Üheks sääraseks looks, mille stsenaarium tundub ehk liialt sürreaalne isegi Hollywoodi filmi jaoks, on 28-aastase Inglismaa jalgpallikoondislase Jamie Vardy tõus Premier League'i suurimaks väravakütiks.

Hetkel Leicester Citys palliv ründaja oli nooruses nagu ikka üks tavaline Inglismaa poiss, kes telekast oma suurimate jalgpalliidolite mänge jälgis ning sellest tulenevalt ka ise kunagi samadele areenidele pääseda lootis. Vardy unistused said aga hoobi juba 15-aastaselt, kui tema lemmikklubi Sheffield Wednesday ütles, et ta on liiga lühike ja klubi süsteemis enam jätkata ei saa.

Esimene jalgpallipalk toob lauale 40 eurot nädalas

Hiljem on Vardy seda olukorda läbi huumoriprisma meenutanud: "Ma olin nii pettunud, et lõpetasin umbeks 8 kuuks jalgpalli mängimise üldse ära. Aga mis oli naljakas, et vaid paar kuud hiljem lõi mu kasvuiga välja. Ma viskasin paari kuuga 20 sentimeetrit pikkust juurde!"

Pärast esimest frustratsiooni jätkas Vardy mängimist teise kodukoha tiimi Stocksbridge Park Steelsi noortesüsteemis. 20-aastaselt sai mängumees samast klubist ka esimese jalgpalliga seotud tasu, kui talle 30-naelsterlingi (ligikaudu 40 eurose - toim.) suuruse nädalapalgaga leping anti.

Arusaadavalt Inglismaal, ega kusagil mujalgi, sellega ära elada ei saanud ja nii-öelda pärispalka teenis Vardy süsinikkiudu töödeldes. Selleks pidi ta materjale kogu aeg kuuma ahju asetama ning paraku hakkas pidev kummardamine peagi seljale valu tegema.

"Me ei maksa 150 000 naela mehe eest, kes lööb väravaid eletrikute ja postiljonide vastu"

Õnneks Vardy samal ajal Inglismaa kaheksandal liigaastmel pallimist ei jätnud ja üle 60 löödud värava jäid peagi silma ka mujal. 2010. aastal kulutaski regionaalliigas palliv Halifax Town mängumehe peale 15 000 naelsterlingit.

Vardy palli Petr Cechi ja Arsenali võrku saatmas
"Nägin temas meeletult potentsiaali ja mõtlesin, et kus sellist meest varem hoitud on. See on motivatsioon kõikidele amatöörliigades pallivatele noormängijatele - kui te tunnete mingi hetk, et jalgpall leiba lauale ei too ja tahate muuga tegeleda, siis proovige leida endas see tahe ja ärge riputage putsasid varna. See võib veel kuhjaga ära tasuda," on Halifax Towni esimees David Bosomworth hiljem rääkinud.

Vaid aasta hiljem usaldas oma instinkte toona tugevuselt viiendas liigas pallinud Fleetwood Town, kes Vardy eest pakkumise tegi. Halifax Town nõudis aga mängija eest vähemalt 150 000 naelsterlingit. Fleetwood leidis seepeale: "Säärane summa on naeruväärne mehe eest, kes lööb väravaid elekrikute ja postiljonide vastu." Lõpuks anti aga Halifaxi nõudmistele järgi ja hiljem tõi säärane otsus klubile miljoneid.

Mängudel 25-30 skauti

Vardy hakkas klubis teenima 850 naelsterlingi suurust nädalapalka ja selle tasuks lõi ta 32 mänguga 34 väravat. Kuuldused väravamasinast levisid üle riigi ja Fleetwoodi viienda liiga mänge käis vaatamas keskmiselt 25-30 skauti. Peagi koputasidki klubi uksele kaks Premier League'i ja üks esiliiga meeskond. Kõrgeim pakkumine neist küündis 1 miljoni naelsterlingini.

2011-12 hooaja lõpuks müüdigi Vardy ühe miljoni naelsterlingi eest toona esiliigas pallinud Leicester Cityle. Säärane rahapakk oli ka rekordsumma, mis ühe amatöörliiga mängija eest kunagi välja on käidud.

Nagu võite arvata, siis Vardy võidukäik jätkus ka Championshipis, kus ta alles oma teisel hooajal 16 väravat lõi ning seeläbi Leicesteri Inglismaa kõrgliigasse Premier League'i aitas. Säärase saavutuse järel valiti ta kaasmängijate poolt klubi hooaja parimaks palluriks.

Ka kümnete superstaaride vahel Vardy jalga ei väristanud ja seda iseloomustas hästi fakt, et esimest korda Premier League'is algkoosseisu pääsedes sai ta Manchester Unitedi enda vastu kirja värava ning 4 resultatiivset söötu. Leicester võitis kogu kohtumise 5:3 ja sealt alates pole Vardy muinasjutuline lend enam pidurdunud.

6 aastat tagasi teenis Vardy jalgpalliga 2000 eurot aastas

Head mängud Inglismaa kõrgliigas päädisid tänavuse suve alguses esimese koondisekutsega. Oktoobris käis mängumees väljakul ka EM-valikmängus Eesti vastu, pääsedes väljakule 83. minutil ning andes juba 2 minutit hiljem väravasöödu Raheem Sterlingule. Kõigele lisaks on ta hetkel ka käimasoleva Premier League'i hooaja suurim väravakütt 10 tabamusega.

Konkurentsitule liidrile järgnevad "vaid" 6 väravaga sellised mehed nagu Sergio Agüero ja Alexis Sanchez. Võrdluseks, kui veel 6 aastat tagasi - 2009. aasta suvel oli Agüero 5 miljoni eurose aastapalgaga enimteeniv omavanune jalgpallur, siis vaid aasta vanem Vardy rügas samal ajal teha täiskohaga tööd, teenides jalgpalliga kõrvalt pisut enam kui 2000 eurot aastas.

Öelge veel, et muinasjutud eksisteerivad vaid lasteraamatuses ja Hollywoodi filmides?