Nigeerial on andekaid mängijaid alati olnud, kuid keerulised omavahelised suhted ja korruptiivne alaliit ei ole lubanud täit potentsiaali rakendada. Finaalturniiridele kvalifitseerumise osas on oldud viimastel kümnenditel Aafrika edukaim riik. 1994. aastal esmakordselt finaalturniirile jõudnud nigeerlased on seejärel eemale jäänud ainult 2006. aasta finaalturniirist. Senisest viiest MM-ist kolmest on jõutud alagrupist edasi.

Nigeerlaste edukaim koondis ja suurimad lootused olid ehk 1990-ndatel. 1994. aasta aprillis tõusis Nigeeria FIFA edetabelis 5. kohale. Tegemist on siiani kehtiva Aafrika rekordiga.

Kaks suurepäraselt alanud MM-i

1994. aasta MM-il näidati tegelikult suurepärast mängu – alagrupp võideti Argentina ja hilisema poolfinalisti Bulgaaria ees. Kaheksandikfinaalis jäädi lisaajal alla aga turniiri tagasihoidlikult alustanud ja aegapidi aina paremasse hoogu läinud Itaaliale. Otsustavaks sai Roberto Baggio täpne penalti lisaajal.

1998. aasta MM-il oli Nigeria taas hoos ning taaskord võideti enda alagrupp. Seejuures mängiti üle ka Hispaania. Kaheksandikfinaalis seljatas pragmaatiline ja kaalutletud mäng taas hoogse ründamise ehk Taani klohmis nigeerlasi koguni 4:1.

Alagrupist saadi edasi ka 2014. aastal Brasiilias, kuid toona tehti seda napilt ning kaheksandikfinaalis ei olnud neil Prantsusmaa vastu tegelikult erilist võimalust. Ehk tegelikult ei ole Nigeeria suutnud hiljem enam 1990-ndate sära taastada ning Pele poolt seatud ennustus tundub aina kaugema unistusena.

Nigeeria koondise kõikivast tasemest annab tunnistust ka esinemine Aafrika meistrivõistlustel. Kui 2013. aastal triumfeeriti võitjatena, siis kahel järgmisel turniiril ei ole nad suutnud valiksõela läbida.

See ei vähenda aga jalgpalli populaarsust Aafrika kõige rahvarohkemas riigis. Nigeerias nähakse jalgpalli tõelise rahva ühendajana. Tänu jalgpallile tulevad ühe mütsi alla kokku erinevad hõimud, erineva sotsiaalse taustaga inimesed ning loomulikult ka erinevate usurühmade liikmed.

Noored talendid

Mängijate osas on Nigeerial küllaltki korralik valik. Väljakul loodetakse endiselt pikaaegsele Londoni Chelsea poolkaitsjale John Obi Mikelile (Tianjin) ning osavatele ründemeestele Ahmed Musale (Moskva CSKA), Victor Mosesele (Chelsea) ja noortele Alex Iwobile (Londoni Arsenal) ning Kelechi Iheanachole (Leicester City). Noori talente on Nigeerial ikka olnud, kuid reeglina ei ole nad suutnud suurtele lootustele vastata ja globaalseid staare ei ole neist sirgunud.

Venemaal toimuvale MM-ile jõudsid nigeerlased küllaltki kindlalt. Valikturniiri otsustavas faasis edestati Sambiat, Kameruni ja Alžeeriat.

Seekordsel MM-il pani lootustele esimese põntsu juba loos, mis viis nad kõige tugevamasse D-alagruppi koos Argentina, Islandi ja Horvaatiaga.

AJALUGU

Osaleb MM-il 6 korda
MM-i kaheksandikfinalist 1994, 1998 ja 2014

Kõige rohkem mänge Nigeeria koondises: 1. Vincent Enyeama 101 mängu, 1. Joseph Yobo 101, 3. Nwankwo Kanu 86.

Kõige rohkem väravaid Nigeeria koondises: 1. Rashidi Yekini 37 väravat, 2. Segun Odegbami 22, 3. Yakubu Aiyegbeni 21.

Nigeeria alagrupimängud MM-il:

  • Nigeeria – Horvaatia (16. juuni, Kaliningrad)
  • Nigeeria – Island (22. juuni, Volgograd)
  • Nigeeria – Argentina (26. juuni, Peterburg)