Uusi presidendikandidaate ol viis: šeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa, Gianni Infantino, prints Ali bin al-Hussein, Tokyo Sexwale ja Jerome Champagne.

Neist Tokyo Sexwale teatas oma kandidatuuri taandamisest juba enne esimese hääletusvooru algust. Esimeses voorus tuli kandidaatidel koguda kaks kolmandikku 207 häälest. Sellega keegi hakkama ei saanud ning hääled jagunesid järgnevalt: Infantino 88, Salman 85, Ali 27, Champagne 7.

Seega läks vaja teist hääletusvooru, kus tuli koguda 104 häält. Sellega Infantino ka hakkama sai - 45-aastane šveitslane kogus 115 häält, Salman järgnes talle 88 toetajaga, Ali sai 4 toetushäält ning Champagne teises voorus enam hääli ei kogunud.

Eelnevalt oli senisele UEFA peasekretärile Infantinole toetust avaldanud ka Eesti Jalgpalli Liit. Infantino ametiaeg kestab 2019. aasta maikuuni.

Enne valimisi:

Tänasega lõppes ametlikult 79-aastase šveitslase Sepp Blatteri ametiaeg, kelle jalgpallis tegutsemise keeldu vähendas FIFA apellatsioonikomisjon kolmapäeval kaheksalt aastalt kuuele.

Hääletusprotsess algab Eesti aja järgi kell 14, enne mida on kandidaatidel aega end ja oma vaateid 15 minutit kongressile tutvustada. Hääleõiguslikke liikmeid on 207, Kuveit ja Indoneesia on presidendivalimistelt kõrvaldatud.

Et osutuda valituks juba esimeses voorus, peab kandidaat saama kaks kolmandikku kõikidest häältest. Kui keegi seda avavoorus ei saavuta, liigutakse edasi teise vooru juurde, kus on vajalik juba lihthäälte enamus. Kui võitjat ikka ei selgitata, langeb kõige vähem hääli saanud kandidaat välja ja tuleb kolmas voor.

President peab täna kindlasti valitud saama, sest keskööl hakatakse Hallenstadionile, kus valimised toimuvad, maha panema jäähokiväljakut, teatab BBC Sport.

Favoriidiks peetakse šeik Salmani, keda toetab Aasia jalgpalliliit ja Aafrika, kuid kuna hääletus on salajane, ei saa kunagi kindel olla, et nimetatud kontinendid ka kõik üksmeelselt hääletavad.

Enamus Euroopa riikide hääled lähevad eeldatavasti Infantinole, kes tõusis pärast Michel Platini ametist tagandamist ajutiselt UEFA pealikuks. UEFA peasekretäril peaks olema veel tugev toetus Lõuna-Ameerika ja Kariibimere riikide poolt ning tema meeskond arvab korjavat ka pooled Aafrika häältest.

Prints Ali kaotas Blatterile juba eelmisel aastal ning nii tundub minevat ka seekord. Ometi võib temal valimistel olla suur roll, kui ta äkitselt enda kandidatuuri üles ütleb ja palub enda toetajatel mõne teise kandidaadi poolt hääletada. Champagne'i ja Sexwale'i peetakse autsaideriteks.