Kuidas on võimalik, et 2010. aasta MM-finalist, kes ka mullustel maailmameistrivõistlustel Hispaaniat ja Brasiiliat alistades pronksile tuli, nüüd ühtäkki maailmajao 24 parima sekka ei mahu?

Et tausta avada, tasub analüüsida just eelmise suve MM-i. "Oranje" tiimile algas Brasiilias toimunud suurturniir tõelise pauguga, kui maailma jalgpalli üht tituleerituimat tiimi Hispaaniat 5:1 nuheldi. Arusaadavalt läks jalgpallimaailm sellisest tulemusest pöörde ja leidus paljusid, kes Louis van Gaali hoolealused koheselt MM-i üheks peamiseks tiitlipretendendiks või vähemalt mustaks hobuseks ristisid.

MM-ilt võeti absoluutne maksimum

Tagasi vaadates jäi see 5:1 võit paraku aga viimaseks suuremaks sähvatuseks. Jah, kolm punkti võeti ka järgmistest alagrupimängudest, kuid 3:2 võit Austraalia üle tuli läbi tõsiste raskuste ja viimane 2:0 mäng Tšiiliga oli mõlema edasipääsemise tõttu juba pingevabam.

Robin van Persie MM-il Hispaania vastu skoorimas

Kaheksandikfinaalis Mehhiko vastu olid hollandlased veel 88. minutil kaotusseisus, kuni Wesley Sneijderi täpne löök ja 94. minutil Arjen Robbeni välja kalastatud penalti lõpuks ikkagi võidu Van Gaali meeste manu jättis.

Paraku polnud Hollandi esitus üleliia veenev ka veerandfinaalis - mäng Costa Ricaga läks penaltiteni välja ja seal päästis neid vaid Van Gaali kavalus, kes sangariks tõusnud Tim Kruli viimasel hetkel väravasuule saatis.

Poolfinaalis Argentiina vastu hollandlastel enam penaltiseeriaks püssirohtu ei jagunud ja seega tuli leppida pronksimänguga, kus jällegi võrdlemisi pingevabas mängus võõrustajariik Brasiilia 3:0 alistati.

Kuigi esialgne pettumus finaalmängust eemalejäämisest oli suur, tõdes Hollandi jalgpalliüldsus, et sedavõrd noore koosseisuga medalile tulemine on selge õnnestumine ja seega jäädi põnevusega ootama algavat valiktsüklit.

Louis van Gaal ja Arjen Robben MM-il rõõmustamas
MM-edust tingitud ülbus

EM-valikturniiri loos oli Hollandile võrdlemisi karm - alagrupikaaslasteks tulid kolm vägagi arvestatavat jõudu Tšehhi, Türgi ja Islandi näol. Kaarte segasid veel Läti ja Kasahstan. Igal juhul oli aga selge, et olukorras, kus EM-ile pääseb senise 16 tiimi asemel 24, ei tohiks finaalturniirile pääs suurele jalgpalliriigile Hollandile mingiks raskuseks olla. Läbiti ju eelnev valiktsükkel üheksa võidu ja vaid ühe viigiga - see tuli mäletatavasti A. Le Coq Arenal Eesti vastu.

Kindlust ja maailmameistrivõistluste edust tingitud ülbust oli tunda ka Hollandi jalgpalliliidus. Pärast MM-pronksi peaarhitekti Louis van Gaali Manchester Unitedisse siirdumist toodi ametisse Guus Hiddink - mees, kes kannab Hollandi jalgpallis vaat et sümbolilist tähendust. Sealjuures vaadati uue treeneri valimisel mööda Ronald Koemanist, kes paljude hinnangul antud ametisse hästi sobinuks, kuid pärast Hiddinki valimist hoopis Southamptonit juhendama asus.

Sõnum tituleeritud Hiddinkile oli lihtne - vii rahulikult meeskond EM-ile, tee oma karjääri lõpetuseks väärikas finaalturniir ning anna siis amet üle nooremale Danny Blindile. Paraku hakkasid asjad 68-aastasele veterantreenerile kohe algusest viltu vedama.

Hiddinki põikpäisus maksab kätte

Kui Holland on läbi aegade harrastanud ründavat ja lõbusat 4-3-3 taktikat, siis edukal 2014. aasta MM-il rakendas Louis van Gaal ehk mitte nii nauditavat 5-3-2 formatsiooni, mis rõhus tugevale kaitsele ja kontrarünnakutele. Hollandi jalgpalliliit ja fännid olid säärast muutust valmis alla neelama vaid juhul, kui see ka tulemuse toob. Ja nagu näha, siis vastupidiselt kõikidele eeldustele pronksiga Brasiiliast ka tagasi tuldi.

Hiddink teadis aga, et laiemas plaanis peab ta Hollandi jalgpalli oma ründavale soonele tagasi suunama. Seega hakkaski ta rakendama 4-3-3 taktikat, mis aga silmnähtavalt toimida ei tahtnud. Esiteks sai vigastada kaitsja Ron Vlaar, pikalt jäi palliplatsidelt eemale ka muidu joonisesse ideaalselt sobitunuks Kevin Strootman. Ja kõige krooniks - vigastused painasid ka Arjen Robbenit, kelle peale hollandlaste mängujoonis juba aastaid ehitatud oli ning kes kahel viimasel MM-il "Oranje" üheks silmapaistvamaks mängijaks kujunes.

Sellest kõigest hoolimata ei jätnud Hiddink oma ründava joonisega jonni ja see hakkas järjepanu kätte maksma - küll tegid noored kaitsjad lapsikuid eksimusi, küll anti vastastele rumal penalti, küll teeniti varajane punane, aga igal juhul oli kohe valiktsükli algusest selge, et Hollandi mäng ei voola nii nagu ta peaks.

Otseste konkurentide vastu teeniti vaid 1 punkt

Memphis Depay
Juuni lõpus panigi Hiddink kesiste tulemuste tõttu oma ameti maha - kuuest mängust oldi tolleks hetkeks teenitud vaid 10 punkti - neist 9 olid tulnud Läti ja Kasahstani vastu. Kaks päeva hiljem istus peatreeneritoolile 54-aastane Danny Blind, kes oli koondise juures abitreenerina tegutsenud alates 2012. aastast. Viimane peatreeneri kogemus pärines mehel aga alles 2006. aastast.

See fakt tekitas koheselt küsimärke ja pahameelt ka fännides, aga esialgu Blindile siiski võimalus end tõestada anti. Paraku järgnesid septembris kuivad kaotused Islandile ja Türgile - EM-pilet oli sisuliselt maha mängitud ja Blind tituleeriti kiiresti Hollandi aegade halvimaks peatreeneriks. "Tal pole õrna aimugi, mida ta saavutada soovib. Ei usu, et hetkel Euroopas temast kehvemaid koondisetreenereid on," kõlas mitme poolehoidja karm hinnang.

Kuigi teoreetiline šanss veel alagrupi 3. kohast ja play-offist säilis, ei olnud ohjad enam hollandlaste käes. Kaks tundi tagasi võttiski Türgi enda kohustusliku võidu ja kuna Holland samal ajal üle poolaja enamuses mängides Tšehhile ikkagi 2:3 alla jäi, lahkusid oranžides särkides mehed riietusruumi teadmises, et play-off koht neist sedapuhku tervelt viie punkti kaugusele jäi. Selle fakti ja näidatud mängupildi tõttu saatis Wesley Sneijderit, Robin van Persiet, Memphis Depay'd ja teisi superstaare ka vali vilekoor.

Koondislased Newcastle'ist, Stoke'ist ja Spartakist

Kuidas selle karile jooksnud laevaga siis edaspidi tegelema peaks - mida tuleks teha, et Holland taas jalgpallimaailma vägevate sekka tõuseks? Ühest küljest tuleb vaadata hollandlaste mängijate nimekirja ja tõdeda karmi asjaolu, et kunagist hiilgust ei paista hetkel ka paberil.

Näiteks pallib hetkelgi ligi pool koondise koosseisust koduliigas. On aga ammu teada, et Hollandi Eredivisie juba päris pikalt endisel tasemel pole - seda tõestab kasvõi fakt, et viimati pääses mõni hollandlaste klubi Meistrite liigas alagrupist edasi 8 aastat tagasi.

Hästi võttis mängijate klubilise kuuluvuse probleemi kokku ka Hollandi kohalik ajaleht AD: "Hetkel kuuluvad Hollandi koondislased klubidesse nagu Newcastle United, Stoke City ja Moskva Spartak. Need meeskonnad on valgusaastate kaugusel tiimidest, kus Robben, Sneijder, Van Persie ja Van der Vaart oma parimatel aastatel pallisid."

Karile jooksnud laev vajab õiget tüürimeest

Ronald Koemanit nähakse potentsiaalse päästjana
Et aga olukord liialt lootusetu ei tunduks - siis nagu ikka, toodab Hollandi jalgpall endiselt ohtralt andekaid noori. Nüüd tuleb leida vaid viis, kuidas see asjaolu ka enda kasuks tööle panna. Kahtlemata on selleks vaja kindlate omadustega treenerit - karmi käega ja "isafiguurina" tuntud Van Gaal sellega MM-il edukalt hakkama sai. Traditsioonilisema lähenemisega "vanakoolimees" Hiddink selgelt aga mitte. Ja nagu näha, siis ei ole mängumootor nurruma hakanud ka Blindi käe all.

Seega räägitakse juba pikalt, et Holland peaks pilgud taas pöörama Ronald Koemani poole - mees, kellest poolteist aastat tagasi mööda vaadati, kuid kes hetkel sarnase materjaliga Southamptonis kergemat sorti imet tegemas on.

Pärast värsket 2:3 kaotust Tšehhile võib olla üsnagi kindel, et Blindile peagi ust näidatakse. Ja nagu juba sahistama on hakatud, plaanibki Hollandi jalgpalliliit pakkumise teha Koemanile. Samal ajal on hollandlasest treenerile uut lepingut nina alla surumas ka mehe praegune leivaisa Southampton.

Kui poolteist aastat tagasi oleks Koeman Hollandi koondise juhendamise võimaluse pikalt mõtlemata ja suure auga vastu võtnud, on nüüd juba asi kahtlasem. 52-aastane hollandlane on muutunud Premier League'is üheks hinnatuimaks treeneriks ja ei ole välistatud, et just Inglismaal soovibki Koeman enda karjääri edendada. Kas ja millega teda kodumaale meelitada saaks, teab hetkel ilmselt aga vaid mees ise.