Sõjameenutustest rääkis ajalehele Guardian klubi horvaadist kaitsja Darijo Srna, kellele see polnud sugugi mitte esimene sõda läbi elada.

"Ma mäletan oma viimast päeva Donetskis. Oli 16. mai 2014. Meile öeldi, et peame kiirelt lahkuma. Ma ei võtnud kodust midagi kaasa. Ainult kaks autot. Mu särgid ripuvad endiselt kapis. Ma olin ainus, kes uskus, et see saab kiirelt läbi. Ütlesin kõigile, et oleme juba kuue kuu pärast tagasi," meenutas Srna.

Kaks aastat hiljem annab Srna intervjuusid oma ajutise kodupaiga Opera Hotel fuajees. See hotell on Šahtari baasiks olnud alates päevast, mil separatistid Donetski rajooni enda kontrolli alla võtsid ja end Ukrainast eraldatuks kuulutasid. "Räägitakse, et mu maja on veel alles," lisas Srna.

Eile mängis Šahtar Euroopa liiga poolfinaali avamängus tiitlikaitsja Sevillaga 2:2 viiki. Kordusmäng toimub nädala pärast Lvivis, kus Šahtar kõik oma kodumängud sõjast alates on pidanud. 2009. aastal taasavatud 52 000 istmega Donbass Arena, kuhu Šahtari omanik, Ukraina rikkaim mees Rinat Ahmetov on kõvasti raha pumbanud, seisab oma kohal kasutuna. Kas seal enam üldse kunagi jalgpalli mängitakse, pole teada.

Srna, kes on läbi elanud ka Jugoslaavia sõjakoledused, on võtnud südameasjaks ukrainlaste toetamise. Hiljuti saatis ta Ukraina lastele 100 sülearvutit, varem on ta kodusõjas kannatanutele annetanud ka 20 tonni mandariine ja jalgpallivarustust.