Algul kõneldi kuuest, kuid värskemate andmete põhjal seitsmest vahistatust. Nende hulgas on ka FIFA praegune asepresident Jeffrey Webb ja tema eelkäija Jack Warner. Süüdistused puudutavad mitut korruptsioonijuhtumit rohkem kui kahe aastakümne jooksul, eelkõige maailmameistrivõistluste korraldamisõiguste jagamist ning mitmeid reklaamtehinguid.

Täna õhtul andis FBI New Yorgis pressikonverentsi, kus USA justiitsminister Loretta Lynch ütles, et süüdistuse saab 14 inimest ning neid ähvardab süüdimõistmisel kuni 20-aastane vanglakaristus.

Süüdistuse saavad: Jeffrey Webb (FIFA asepresident ning Põhja- ja Kesk-Ameerika vutiliidu president), Jack Warner (FIFA endine asepresident, endine CONCACAF-i president), Eugenio Figueredo (FIFA asepresident, täitevkomitee liige), Nicolas Leoz (Lõuna-Ameerika jalgpalliliidu ekspresident), Jose Maria Marin (Brasiilia jalgpalliliidu ekspresident), Eduardo Li (Costa Rica jalgpalliliidu president), Rafael Esquivel (Venetsueela jalgpalliliidu president), Julio Rocha (FIFA ametnik), Costas Takkas (Jeffrey Webbi abiline) ning viis spordimarketingi firma juhti - Alejandro Burzaco, Aaron Davidson, Hugo Jinkis, Mariano Jinkis ja Jose Margulies.

"Vahistatud Jeffrey Webb kasutas oma ametikohast tulenevat võimu ning kogus altkäemakse sporditurundusega seotud inimestelt, andes ja luues neile vastutasuks vajalikke kontakte," selgitas Lynch pressikonverentsil.

USA maksuameti uurija Richard Webb lisas: "Avastatud on 151 miljoni USA dollari suurune rahapesusüsteem. Kümned miljonid on peidetud off-shore firmade kontodele."

Advokaat Kelly T. Currie kinnitas, et kõik süüdistatavad rikkusid Ameerika Ühendriikide seadusi: "Meie sõnum FIFAle on, et meie uurimine jätkub. See, mida FIFA teeb sisemiselt, on nende asi, kuid me ei kavatse aktsepteerida USA seadustest üleastumisi ja kuritegusid, mis on toime pandud USA pinnal."

Lynchi sõnul on manipuleeritud väga paljude turniiridega ning ta tõi konkreetse näite, et järgmise aasta Lõuna-Ameerika meistrivõistluste ehk Copa America turniiriga seoses on antud suuri altkäemakse. See turniir toimub USA-s.

Kui varem on juttu olnud altkäemaksudest seoses 2014., 2018. ja 2022. aasta jalgpalli MMi korraldaja valimisega, siis USA ametivõimude andmetel anti altkäemakse ka 2010. aasta MM-i õiguste jagamisel. Näiteks FIFA ekspresident Jack Warner olevat Lõuna-Aafrika Vabariigi valitsuselt saanud abi eest 10 miljonit dollarit.

FIFA president Sepp Blatter ütles kuu alguses, et on teadlik FBI juurdlusest, kuid see puudutavat vaid tema endisi kolleege.

Juba ülehomme toimuvad FIFA presidendivalimised ning Blatteril on head šansid saada valituks uueks ametiajaks. Tema ainus konkurent on Jordaania prints Ali bin al-Hussein.