Euroopa meistrivõistluste finaalturniir algab Islandi jaoks 14. juuni mänguga Portugali vastu. 18. juunil kohtutakse Ungariga ja 22. juunil Austriaga.

Teekond EM-ile:

Island tuli A-valikgrupis Tšehhi järel teiseks, olles neid kodumurul 0:1 kaotusseisust 2:1 võitnud. Edasipääsu võti peitus aga kahes võidus Hollandi üle - kodus võideti selle valiksarja suurpõrujat 2:0 ja Amsterdamis 1:0. Meeleolu lõi esimese mängu 3:0 võit kodus Türgi üle. Grupis seljatati veel Kasahstan ja Läti.

Treener:

Lars Lagerbäck ja Heimir Hallgrimsson täidavad ühiselt peatreeneri rolli, nagu Lagerbäck tegi ka 2000.-2004. aastani Rootsi koondises koos Tommy Söderbergiga. Lagerbäck nimetati Islandi treeneritoolile 2011. aastal pärast seda, kui ta viis rootslased kolmele EM-ile ja kahele MM-ile ning oli Nigeeria koondist juhendanud 2010. aasta MM-il Lõuna-Aafrika Vabariigis.

Ime oli sündimas juba 2014. aasta MM-valikturniiril, kus Island kaotas play-off'is Horvaatiale 0:2. Sellest aga piisas alaliidu juhtidele, et mehega 2016. aasta lõpuni lepingut pikendada. Abiliseks võttis ta oma endise abitreeneri Heimiri, kes muide mängija- ja klubikarjääri jooksul on paralleelselt töötanud ka hambaarstina.

"Ma ei ütleks, et ma olen kangelane. Martin Luther King, Nelson Mandela ja sellised inimesed on kangelased," on Lagerbäck öelnud. Aga riigis, kus elab 326 000 inimest ning mille sarnast varem suurturniiridel pole nähtud, on ta kahtlemata ikoon.

Lars Lagerbäck.

Võtmemängija: Gylfi Sigurdsson (Swansea)

Playmaker nii oma klubi kui ka koondise mängujoonises. Kui paberile on joonistatud taktika 4-2-3-1 või selle erinevad variatsioonid, on ta sillaks poolkaitse ja rünnaku vahel. Võib ise rünnakuid lõpetada kui ka anda täpseid sööte ääreründajatele jooksu peale. Teda on taevani kiidetud oma perfektse esimese puute pärast ning juhtub harva, kui ta palli omaks ei saa.

26-aastane Sigurdsson on Inglise klubi Readingu kasvandik ning Inglismaal mänginud veel ka Tottenhamis aastatel 2012-2014. Kaks aastat tagasi liitus ta Walesi klubi Swanseaga, kellega tal on veel lepingut järel 2018. aastani.

Kuigi Swansea peatreener Francesco Guidolin loodab, et Sigurdsson jääb temaga kuni oma lepingu lõpuni, siis ei pane ta kätt ette ka mõne suurema klubi pakkumisele, mida tema sõnul sel suvel kindlasti tuleb.

Jokker: Hordur Magnusson

23-aastane keskkaitsja kuulub Juventuse hingekirja, kuid on viimased aastad veetnud väiksemates Itaalia klubides laenul, viimati kaks aastat meistriliiga klubis Cesenas, kus ta on pallinud 39 kohtumises ja korra isegi võrku sahistanud.

Magnusson võib väljakul mängida nii kesk- kui ka äärekaitses, mis peaks treenerite elu lihtsamaks tegema ning tema šansse EM-il algkoosseisus väljakule pääseda veelgi suurendama.

Praeguseks 23-aastane mängumees liitus Juventuse noorteakadeemiaga juba 2011. aastal, olles varem käinud kodulinna Reykjaviki klubi Frami trennis.

Hordur Magnusson takistamas Juan Iturbet (Roma)

Varasemad saavutused EM-il:

Osaleb EM või MM-finaalturniiril esimest korda. EM-ile jõuti lähedale 2004. aastal, kui Saksamaaga tehti valiksarjas viik ja jäädi play-offi pääsenud Šotimaa järel ühe punktiga kolmandaks. 2014. aasta MM-valiksarja play-offis pidi tunnistama Horvaatia paremust.

Koht FIFA edetabelis: 35.

Taktika:

Iceland - Euro 2016 - Football tactics and formations

Mängud Eestiga:

Eesti jalgpalli ajaloos mängib Island väga tähtsat rolli, olles meile pakkunud aastatel 1996-1999 peatreeneriks Teitur Thordarsoni, kes oli üks olulisemaid Eesti vutikoondise ülesehitajaid.

Islandi ja Eesti koondised on pallimurul kohtunud viiel korral. Eestile kuulub nendest mängudest üks võit, Islandile kolm, viimane mäng 31. märtsil Tallinnas jäi 1:1 viiki. Väravatevahe on meie kahjuks 3:9.

Viimane sõprusmäng Islandiga oli ühtlasi Raio Piiroja lahkumismänguks.