Slovakkia - Itaalia 3:2

Kahtlemata oli tegu maailmameistrivõistluste ühe haaravama ja dramaatilisema mänguga. Et valitsev maailmameister oma alagrupis viimaseks jäi ja pidi koju minema, on kindlasti suur üllatus, kuid ka varasemates mängudes ei näidanud nad head mängu. Kindla kaitseliini ja heade finišeerijate poolest tuntud itaallastel oli seekord puudus nr 10 positsiooni maestrost. Varem on seal olnud Roberto Baggio, Alessandro del Piero, Francesco Totti, kuid praegu ei ole meest, kes suudaks luua momente ja ründefaasi liikuma panna. Andrea Pirlo oli vigastatud ja sai väljakule tulla alles teiseks poolajaks ning kohe mängupilt paranes, kuid siiski oldi nelja aasta tagusega võrreldes oma hale vari.

2006. aastal, kui Marcello Lippi maailmameistriks tuli ja oma koha Roberto Donadonile pärandas, siis viimane 2008. aasta EM-il põrus. Koondise uuesti juhendada võtnud Lippi pidanuks tegema julgemaid muudatusi ja viima läbi põlvkondade vahetuse, sest praegu oli näha, et Fabio Cannavaro, Gennaro Gattuso jt on minevikutähed.

Itaalia mängust oli näha, et neil ei ole kindlat ideed, tegutsemine oli kramplik ja puudus enesekindlus ja tahe mängida, mis fännidele on kindlasti suur pettumus. Itaalia suhtes on ka alati lootused kõrgel ja kaotusehirm ei lubanud vabalt mängida. Slovakkial sellist hirmu nii tugevalt ei olnud, nad mängisid väga hästi ja väärivad kohta kaheksandikfinaalis.

Pirlo ja Fabio Quagliarella tõid teravust ja 1:2 peal oli neil ebaõnne, et viigiväravat ära ei loetud, kuid Slovakkia mängis ühise hingega ning kaitses hästi. Nende teine ja kolmas värav tulid Itaalia uskumatutest vigadest. Daniele De Rossi eksis mitme sööduga, Giorgio Chiellini magas maha jooksu etteposti, viimane tabamus oli Cannavaro puhas viga. Eelmisel turniiril säranud Gianluigi Buffon, Fabio Grosso, Gianluca Zambrotta ja Alessandro Nesta kas puudusid või olid väga kahvatud. Alles viimases hädas võeti end kokku.

Slovakkia tegi ajalugu, et valikturniiril oma alagrupi võitis ja üldse edasi sai. MM-il ei olnud neil väga tugev alagrupp ja kindlasti lootsid nad edasipääsu. Pärast viiki Uus-Meremaaga olid kindlasti pettunud, kuid eile mängisid väga hästi, olid taktikaliselt küpsed, hoidsid kaitses korralikult ja näitasid suurt võitlusvaimu.

Kaheksandikfinaalis on favoriidiks Holland, kes läbis alagrupiturniiri oma esimese suurusjärgu ründajate abiga kolme võiduga. Slovakid saavad samas minna väljakule pingevabalt ning neile on esimest korda iseseisva riigina MM-ile pääsenuna alagrupist edasi saamine juba suur saavutus. Kui nad suudavad palli hoida ja ise võimalusi tekitada, on neil šanssi. Kindlasti ei saa Hollandil kerge olema.

Slovakkial on hea väravavaht Ján Mucha, keda käisin mullu Arsenali jaoks skautimas, kuid kes läheb nüüd Evertoni. Samuti alles 22-aastane mängujuht ja kapten Marek Hamšík, kogenud ründaja Robert Vittek, noor ja kiire Erik Jendrišek, kes hoidis Cannavarot ja Chiellinit koguaeg pinge all, kaitsetugitala Martin Škrtel jt. Slovakkial on tippmängijatest selgroog, millele ülejäänud saavad toetuda ja see on edukas.