui alles eile Hispaania koondise treeningbaasis Madridis. "Mängijad on alati olnud selle protsessi peategelased, olles näidanud seda veendumust ja sihikindlust, mida meeskonnaks kasvamisel on vaja."

Vanade ja noorte täiuslik kooslus

Lopeteguil olnuks lihtne pärast viimase EM-i ebaõnnestumist meeskonnas totaalne verevahetus teha ja vanakesed teenitud pensionile saata, nagu mõned tipptreenerid minevikus on oma eksistentsi õigustamiseks teinud. Kuid tänane Hispaania tundub olevat täiuslik kooslus 2008.-2012. aastani kõik suured tiitlid võitnud kuldsest generatsioonist (nt Andres Iniesta, Sergio Ramos, David Silva) ja uutest tegijatest (nt Isco, Marco Asensio).

Kuigi lõpliku 23-mehelise koosseisu nimetamiseni on veel mõned nädalad aega, võib meeskonna tuumik, kelle seas on nii Meistrite liiga finaliste, Hispaania meistreid kui ka Inglise Premier League'i tšempione, oma esimese klassi kohtades Venemaale sõitvas lennukis juba arvestada.

Hispaania esiväravavahi koht on garanteeritud Manchester Unitedi puurivalvurile David De Geale. "La Roja" keskkaitse tugitalade Sergio Ramose (Madridi Real) ja Gerard Pique (Barcelona) kõrval on Lopetegui valikus veel Jordi Alba (Barcelona) ja Dani Carvajal (Real). Kõiki neid ja ka äärekaitsjaid on vajadusel valmis asendama universaalne tagalamees Nacho (Real).

Hispaania keskvälja arhitetkidena hakkavad kindlasti mängu ehitama Barcelonas aastaid kokku mänginud Sergio Busquets ja Andres Iniesta, kes ilmselt viimast korda MM-iks koondisel appi tuleb. Suurepärase hooaja on teinud ka Reali poolkaitsepaar Isco - Marco Asensio, David Silva (Manchester City) ja Thiago (Bayern). Lopetegui on ka tuntud kui suur Madridi Atletico keskväljameeste Koke ja Sauli austaja.

Pisut õrnemalt on end koondise nimekirja tsementeerinud Hispaania ründajad. Ainsaks erandiks on vast Brasiilia päritolu Diego Costa (Atletico), kes järjepidevalt Lopetegui algrivistusse on kuulunud. Ei tasuks sugugi üllatuda, kui sel MM-il mängib end jõuliselt pildile Valencia 27-aastane ründaja Rodrigo, kes tegi ilusa esituse 23. märtsil sõprusmängus Saksamaa vastu.

Edurivimeestest on veel lootust MM-i lennuki peale saada Alvaro Moratal (Chelsea), Lucas Vazquezil (Atletico) ja Iago Aspasel (Celta Vigo).

Pidurdamatus hoos

Hispaaniat peaksid konkurendid kartma juba seetõttu, et see koondis pole kaotust tunnistanud tervelt 18 mängus järjest. Viimane kaotus saadigi alles 27. juunil 2016 EM-il Itaalilat (0:2) ehk Lopetegui on oma praeguses ametis nautimas peaaegu täiuslikku seeriat (18 mänguga 13 võitu ja 5 viiki).

Viimases sõprusmängus 27. märtsil purustati 6:1 Argentina. Neli päeva varem tehti 1:1 viik valitseva maailmameistri Saksamaaga. Novembris mängiti 3:3 viiki Venemaaga ja alistati suurelt 5:0 Costa Rica.

Rahvusvaheline spordiuuringute keskus (CIES) sai hiljuti valmis uuringu, mis näitab, et Hispaanial on kõige suuremad šansid Venemaal maailmameistriks tulla. Uuringu aluseks võeti koondislaste liigamängudes osalemiste arv ning nende liigade tase. Vaadeldava perioodi alguseks arvati 2017. aasta juuli. Loe sellest lähemalt siit!

HISPAANIA KOONDIS

MM-il osalemise poolest hoiab pingereas 15 korraga seitsmendat kohta.
Maailmameister 2010, neljas koht 1950

Kõige rohkem mänge Hispaania koondises: 1. Iker Casillas (167), 2. Sergio Ramos (151), 3. Xavi (133), 4. Andoni Zubizarreta (126)

Kõige rohkem väravaid Hispaania koondises: 1. David Villa (59), 2. Raul (44), 3. Fernando Torres (38), 4. David Silva (35)

Hispaania alagrupimängud MM-il:

Hispaania - Portugal (15. juuni, Sotši)
Hispaania - Iraan (20. juuni, Kaasan)
Hispaania - Maroko (25. juuni, Kaliningrad)