Seda ja kõike muud huvitavat pakume oma lugejatele iga päev ühe alagrupi kaupa, lastes teil ennustada grupist edasipääsejaid. Lõpuks koostame ennustuste põhjal oma play-off tabeli ning mängime turniiri edasise käigu kuni võitjani välja.


KOLUMBIA

Rahvaarv: 47,2 miljonit

Rahvusroog: Bandeja paisa - ühel taldrikul 11 erinevat komponenti - riis, hakkliha, verivorst, corizo (suitsuvorst), praemuna, arepa (maisikäkk), punased oad, seamakar, avokaado, plataan ja kaste.

Hümn: "Himno Nacional de la República de Colombia"

Parim saavutus MM-il: 1990. aasta kaheksandikfinaal, kus kaotati lisaajal 1:2 Kamerunile. Brasiilia finaalturniir on neile ajaloos viies.

Koht FIFA edetabelis: 5.

Teekond Brasiiliasse: Lõuna-Ameerika tsoonis Argentina järel kindel teine koht. Näitas silmapaistvaid tulemusi nagu 0:0 viik Argentinaga, kodus 4:0 võit Uruguay ja võõrsil 3:1 Tšiili üle. 30 punkti 16 mängust tähistavad koondise läbi aegade parimat valikturniiri.

Kas teadsid, et... 1994. aasta MM-il USA-ga mängus omavärava löönud Kolumbia kaitsja Andrés Escobar lasti kaks nädalat hiljem maha. Usutakse, et tapmise tellisid kihlveokontorites palju raha kaotanud maffiahaid.

Võtmemängija: Radamel Falcao: 28-aastane Monaco ründaja tegi endale nime Madridi Atleticos (67 mänguga 52 väravat), kes teenis tema müügist mullu umbes 60 miljonit eurot, aastapalk jääb mehel 18 miljoni kanti. Ajakiri FourFourTwo hindab ta maailma paremuselt neljandaks mängijaks. Jaanuaris rebestas põlve ristatissidet, mistõttu MM on suure küsimärgi all. Kvalifikatsioonis lõi üheksa väravat.

Jälgi teda! James Rodriguez: 22-aastane samuti Monaco ääreründaja. Osteti mullu kevadel Portost 45 miljoni euro eest - Portugali jalgpalliajaloo kalliduselt teine üleminek (esikohal Hulk). 2012. aastal valis Guardian ta paremuselt maailma 59. jalgpalluriks, Falcao oli selles nimekirjas kuues. Tänaseks on oma aktsiaid ilmselt veelgi tõstnud. 


Foto: AP/Scanpix. Tappev ründepaar James Rodriguez (paremal) ja Radamel Falcao

Kapten: Mario Yepes: 38-aastane keskkaitsja on kõrgest vanusest hoolimata oma meeskonna vaieldamatu liider. Praegu pallib Serie A klubis Atalanta, varem mänginud ka AC Milanis ja PSG-s. Kolumbia viimases valikmängus Paraguay vastu lõi kaks väravat. 


Foto: AP/Scanpix. Mario Yepes

Treener: Jose Pekerman: 64-aastane argentiinlane. Kolumbia esimene välismaalasest treener 30 aasta jooksul. Tema eelkäija Leonel Álvarez sai sule sappa 14. detsembril, valikturniiri alguses pärast 1:1 viiki Venezuelaga ja 1:2 kaotust Argentinale. Pekerman ise vallandati 2006. aastal liiga kaitsva suunitluse tõttu Argentina koondisest, kuid pole statistika järgi oma stiili muutnud - Lõuna-Ameerika valiktsoonis lasti sisse kõige vähem väravaid (13).


Foto: AP/Scanpix. Jose Pekerman

Veel huvitavat: Kolumbia legendaarne väravaht René Higuita on põhjus, miks FIFA tagasisöödu reegli (väravavaht ei tohi oma meeskonnakaaslaselt tulnud palli enam käega katsuda) 1990. aastal vastu võttis. Videost näeb, miks...

KREEKA


Foto: AFP/Scanpix

Rahvaarv: 11,1 miljonit

Rahvusroog: Moussaka - ahjus küpsetatud riivjuustuga vormitoit hakklihast, baklažaanist ja kartuliviiludest.

Hümn: "Hymn to Liberty"

Parim saavutus MM-il: finaalturniirile jõudmine 1994. ja 2010. aastal. Alagrupist edasi pole saanud.

Koht FIFA edetabelis: 10.

Teekond Brasiiliasse: G-alagrupis lõpetas Bosnia ja Hertsegoviina järel teisena, play-off'is alistas Rumeenia 4:2 (avamäng kodus 3:1, teine võõrsil 1:1) suuresti tänu Konstantinos Mitrogloule, kes avamängus lõi kaks ja teises ühe värava.

Kokkuvõte valikturniirist:

Kas teadsid, et... Enne 2004. aasta EM-i triumfi oli Kreekal suurturniiridelt ette näidata 6 mängu, 0 võitu, 1 viik, 5 kaotust, väravatevahe 1:14.

Võtmemängija: Dimitrios Salpingidis: 32-aastane PAOK-i veteranründaja, kel koondises kirjas 73 mängu ja 13 väravat. Kogu oma karjääri mänginud Kreeka klubides, kuid meistriks tulnud vaid korra Panathinaikosega. Riigi parimaks mängijaks valitud 2008 ja 2009. Enne jalgpalli avastamist tegeles kreeka-rooma maadlusega. Kiirete jalgade tõttu väga ohtlik relv kontrarünnakutel.


Foto: Reuters/Scanpix. Dimitrios Salpingidis

Jälgi teda! Konstantinos Mitroglou: 26-aastane tänavu jaanuaris Olympiakosest Fulhami ostetud ründaja, kuigi silma hoidsid mehel peal ka Liverpool ja Arsenal. Oktoobris võõrsil 3:0 Anderlechti lüües sai temast esimene Meistrite liigas kübaratriki teinud kreeklane. MM-valikturniiril sepistas viis väravat.

Mitroglou värav play-off'is Rumeeniale:

Kapten: Giorgos Karagounis: 37-aastane Fulhami poolkaitsja, varem mänginud Panathinaikoses, Benficas, Milano Interis. 132 mänguga koondise rekordinternatsionaal, sajandat kohtumist tähistas 8. oktoobril 2010 mänguga Läti vastu. 2004. aasta EM-i võtmemängija, kes šokeeris võõrustajamaad Portugali kohe avamängus suurepärase kauglöögiga, millest kujunes 2:1 võit. 


Foto: Reuters/Scanpix. Giorgos Karagounis 2012 EM-il veerandfinaalis Saksamaaga.

2008. aasta sõprusmängus sai Portugali õudusunenägu taas reaalsuseks (tulemus jälle 2:1), seekord skooris Karagounis otse karistuslöögist:

Treener: Fernando Santos: 59-aastane portugallane võttis Otto Rehhagelilt tooli üle 2010. aastal esialgu kaheks aastaks, aga teenis 2012 EM-i veerandfinaaliga endale lepingupikenduse. Koondise kogemus varem puudus, nimekamatest klubidest juhendanud Benficat, Sportingut, PAOK-i, Ateena AEK-d ja Panathinaikost. 2010. aastal nimetati Kreeka jalgpalliliiga kümnendi parimaks treeneriks.


Foto: Reuters/Scanpix: Fernando Santos

Veel huvitavat: Viis Kreeka võitu kaheksast lõppesid valikturniiril 1:0 võiduga. Kokku tehti kaheksa nullimängu, kodus ei lastud oma väravasse ühtegi palli.

ELEVANDILUURANNIK


Foto: AFP/Scanpix

Rahvaarv: 22,4 miljonit

Rahvusroog: Aloko - praetud banaanid

Hümn: "L'Abidjanaise"

Parim saavutus MM-il: alagrupiturniir 2006. ja 2010. aastal, kaugemale jõutud pole.

Koht FIFA edetabelis: 21.

Teekond Brasiiliasse: koos Nigeeriaga üks kahest Aafrika meeskonnast, kes valikturniiril kaotust ei tunnistanud. Võitis Aafrika tsooni C-alagrupi Maroko ees ja seljatas play-off'is 4:2 Senegali (avamäng kodus 3:1, võõrsil 1:1).

Kas teadsid, et... Kolo Toure sai 2011. aastal kuuekuulise võistluskeelu ja Manchester Citylt 740 000 naela trahvi, kuna oli andnud positiivse dopinguproovi. Mees väitis, et keelatud aine sattus tema kehasse oma naise dieeditabletti süües, et oma kaalu hoida.

Võtmemängija: Yaya Toure: 30-aastane Manchester City poolkaitsja lõi valikturniiril kuues mängus neli väravat. Aafrika parim jalgpallur 2011, 2012 ja 2013. Enne Citysse siirdumist 2010. aastal pidas üle 100 kohtumise Barcelonas, kuuludes ka Barca koosseisu, mis 2009. aastal võitis ühe hooajaga kuus karikat. Koondises hinge all 82 mängu ja 16 väravat. Üks paljudes moslemitest oma koondises, mistõttu keeldus 2012. aastal Newcastle'i mängus Man of the Match tiitliga kaasas käivast šampusest.

Jälgi teda! Serge Aurier: 21-aastane Toulouse'i paremkaitsja tegi debüüdi mullu juunis Gambia vastu ja on pärast seda põllule pääsenud veel neljas valik- ja kahes sõprusmängus. Sahistatakse, et Arsenal toob ta sel suvel endale Bacary Sagna asendusmeheks, kelle leping 30. juunil otsa lõppeb. On Sky Sportsi intervjuus öelnud, et ära ta sellist üleminekut just ei põlgaks: "Arsenal oleks kindlasti unistuste täitumine."


Foto: AFP/Scanpix. Serge Aurier 15. märtsil Toulouse'i vastu skoorides.

Kapten: Didier Drogba: 36-aastasel endisel Chelsea ja praegusel Galatasary staaril täitub järgmise mänguga koondises maagiline 100 (väravaid löönud 63). Drogba nimel on Elevandiluuranniku MM-finaalturniiride kõige esimene värav, mis sündis 2006 MM-il avamängus Argentina vastu. Räägitakse, et Drogba on koondisekaaslaste poolt niivõrd respekteeritud, et tema mänguvormi puutumine riietusruumis on rangelt keelatud. 


Foto: Reuters/Scanpix. Didier Drogba

Treener: Sabri Lamouchi: 42-aastasel Tuneesia päritolu prantslasel on see esimene kord üldse mingit meeskonda juhendada. Pandi sellesse ametisse 2012. aasta mais - viis päeva enne esimest MM-valikmängu Tansaaniaga. "Ma ei usu, et keegi seda ootas, mina kaasa arvatud," avaldas ta ühes intervjuus, kui suur šokk tema palkamine kõigile oli. Prantsuse koondises ise pidanud poolkaitsjana 12 mängu, sealhulgas osalenud 1996 EM-il Inglismaal, koduse 1998 MM-i lõplikust valikust jäi napilt välja.


Foto: AFP/Scanpix. Sabri Lamouchi

Veel huvitavat: Salomon Kalou oli valikturniiril Elevandiluuranniku suurim väravakütt viie tabamusega, Yaya Toure ja Didier Drogba sepistasid neli kolli.

JAAPAN

Foto: AFP/Scanpix

Rahvaarv: 127,3 miljonit

Rahvusroog: Sushi

Hümn: "Kimigayo"

Parim saavutus MM-il: 2002. ja 2010. aasta kaheksandikfinaal. Tänavusega koos pääsenud viiel korral järjest finaalturniirile, esimene kord 1998.

Koht FIFA edetabelis: 47.

Teekond Brasiiliasse: Jaapan oli esimene, kes endale MM-i pileti lunastas, tehes seda juba 2013. aasta juunis. Võitsid Aasia tsooni neljanda ringi B-grupi Austraalia ees, lüües kahe grupi peale enim väravaid (16).

Kas teadsid, et... Maailmakuulus Pokemoni firma nimetas Jaapani MM-koondise maskotiks Pikachu, kes liitus selles sarjas teiste Pokemoni tegelastega: Meowth, Bulbasaur, Charmander, Squirtle, Chespin, Froakie, Fennekin, Pancham, Helioptile ja Litleo.
Foto: Reuters/Scanpix. Pikachu

Võtmemängija: Shinji Kagawa: 25-aastane Manchester Unitedi ründav poolkaitsja, võib mängida nii tipuründaja taga kui mõlemal äärel. Toodi ManU-sse 2012. aasta juunis Dortmundi Borussiast, kellega ta tuli kahekordseks Saksamaa meistriks, oli osaline ka ManU viimases Premier League'i tiitlis. Koondise eest löönud 54 mängus 17 väravat. Valitud 2012. aasta Aasia parimaks jalgpalluriks. Shinji Kagawa tähendab Jaapani keeles "valitsejat". 


Foto: AP/Scanpix. Shinji Kagawa Jaapani koondise treeningul Tokyos 17. mail.

Jälgi teda! Keisuke Honda: 27-aastane ründav poolkaitsja pallis viis aastat Moskva CSKA-s, kuni ta lõpuks tänavu jaanuaris vabaagendina AC Milani võeti. Jaapani aasta jalgpallur 2010. Eelmisel MM-il valiti mängu parimaks kolmes matšis - Kameruni, Taani ja Paraguay vastu.

Keisuke Honda karistuslöök Uruguay mängus mullu augustis:

Kapten: Makoto Hasebe: 30-aastane kaitsev poolkaitsja, koondises kirjas 77 mängu ja 2 väravat. 2008. aastal pärast kuus aastat kodumaal Urawa Red Diamondsis mängimist siirdus Bundesligasse VfL Wolfsburgi ridadesse, alates eelmisest aastast mängib Nürnbergis. Tänavune hooaeg läks poolenisti põlvevigastuse nahka. Jaanuaris sai sõprusmängus Bukaresti Steaua vastu vigastada ja käis Jaapani koondise arsti juures kahel operatsioonil.


Foto: AFP/Scanpix. Makoto Hasebe

Treener: Alberto Zaccheroni: 61-aastane itaallane on Jaapani koondises kuues välismaalasest treener. Nimetati ametisse 2010. aastal augustis. 1999. aastal viis AC Milani Serie A tiitlini. Kokku juhendanud 13 erinevat Itaalia klubi, nimekamad neist Juventus, Torino, Inter, Lazio ja Udinese. Jaapaniga võitis 2011. aastal Aasia karikaturniiri.


Foto: Reuters/Scanpix. Alberto Zaccheroni

Veel huvitavat: Ründaja Shinji Okazaki (Mainz) oli kogu Aasia valiktsooni parim väravakütt 8 tabamusega.