Prantsusmaa senine ainus MM-triumf pärineb 1998. aasta koduselt finaalturniirilt, kus esikohamängus alistati Zinedine Zidane'i juhtimisel 3:0 Brasiilia. Kaheksa aastat hiljem oldi teist korda finaalis. Taas oli Zidane täpne, kuid seekord tabas ta lisaks väravale peaga ka itaallaste keskkaitsjat Marco Materazzit. Lõpuks kaotati penaltitega.

Kui kolm esimest suurt finaali (lisaks 1998. aasta MM-ile ka 1984. ja 2000. aasta EM) Prantsusmaa võitis, siis kaks viimast on kaotatud (lisaks 2006. aasta MM-ile ka 2016. aasta kodune EM). Eriti valus oli just kaks aastat tagasi Pariisis kodupubliku ees Portugalile alla jäämine. Loodeti ju sealt samasugust tõuget kogu riigile nagu saadi 1998. aastal.

Multikultuurne koondis

Prantsusmaal on ikka loodetud, et nende multikultuurne jalgpallikoondis aitab ühendada kogu riiki. Eriti hellitati selliseid lootusi 1998. aasta MM-i järel. Elu on aga näidanud, et nii lihtne see ei ole.

Erinevate rahvuste vahel on lahkhelisid tekkinud nii koondise sees kui ka tribüünidel. Kui Prantsusmaa võõrustas 2001. aastal Alžeeriat (tegemist oli esimese nendevahelise kohtumisega pärast Alžeeria iseseisvumist Prantsusmaa alt 1962. aastal), siis publik vilistas prantslaste hümni lihtsalt välja. Hiljem jooksid mässata soovinud fännid ka väljakule. Mängule omistati toona väga suur tähtsus. Tasub lisada, et koondise liidriks olnud Zidane on samuti Alžeeria päritolu.

Nüüdseks on räägitud, et vutikoondises ei nähta enam riigi ühendajat. 2016. aasta koduse EM-i ajal kirjutati kohalikus meedias mitmel puhul, et immigrantidega asustatud linnaosades oodati pingsalt Prantsusmaa koondise kaotusi.

Riigi ühendajast on nüüd jõutud koondiseni, kellele on lihtsalt juhtide poolt peale pandud võitmise kohustus. Viimase tarbeks on mängijad tegelikult ju olemas. Vaja on nad lihtsalt ühte jalga käima panna.

Meeskonna parema toimimise ja õhkkonna nimel on näiteks peatreener Didier Deschamps juba mitu aastat nimekirjast välja jätnud Madridi Reali ründeässa Karim Benzema. Aastate jooksul mitmetesse skandaalidesse (viimaseks piisaks Deschampsi jaoks oli väljapressimises osalemine, kus ohvriks oli koondisekaaslane Mathieu Valbuena) sattunud Alžeeria päritolu Benzema on läbi karjääri keeldunud koondise mängu eel hümni laulmisest.

Staariarmee

Kuigi Benzema jäääb kõrvale, siis just rünnakul on Prantsusmaal väga heade mängijate valik ülimalt lai. Alustada võib maailma üheks paremaks ründajaks peetavast Antoine Griezmannist (Madridi Atletico). Siia juurde võib lisada läbi aegade kalliduselt teise mängija Kylian Mbappe (PSG) ning järjekordsed noored talendid Ousmane Dembele (FC Barcelona) ja Anthony Martiali (Manchester United). Ründeliinis peaks andma kogemust 31-aastane Olivier Giroud (Londoni Chelsea).

Keskväljal hoiab asju kontrolli all maailma üks paremaid lõhkuvaid poolkaitsjaid N'Golo Kante (Londoni Chelsea). Kogu prantslaste mängu peaks vedama endine maailma kõige kallim jalgpallur Paul Pogba (Manchester United). Kogemust lisab Blaise Matuidi (Torino Juventus) ning teravust Thomas Lemar (AS Monaco).

Keskkaitses peaks ülikõva duo moodustama Raphael Varane (Madridi Real) ja Samuel Umtiti (FC Barcelona). Väravas seisab kogenud Tottenhami puurilukk Hugo Lloris, kelle käele on usaldatud ka selle staaridest koosneva tiimi kaptenipael.

Valiksarjas Prantsusmaal üleliia suuri probleeme ei tekkinud. Kuni viimase vooruni ei olnud nende otse MM-ile pääsemine veel kindel, kuid see-eest olid ohjad reeglina ikka nende käes. Lõpuks edestati Rootsit ja Hollandit nelja punktiga.

Viimati toimunud maavõistlusmängudes on näidatud kõikuvat taset. Kui MM-i võõrustavast Venemaast oldi üle 3:1, siis näiteks Kolumbiale kaotati koduväljakul kaheväravalisest eduseisust 2:3.

MM-il alustab Prantsusmaa oma teekonda C-alagrupist, kus neil tuleb vastamisi minna Austraalia, Peruu ja Taaniga.

PRANTSUSMAA KOONDIS

Osaleb MM-il 15 korda
Maailmameister 1998
MM-hõbe 2006
MM-pronks 1958, 1986

Kõige rohkem mänge Prantsusmaa koondises: 1. Lilian Thuram 142 mängu, 2. Thierry Henry 123, 3. Marcel Desailly 116.

Kõige rohkem väravaid Prantsusmaa koondises: 1. Thierry Henry 51 väravat, 2. Michel Platini 41, 3. David Trezeguet 34.

Prantsusmaa alagrupimängud MM-il:

  • Prantsusmaa – Austraalia (16. juuni, Kaasan)
  • Prantsusmaa – Peruu (21. juuni, Jekaterinburg)
  • Prantsusmaa – Taani (26. juuni, Moskva)