Senise süsteemi häda oli selles, et sõpruskohtumised andsid valikmängudest niivõrd vähem punkte, et paljud riigid loobusid nende pidamisest parema edetabelikoha nimel sootuks. Kuna arvesse läksid viimase viie aasta tulemused, tähendas suurtele riikidele sõprusmängu pidamine peaaegu kindlasti keskmise punktisumma langemist.

"Uus süsteem annab rohkem kaalu ametlikele mängudele ja nii edasi, kuid eemaldab mõned tasakaalutused, mis meil varem olid. Loodan, et seda hakatakse nüüd vähem kritiseerima," ütles FIFA president Gianni Infantino.

Järgmisest kuust arvestatakse ametlikult ELO reitingut, mis on samuti paralleelselt FIFA praeguse edetabeliga kasutuses olnud ning mis paljude arvates annab jalgpallimaailma jõuvahekordadest palju reaalsema pildi. Algselt male jaoks välja töötatud süsteem on kasutusel ka naiste jalgpalli maailma edetabeli koostamisel.

Turniirimängud on endiselt väärtuslikumad kui sõpruskohtumised, kuid kuna iga mäng suurendab või vähendab koondise kogu punktisummat, mitte ei mõjuta enam keskmist, pole võimalik edetabelikohaga lihtsalt kohtumisi mitte pidades manipuleerida.

Rohkem punkte annavad ELO reitingus mängud kõrgema edetabelikohaga vastaste vastu ning play-off mängud on suurturniiride alagrupimängudest väärtustlikumad. Näiteks teenis Eesti mullu sõprusmängus Horvaatiat 3:0 võites 31 punkti ja kerkis edetabelis kümme kohta, samas kui MM-valikmängu 1:0 võit Küprose vastu suurendas meie punktisummat vaid 12 silma võrra. Esiteks mängis rolli vastase edetabelikoht, teiseks väravate vahe.

ELO reitingu järgi kõige väärtuslikuma võidu teenis Eesti 2010. aasta oktoobris EM-valikmängus Serbia vastu (3:1 võit andis 55 punkti), 2011. aasta juunikuine 0:2 kaotus Fääri saartele röövis meilt aga 47 punkti.

ELO reitingu järgi on Eesti maailmas 84. kohal, FIFA edetabelis oleme aga kümme kohta tagapool. Lahknevusi on ka edetabeli tipus. Ametlikult on maailma parim vutiriik hetkel Saksamaa, ELO reitingu järgi aga Brasiilia. Hispaania on ELO edetabelis aga suisa kolmandal, mitte kümnendal kohal, nagu FIFA pingereas.