Spordiala sünnitajad on teiste riikide paremust tunnistanud vaid kahel korral.

Eesti rannajalgpallikoondise brasiillasest peatreener Getulio Fredo alias Gettu arvates jooksevad tiitli pärast võidu neli riiki — lisaks korraldajamaale ka Prantsusmaa, Hispaania ja Portugal. Poolfinaali pääses neist kaks esimest.

Kui palusin Fredol iseloomustada Rio de Janeiros valitsevat meeleolu, vastas brasiillane: “Sellest saab aimu vaid kohapeal — muusika, emotsioonid, atmosfäär. Minge Brasiiliasse!”

Prantsusmaa koondise peatreener Eric Cantona nentis FIFA koduleheküljel, et rannajalgpalli ülim eesmärk on lõbutseda.

“Raskeim selle juures on leida tasakaal lõbutsemise ja tulemuse vahel,” lisas “kuningas Ericuks” tituleeritud vutilegend.

Cantonaga ühtemoodi mõtleb ka siinset jalgpalli elavdama kutsutud Fredo. Mõlemad räägivad tohutust ala populaarsuse kasvust.

“Nautimise kõrval soovitakse järjest enam ka saavutada. Hispaania, Portugal ja Brasiilia on juba selle ala tõelised professionaalid,” märkis Fredo. Cantona jätkas: “Enam ei tõmba publikut ainult Zico, Romario või Cantona, nüüd teevad ilma sellised nimed nagu Madjer, Amarelle, Jeremy Basquaise ja Junior Negao. Minu jaoks on see läbimurre.”

Käesoleva turniiri tähelepanu keskpunktis on kohalik staar Benjamin, 35-aastane ründaja, sündinud ja üles kasvanud Rio de Janeiros. Rannavuti ajaloos paikneb brasiillane resultatiivsusetabelis portugallase Madjeri järel teisel kohal.

“Tunne kõhus on ängistav ja kummaline,” kirjeldas Benjamin MM-il valitsevat õhkkonda. “Meie perekonnad ja sõbrad ootavad head esitust. Tekib pinge, tänu millele areneme ning loodetavasti võidame tiitli. Korraldajamaana on meil kerge eelis: oleme tuttavad kuumuse, fännide ja liivaga. Kuid kui me ei aja platsil õiget asja, pole nendest abi.”

Küsimusele, kaua jaksab mees veel mööda liiva joosta, vastas Benjamin: “Alati, kui tunnen liiva varvaste vahel kriuksumas, tänan jumalat, et ta mulle selle võimaluse andis. Mängin niikaua, kuni enam meeskonda alt ei vea.”

Eesti koondiselgi oli augusti lõpus võimalus lisavalikturniiri abil Brasiiliasse sõita, kuid paraku alistuti juba avamängus 1:3 valitsevale Euroopa meistrile Ukrainale.

“Olin tegelikult õnnelik, sest meile ennustati 0:15 kaotust,” sõnas Fredo, kes võib üritust korrata tuleva aasta märtsis uuel MM-kvalifikatsiooniturniiril. Kõik on võimalik. “Ilm meid eriti ei soosi, kuid üritan poisid saali viia. Meil on nüüd rohkem aega harjutada. Kui võtame praegustelt koondislastelt viimase välja ning saame paar mängijat juurde, võime meiegi ühel päeval MM-il olla,” lisas Fredo.