Iga vähegi jalgpalli suurturniire jälgiv inimene teab, et jõuproovi lähenedes hakatakse Inglismaa meedias rääkima, et just sel korral on kokku saadud hea meeskond ja ehk õnnestub lõpetada alates 1966. aasta MM-ist kestev tiitlipõud. Tänavu on lootused ehk veidike madalamad, kuid võib olla kindel, et antud teema ümber lüüakse enne MM-i ja ka selle ajal veel kõvasti vahtu.

Inglaste seni viimane kuldne põlvkond oli oma tipus eelmise kümnendi keskpaigas. Toona jõuti David Beckhami, Michael Oweni, Frank Lampardi, Steven Gerrardi ja John Terry juhtimisel kahel MM-il ja ühel EM-il veerandfinaali. Seejärel sai inglastele omaselt jaks taas otsa.

Valus ajalugu

Maailmameistrivõistlustel on inglaste parimaks saavutuseks 1966. aasta koduse MM-tiitli järel neljas koht 1990. aasta finaalturniirilt. Tegemist ongi ainsa kahe korraga, kui on jõutud nelja parema sekka.

1990. aasta MM on taaskord üks nendest suurvõistlustest, kus inglaste jaoks said saatuslikuks penaltid. Poolfinaalis kaotati toona 11 m karistuslöökidega hiljem maailmameistriks tulnud Lääne-Saksamaale. Ajalukku läksid Paul Gascoigne'i pisarad ja õnnetud penaltid. Penaltid on inglastele saatuslikuks saanud hiljemgi.

Kui eelmisel kümnendil mindi finaalturniiridele ülisuurte lootustega ja tuldi sealt tagasi pettumusega, siis viimasel ajal on oldud veelgi suuremal langustrendil – 2014. aasta MM-il langeti välja alagrupis ja 2016. aasta EM-il kaotati kaheksandikfinaalis Islandile.

Praeguse Inglismaa koondise kohta võib öelda, et ollakse mõningases muutuste tuules. Koondise kapteniks ja liidriks on kerkimas Tottenhami 24-aastane väravakütt Harry Kane. Premier League'i ühe parema ründaja kõrval peavad põhiraskust kandma tema 22-aastane tiimikaaslane Dele Alli ja Manchester City 23-aastane ääreründaja Raheem Sterling. Kogemust peaks lisama Liverpooli 27-aastane kapten Jordan Henderson.

Nimekad klubid, vähe staare

Lõpuks tulevadki Inglismaa koondislased kõik Premier League'i tippklubidest, kuid tipptasemel liidreid on nende seas vähe. Keskkaitsjate seas on palju loodetud Manchester City 23-aastasest ässast John Stones'ist, kuid viimane liigahooaeg läks tal kokkuvõttes trauma tõttu aia taha.

Kaitseliini ehk kõige kindlam mees võiks olla Manchester City 27-aastane paremkaitsja Kyle Walker.

Poolkaitses on oluline roll täita veel 24-aastasel Tottenhami mehel Eric Dieril. Valusaks löögiks on kindlasti Liverpooli 24-aastase poolkaitsja Alex Oxlade-Chamberlaini põlvevigastus.

Ründeliinis peavad Kane'i toetama 20-aastane Marcus Rashford (Manchester United), 31-aastane Jamie Vardy (Leicester City) ja27-aastane Danny Welbeck (Londoni Arsenal).

Ootamatu peatreener

Huvitav saab olema näha, kes haarab lõpuks püsivalt esiväravavahi koha. Kandidaatideks on selles vallas pikaaegne esinumber Joe Hart (31-aastane, West Ham United) ja temast väheke nooremad Jack Butland (25-aastane, Stoke City) ning Jordan Pickford (24-aastane, Everton).

Valiksarjas inglastel erilisi probleeme ei tekkinud ning kaheksa võidu kõrvale koguti veel kaks viiki. Peatreenerina on praegust koondist tüürimas 47-aastane endine koondise kaitsja Gareth Southgate. Aastatel 1995 kuni 2004 esindas ta rahvusesindust 57 korda.

Peatreeneri ametisse sai ta 2016. aasta 27. septembril ja seda esialgu ajutiselt. Enne teda hoidis tüüri Sam Allardyce, kes pidi korruptsiooniskandaali tõttu ameti maha panema. Püsiva lepingu sai Southgate 2016. aasta 30. novembril, kui ta kinnitati ametisse neljaks aastaks. Eelnevalt oli ta olnud inglaste U21 tiimi juhendajaks.

Seekordsel turniiril saab inglastest tõese pildi G-alagrupi viimase vooru mängus Belgiaga. Eelnevad matšid Panama ja Tuneesiaga peaks isegi inglastele olema vormistamise küsimus.

INGLISMAA KOONDIS

Osaleb MM-il 15 korda
Maailmameister 1966
MM-i neljas koht 1990

Kõige rohkem mänge Inglismaa koondises: 1. Peter Shilton 125 mängu, 2. Wayne Rooney 119, 3. David Beckham 115.

Kõige rohkem väravaid Inglismaa koondises: 1. Wayne Rooney 53 väravat, 2. Bobby Charlton 49, 3. Gary Lineker 48.

Inglismaa alagrupimängud MM-il:

  • Inglismaa – Tuneesia (18. juuni, Volgograd)
  • Inglismaa – Panama (24. juuni, Nižni Novgorod)
  • Inglismaa – Belgia (28. juuni, Kaliningrad)