I

C-grupp toob igasuguseid mõtteid. Ukrainas toimuv on teada, Saksa välisministri avaldus samuti. Poola fännid marssisid mängupäeva hommikul Marseille´s loosungiga "Defenders of European culture". Esikaantele pääsenuks kakluse korral.

Praktiliselt kõik viimase paari aasta kohtumised Ukraina kolleegidega on möödunud kõnelustega seal toimuvast ja jalgpallist oleme rääkinud ainult selles kontekstis.

Pool aastat tagasi hakkasin õppima saksa keelt, sest tundsin vajadust Lääne-Euroopa kultuuriruumi mõistmiseks teise nurga alt. Palju ringi liikuva ja rahvusvaheliselt suhtleva inimesena ei olnud raske märgata, et Euroopa see osa, keda valgustatakse inglisekeelsete kanalite kaudu, omavad maailmas toimuvast erinevat pilti kui need, kelleni jõuab suur info teisiti.

II

Laupäeval tegi Baseli Ülikooli ekspert Mark Pieth ettepaneku võtta FIFA riikliku kontrolli alla. Sellega öeldi esimest korda avalikult välja juba mitu aastat õhust lugeda olnud soov allutada jalgpall samadele struktuuridele, kes juhivad maailma teistel olulistel tasanditel.
Probleem polnudki Blatteris.

III

Ukraina, Türgi ja Austria olid enne tänast päeva kolm väravata meeskonda ja just Ukraina tundus olevat mõtetes turniirilt lahkunud.

Tagantjärele võib öelda, et Ukraina tegi turniiril kaks head ja ühe kehva mängu, aga lõpetas null punktiga löömata väravatki. Ja üks kehv mäng põhjaiirlaste vastu sai grupist edasisaamise suhtes otsustavaks.

Ukraina ja Vene jalgpalli probleemid tunduvad sarnased. Kuigi mõlema riigi klubid on viimasel kümnel aastal teinud Euroopa klubijalgpallis tegusid, ei peegeldu see kuidagi koondiste esituses. Mingil moel on see loogiline, sest nii Ukraina kui ka Vene tippklubide võtmetegijateks on välismaalased. Samal ajal tunduvad nii ukrainlastest kui venelastest jalgpallurid suhtuvat üleolevalt enam-vähem kõikidesse mittesuurte jalgpallimaade koondistesse - kaotused Walesile ja Põhja-Iirimaale on sellest ooperist.

Ukraina jalgpalli tähed Konoplyanka ja Jarmolenko Prantsusmaal ei säranud.
Poolast võib saada selle turniiri üllataja. On tunne, et nad pole oma mängu käima saanud, aga kui saavad, siis võib juhtuda mis iganes. Tõsi, nii on mitme teisegagi, aga suur osa neist pigem ei käivitugi.

Kusjuures üllatusvõimalust toetab fakt, et Itaalia, Inglismaa, Saksamaa, Hispaania ja Prantsusmaa on teisel tabelipoolel.

IV

Ukraina fännid vilistasid koondisega sümboolseks hüvastijätuks viimastel minutitel platsile vahetatud Anatoli Timoshtshuki välja.
V

Rahu, ainult rahu. See on eesmärk omaette.