Islandlaste jaoks algas mäng külma dušiga, kui juba 4. minutil realiseeris Raheem Sterlingu teenitud penalti ära kapten Wayne Rooney.

Vaid 2 minutit hiljem leidis Island sellele aga vastuse, kui pika sisseviske järel suskas mänguvahendi allanurka keskkaitsja Ragnar Sigurdsson.

Prantsusmaale kogunenud 30 000 Islandi fänni saadeti seitsmendasse taevasse 18. minutil, kui tipuründaja Kolbeinn Sigthorssoni kasti joonelt teele saadetud löök Joe Harti prohmaka järel oma tee võrgus leidis.

Jalgpalli sünnimaa sellele šokile enam vastata ei suutnudki. Kuigi üksikuid võimalusi tekkis, tegutses islandlaste kaitseliin ülimalt organiseeritult ja kuna kõik superstaarid eesotsas Harry Kane'i ja Jamie Vardyga nullil hoiti, võidigi tähistada ajaloolist veerandfinaali pääsemist.

Kaheksa parema seas ootab Islandi sangareid ees võõrustajariik Prantsusmaa.

Asud hetkel Islandil? Saada pilte ja videosid võidu tähistamisest aadressile vihje@delfi.ee!

Enne mängu:

Nizzas peetavasse kaheksandikfinaali pääsesid meeskonnad pealtnäha sarnaselt - alagrupis koguti 5 punkti ja saadi teine koht -, ent tegelikult tuli inglaste edasipääs mõistagi selgelt loomulikumal ja oodatumal viisil. Seda märkimisväärsem on aga väikese saareriigi edu, kellele tõid koha 16 parema seas kaks võitluslikku viiki Portugali ja Ungariga ning lõpuks üleminutite võit Austria üle.

Tänane duell pälvib üle maailma suurt tähelepanu, sest vastamisi lähevad jalgpalliajaloo populaarseim koondis Inglismaa ning paljude neutraalsete jalgpallisõprade jaoks tänavusel EM-il lemmikmeeskonnaks kerkinud Island.

Tõsised vigastused kummagi meeskonna mängijaid ei kimbuta ning seega peaksid mõlemad olema väljas oma hetke parima koosseisuga.