Michel Platini


Foto: AP/Scanpix

UEFA president on varem öelnud, et ei tahaks saada maailma jalgpalliliidu juhiks, kuid paljude arvates polnud ta lihtsalt valmis vastu astuma Sepp Blatterile ning siis šveitslasele piinlikult kaotama. Kuid nüüd, kus tema endine mentor pukilt maha astus, võib prantslane oma varasemad sõnad tagasi võtta.

Oma kogemuste poolest jalgpalli juhtimise alal on just Platini kihlveokontorite soosik number üks.

Prints Ali Bin Al Hussein

Foto: AFP/Scanpix

Võib arvata, et kui Jordaania prints korra juba oma kandidatuuri üles seadis, siis teeb ta seda ka järgmistel erakorralistel valimistel. Esimeses hääletusvoorus kogus ta 73 häält ning loobus siis edasi võitlemast.

Prints Ali on Jordaania jalgpalliliidu president ning 13 riiki koondava Lääne-Aasia jalgpalliliidu asutaja ja juht. Paljud näevad prints Alis värskete ideedega ja puhta minevikuga juhti. Isegi osad delegaadid, kes tema poolt ei hääletanud, tunnistasid, et tal on FIFA edasi viimiseks häid mõtteid.

Luis Figo

Foto: AP/Scanpix

Endine maailma parim jalgpallur loobus presidendiks kandideerimast nädal enne valimisi, tehes seda prints Ali šansside suurendamiseks. Kuigi portugallasel on hea reputatsioon, võib tal aga FIFA juhtimiseks kogemustest vajaka jääda. Kindlasti ootab Figot jalgpalliametnikuna suur tulevik, kuid võib-olla on nendel valimistel veel liiga vara kandideerida.

Senes Erzik

Şenes Erzik'i de dinleyecekler http://t.co/kJ5IQynLsw pic.twitter.com/7lMerbPeBC
— NTV (@ntv) May 29, 2015

Türgi jalgpalliliidu president ja UEFA asepresident. Erzik on populaarne mitmete Aafrika riikide seas, sest tema alaliit on seotud erinevate musta mandri jalgpalli arenguprogrammidega.

72-aastasel Erzikul peaks FIFA juhtimiseks kogemusi jaguma. Türgi jalgpalliliidus on ta töötanud alates 1977. aastast, presidendiks sai 1989. aastal. UEFA asepresident aastast 1994, FIFA täitevkomitee liige aastast 1996.

Ted Howard

Foto: AFP/Scanpix

Ameeriklane valiti hiljuti CONCACAF-i regiooni alaliidu peasekretäri ametikohale, kus ta vahetas välja Enrique Sanzi, kes oli üks eelmisel nädalal arreteeritud FIFA ametnikest. Howard on endine Põhja-Ameerika jalgpalliliiga tegevdirektor ning töötanud abitreenerina California ülikooli jalgpallimeeskonnas.

Samuti on tal kogemusi spordimarketingi vallas, olles sellega tegelenud nii NBA-s kui ka erinevates erafirmades. Küll aga pole ta väljaspool oma konföderatsiooni eriti tuntud, mistõttu võib raskeks osutuda Aafrika ja Aasia riikide toetuse saamine.

Greg Dyke

Foto: Reuters/Scanpix

Inglise jalgpalliliidu president ning üks Blatteri suurimaid kriitikuid. Just tema kutsus ühena esimestest Euroopa riike üles 2018. aasta MM-i boikoteerima ning võib kindel olla, et mehe valimiskampaania ei jää kellelegi märkamata. Inglise meedia tema šansse aga väga suureks ei pea ning pakub tema nime teiste kandidaatide seas pigem nalja pärast välja.

Issa Hayatou

Foto: Reuters/Scanpix

Aafrika jalgpalliliidu president. 2002. aasta FIFA presidendivalimistel Blatteri vastaskandidaat, kuid viimastel aastatel kuulunud hoopis Blatteri siseringi. 79-aastast kamerunlast süüdistatakse isegi Blatteri režiimi juurutamises oma valitsemisalas, mistõttu on ebatõenäoline, et Blatteri-vastased riigid tema poolt hääletaksid.

Minevikus olnud ka ise seotud mitme suure korruptsiooniskandaaliga ning vaevalt keegi teda FIFA-s korra majja löömisel väga tõsiselt võtaks.