FIFA sõltumatu eetikakomitee tegi otsuse seoses reeglite rikkumisega maailmameistrivõistluste piletite müügis, vahendab BBC.

Uurimise käigus ilmnes veel teisigi rikkumisi, sealhulgas reisikulude poliitikas ja reeglites. Ühtlasti määrati 55-aastasele Valckele 100 000 Šveitsi frangi (91 000 eurot) suurune trahv.

Valcke vabastati ametist eelmise aasta septembris, kui FIFA-t oli teavitatud mitmetest süüdistustest tema vastu.

Valcke karistuse teatavaks tegemise kõrval ütles FIFA täna, et tema tõttu sai üks spordimarketingi firma MM-finaalturniiri piletite müümise eest ebaõiglast eelist. "Härra Valcke mitte ainult ei üritanud neid tegevusi peatada, vaid isegi julgustas selle eest vastutavaid inimesi vastavalt käituma," seisis pressiteates.

"FIFA kuludega puhtalt turismi eesmärgil ringi reisides ja korduvalt reisilennukitele eralennukeid eelistades ilma igasuguse ärilise põhjuseta said isiklikku kasu nii hr Valcke kui ka tema sugulased. Nii tegutsedes käitus hr Valcke FIFA huvidele vastu ning tekitas FIFA-le arvestatavat rahalist kahju."

"Kariibimaade TV ja meediaõigustega seoses avastati, et hr Valcke üritas tagada 2018 ja 2022 MM-i õigusi kolmandale osapoolele kõvasti soodsamalt nende tegelikust turuhinnast. Lisaks leiti, et hr Valcke üritas takistada tema suhtes alustatud menetlust, kustutades uurimiseks vajalikke dokumente ja kaustu, kuigi oli teadlik, et peab kõik andmed alles jätma ja need uurijatele edastama."

Eelmise aasta detsembris määrati kaheksa-aastane jalgpallis tegutsemise keeld FIFA presidendile Sepp Blatterile ja UEFA pealikule Michel Platinile, kui selgus, et nad on oma ametivõimu kuritarvitanud.