Gauland ütles, et Berliinis sündinud ja üles kasvanud jalgpallurit hinnatakse küll Saksa koondise mängijana, kuid see ei tähenda, et teda ei peetakse võõraks. „Inimesed peavad teda jalgpallurina heaks. Aga nad ei taha mingit Boatengi omale naabriks,“ teatas Gauland ajalehele Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Saksamaa jalgpalliliidu (DFB) president Reinhard Grindel reageeris Gaulandi avaldusele teravalt. Grindeli sõnul on „lihtsalt maitsetu“ Boatengi ja rahvuskoondise populaarsust „poliitiliste paroolide jaoks kuritarvitada“. Grindel ütles, et miljonid inimesed armastavad rahvuskoondist sellisena nagu see on. Boateng on Grindeli sõnul väljapaistev mängija ja suurepärane inimene, kes on ka ühiskondlikult alktiivne ja paljudele noortele eeskujuks.

Gaulandi sõnadele reageeris ka Saksa jalgpallikoondise mänedžer, endine tippmängija Oliver Bierhoff: „See ei ole ju esimene kord, kui me selliste väljaütlemistega kokku puutume. Need ei vääri edasist kommenteerimist, need isikud diskrediteerivad ennast ise.“

Boatengi naabritel Müncheni (Boateng mängib klubijalgpalli Müncheni Bayernis) peenes Grünwaldi linnaosas ei ole temaga mingeid probleeme, nagu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung välja uuris.

Gauland ütles, et AfD toetajad tunnevad muret, et „meile võõras religioon on palju mõjukam kui meie õhtumaine traditsioon“. Suur hulk võõraid tuleb Gaulandi sõnul ainult regioonidest, kus elavad peamiselt moslemid.

Boateng ei ole aga mingi moslem, vaid usklik kristlane. Tema vasakule käele on tätoveeritud jumalaema Maarja ja paremale käele rist. „Sest ma olen kristlane,“ kommenteeris Boateng mõni aasta tagasi. „Ma lasen endale ainult selliseid tätoveeringuid teha, mis mulle midagi tähendavad.“

Gaulandi sõnul ei ole AfD eelkõige mitte islami vastu ja kristluse poolt, vaid tõrjutakse kultuuriliselt võõrast. „Me ei taha kaitsta kristlust religioosses mõttes," ütles Gauland. AfD valijad tahavad Gaulandi sõnul aga, et võideldaks kõige eest „mida on isadelt päritud“.