25-aastane al-Araibi on küll Bahreinis sündinud, üles kasvanud ning isegi korra nende jalgpallikoondist esindanud, kuid 2011. aastal sattus ta ootamatult riigi võimudega pahuksisse: teda süüdistati rahutustes osalemises. Al-Araibi on šiia moslem, samal ajal kui Bahreini riiki juhivad sunni moslemid ning ta võttis sõna paljude jalgpallurite kaitseks, keda ülestõusus osalemise tõttu võimude poolt piinati.

7. novembril 2012 - tema 19. sünnipäeval - oli al-Araibi parasjagu teel kohvikusse, et vaadata Madridi Reali ja FC Barcelona kohtumist, kui võimud ta vahistasid, süüdistades noormeest neli päeva varem toimunud politsei maja kallal toime pandud vandaalitsemises. Süüdistuse aluseks oli tema venna Emadi väidetav tunnistus - Emad oli väitnud, et Hakeem oli osaline rühmas, kes politsei maja Molotovi kokteilidega kostitasid.

Al-Araibit hoiti kinni 45 päeva, mille jooksul temalt piinamise teel üritati ülestunnistust välja pigistada - selle järel lasti ta kautsjoni vastu vabaks. Sealjuures oli al-Araibil vapustavalt vettpidav alibi - politsei maja vastase rünnaku hetkel mängis ta jalgpalli, kusjuures mängu kanti televiisoris otseülekandes üle!

Hoolimata sellest mõisteti ta teos hiljem tagaselja süüdi ja kümneks aastaks vangi - Amnesty International on seda kohtuprotsessi nimetanud "ilmselgelt ebaausaks", Londonis asuva Bahreini demokraatia ja inimõiguste eest võitleva organisatsiooni sõnul pressiti ka Emad al-Araibilt tunnistus piinamise abil välja.

2013. aastal põgenes al-Araibi koondisega välismaal reisides riigist ning asus lõpuks elama Austraaliasse, kus talle anti asüüli ning põgeniku staatus. Austraalias on al-Araibi jätkanud ka jalgpalli mängimist, praegu kuulub ta riigi tugevuselt teises liigas mängiva Pascoe Vale'i koosseisu.

Mõnda aega rahulikult elanud al-Araibi elu sattus taas ohtu möödunud aasta novembri lõpus, kui ta koos abikaasaga Bangkokki puhkusereisile sõitis - mees vahistati lennujaamas, sest Bahrein oli Interpoli abil tema kinnivõtmist ja väljaandmist nõudnud. Tais pisteti ta vangi ning 4. veebruaril toimunud kohtuistungil anti talle 60 päeva aega, et esitada juriidilised põhjused, miks teda ei peaks Bahreinile välja andma. Kõigi eelduste kohaselt oleks teda Bahreinis oodanud järjekordne piinamine ning võimalik, et isegi surm.

Alates sellest, kui uudis 25-aastase jalgpalluri kinnivõtmisest maailma meedias levima hakkas, on talle toetust avaldanud paljud tuntud nimed eesotsas jalgpallurite Didier Drogba ja Jamie Vardyga. Kõige suuremaks toetajaks osutus aga endine Austraalia koondislane ja nüüdne telekommentaator Craig Foster, kes võttis al-Araibi vabastamise oma südameasjaks: ta reisis selleks Šveitsi ning kohtus seal FIFA ametnikega, samuti sai ta käia Tais kohtumas vangis istunud al-Araibi ning tema advokaatidega.

Täna saabus lõpuks oodatud uudis: Bahreini valitsus loobus al-Araibi väljanõudmisest, mis tähendab, et mees saab Austraaliasse normaalse elu juurde naasta.

Võimalik, et al-Araibi aitas osaliselt vabastada just nimelt ka jalgpall: nimelt on Aasia jalgpalliliidu presidendiks Bahreini kuningliku perekonna liige Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa, kes kandideeris viimati ka FIFA presidendiks. Kuna sedasama kuninglikku perekonda süüdistatakse al-Araibi ja paljude teiste šiia moslemite tagakiusamises, võis Al-Khalifal olla poliitiliselt kasulik al-Araibi väljanõudmisest loobuda.