Uus-Meremaa - Slovakkia

Pidasin Uus-Meremaad MM-i nõrgimaks meeskonnaks, mis ei tähenda, et nad ilmtingimata jäävad turniiril nõrgima esituse teinud meeskonnaks - seniste mängude põhjal on seda Austraalia.

Mäng oli mõistagi ettevaatlik ja mitte ainult seepärast, et tegu meeskondadega, kes pigem - eriti peale Itaalia - Paraguay kohtumise nägemist - alagrupist edasi ei pääse, Uus - Meremaa koondis pole selleks piisavalt tugev ja Slovakkia on MM-i debütant, kelle meeskond pigem ülesehitamise faasis ja arvan, et mõne aasta möödudes võivad nad tõusta naabrite tšehhide parimate päevade taseme lähedale.

Mängu ajal meenus Slovakkia jalgpallijuhi pool pikalt kirjeldatud mure - muude spordialade tase jalgpalliga võrreldes jääb maailmas ja Euroopas üha kehvemaks ja konkurents neis pole võrreldavgi jalgpallis olevaga, riik aga võrdleb rahajagamisel rahvusvahelisi tulemusi, sarnane jutt oli mai lõpu maavõistluse ajal ka horvaatidel - uutes riikides võtab asjade paikaloksumine ilmselt aega.

Portugal - Elevandiluurannik

Ükskõik, mis selles grupis lõpuks ka ei juhtuks, oli see teise koha mäng ja sellisena igati nauditav.

Üldiselt Portugali osavõtul toimuvates mängudes kõvaks võitluseks ei lähe - portugallased on ühed kõige kehvemini püsti seisvad jalgpallurid maailmas ja seepärast laseb kohtunik üldjuhul nende mängudes agaralt vilet juba enne seda, kui tõsisemaks andmiseks läheb, kusjuures seda pole vaja neile pahaks panna, see on nende jalgpallikultuuri osa - aga eile oli vastupidi, sest kohtunik oli mõelnud sellele ja ehmatas Ronaldot üsna mängu algfaasis kollase kaardiga - portugallase rullnokailme kaardi saamise järel pidi küllap varjama segadust tema hinges ja mõnda aega peale seda püsis ta päris hästi püsti.

Kohtunikul ei õnnestunud mäng kõige paremini, aga küllap oli palju neid, kes selle üle rõõmustasid, kuigi põhjuseta kukkumiste eest karistuslööke määrati ikkagi.

Treenerite duellis jäi ehk alguses peale rootslane - mõlema poolaja algul kaevikutesse taganemine ja mängu sisseelamise järel selle enda kontrolli alla võtmine töötas eriti hästi esimesel poolajal, kuid Drogba sissetoomine oli ilmne viga ja hävitas omaenda võiduvõimalused, arvan, et Elevandiluuranniku kasvav surve võinuks tuua edu, tõsi, läbi vastase kontrarünnaku ka kaotuse.

Portugali ründemäng oli liigselt üles ehitatud Ronaldo peale, kelle ümber kogunes palli saamisel rohkesti vastaseid ja kes seetõttu peale ühe postilöögi midagi ohtlikku teha ei saanud, küllap olnuks tark kasutada mujal vabanevat ruumi, aga on mõistetav, et selliselt asja ümber korraldamine pole lihtne juba Ronaldo enese tõttu.

Brasiilia - Põhja-Korea

Põhja-Korea mäng meenutas Eesti koondise esitusi Teituri päevil, ülihoolsalt ja kompaktselt üles ehitatud kaitseliinid, kaks ründajat brasiillasi vastu võtmas meetrit kakskümmend keskjoonest oma värava pool ja vähemalt esimesel poolajal oli sambajalgpalli mittemänginud sambameestel raske pääseda kahe tagumise liini vahelegi, sest seda vahet õigupoolest polnudki.

Tõsi, tunnet, et sellest mängust sünnib üllatus, ei jõudnud tekkida, sest esimeselgi poolajal oli perioode, kus põhjakorealaste kaitse vajus nii alla, et rohkem taganeda polnud füüsiliselt enam võimalik ehk siis värav oli vaid aja küsimus.

Brasiilia värav tuli küll õnnega pooleks - Maiconi löök läks üle jala, aga küllap oleks edu tulnud muulgi moel ja ma jään enda juurde, et Brasiilia on läbi ratsionaalse mängustiili küll endiselt maailma meistrivõistluste suursoosik - eile ei kulutatud liigselt ei emotsioone ega jõudu - aga ma olen seda meelt, et jalgpalli arengu huvides oleks parem, kui nende tiitlitee pooleli jääks, kohvimaa sambajalgpall on paljudes sünnitanud jalgpallihuvi ja selleta jääks maailma jalgpallikultuur vaesemaks ja õigupoolest on nii vaesem käesolev finaalturniirigi.

Kas on võimalik, et selles grupis mängivad Brasiilia, Portugal ja Elevandiluurannik omavahelised mängud viiki? Kindlasti on ja kui peale seda saab otsustavaks tulemus mängus põhjakorealastega, siis võib juhtuda, et Brasiilia jääb alagrupis kolmandaks, mis oleks paras pauk, aga mitte võimatu ja küllap on eilse mängupäeva järel palju neid, kes eelistaksid alagrupist Portugali ja Elevandiluuranniku meeskondade edasipääsu.

Küllap on võimalik ka Portugali/Elevandiluuranniku võit Brasiilia üle.

Üldiselt

Olen kindel, et teise vooru järel on alagruppides olukord pingeline - senipeetud esimese vooru mängud loovad selleks hea eelduse - ja et viimane voor saab toimuma enamikes gruppides tõeliselt närvesöövas olukorras ja et mitu meeskonda, kes enne turniiri algust olid esmases edasipääsus kindlad, peavad pettuma.

Arvan ka, et võimalus ebatüüpilise maailmameistri saamiseks on olemas, kasvõi Hollandi näol ja et lootus oma meeskonna püsimisele konkurentsis on Aafrikalgi, Elevandiluurannik oli Drogbatagi hea ja Gaana füüsiliselt võimas, küllap pääseb alagrupist edasi ka korraldajamaa.

Täna aga saame teada, millises meeleolus ja vormis on Hispaania - ehk enamike eestlaste lemmik ajal, mil Inglismaas on tulnud üha ja üha pettuda.