Teekond EM-ile:

Valikturniiril tugevasse I-alagruppi kuulunud albaanlased alustasid sarja 1:0 võiduga võõrsil Portugali üle ning viigistasid äsja renoveeritud Elbasan Arenal Taaniga (mängu vilistas kusjuures Viktor Kassai isiklikult - G.L.). Algus edukale valiksarjale oli tehtud ning edaspidi arvestasid kõik nendega kui kardetava vastasega.

Kolm päeva hiljem, 14. oktoobril 2014 jäi mäng Serbias 0:0 seisult fännide rahutuse tõttu katki ning Albaaniale määrati tagantjärele rahvusvahelises spordiarbitraažis 3:0 võit. UEFA esialgne otsus oli aga risti vastupidine. Rahutuste tipuks oli väljaku kohale lennutatud droon ja selle küljes rippunud Albaania lipp, millel peal Suur-Albaania kaart koos Kosovoga. Kohus leidis, et kaoses olid süüdi siiski mängu korraldaja (Serbia jalgpalliliit) ja kodufännid.

Otsuses seisab, et Serbia fännide kalleletungi Albaania mängijatele vallandasid turvameeskonna ja korraldajate tegematajätmised, mistõttu kohtunik Martin Atkinsonil ei jäänud muud üle, kui mäng lõpetada.

Aasta aega hiljem saadi kodus Serbialt 0:2 ja Portugalilt 0:1 lüüa, kuid kahest võidust Armeenia üle ja järjekordsest viigist Taaniga piisas, et Portugali järel grupis teiseks tulla. Just 3:0 võit Jerevanis mullu 11. oktoobril oligi see, mis albaanlaste unistused reaalsuseks vormistas. Esimest korda alates koondise loomisest 1930. aastal pääseti lõpuks finaalturniirile, kusjuures kõrgemal kui neljandal kohal lõpetati valiksarja alagrupis viimati 1968. aastal.

Treener:

59-aastane Gianni De Biasi on Albaaniat juhendanud alates 2011. aastast. Ühena oma esimestest tegudest tõi ta meeskonda tagasi varem koondise esindamisest keeldunud Mergim Mavraj ja Edgar Cani ning kasvatas koondisekõlbulikuks mitu head noormängijat, kellega nüüd lõpuks aastatepikkuse töö vilju maitseb.

EM-finaalturniirile jõudmine tähendas riigile nii palju, et president premeeris teda riikliku ordeniga ning andis mehele Albaania kodakondsuse. De Biasi sõnul liitis see teda mängijatega ühte ning nüüd tunneb ka tema end rohkem albaanlasena.

Enne Albaania tüüri üle võtmist Josip Kuželt töötas Biasi erinevate Itaalia ja Hispaania klubidega, millest nimekamad on Torino, Udinese, Brescia, Modena ja Levante.

Mängijakarjääri alustas De Biasi Milano Interis, kuid ei pääsenud kordagi nende põhirivistuses platsile ning siirdus madalamate liigade klubidesse, kellest alles hiljem Bresciaga Serie A tasemele tagasi jõudis. Aktiivse mängijakarjääri lõpetas itaallane 1990. aastal.

"Paljud kolleegid küsisid, kas ma olen kindel, et tahan Albaania koondist juhendada. Osad soovitasid mul rohkem aega võtta ja pakkumisi kaaluda. Aga ma langetasin otsuse kähku. Ausalt öeldes on see olnud paras seiklus," on ta ühes intervjuus öelnud.

"Ajastus oli meie jaoks hea. Mul oli aega meeskonda 2014. aasta MM-valikturniiri ajal tundma õppida ja eksperimenteerida. See tegi meid targemaks ja paremaks ning viis lõpuks Euroopa meistrivõistlustele pääsemiseni."

Võtmemängija:

Kogu meeskond viskab põlvili ja kummardab 32-aastase kapteni Lorik Cana ees - keskkaitsja, kes klubivutti mängib Prantsusmaal Nantesis ning varem kuulunud ka PSG, Marseille, Galatasaray ja Rooma Lazio koosseisu.

Just tugevas Prantsuse liigas mängimise kogemus on see, mille peale Cana ning tiim tema ümber EM-il kõige rohkem loodab - on ju ka need staadionid, kus mängud toimuvad, enamjaolt Canale tuttavad. Ning kui mõnel agressiivsel fännil õnnestub seal üliturvatud turniiril läbi ime platsile pääseda, siis ei löö ta ilmselt risti ette ka potentsiaalse terroristi mahamurdmise eest, sest just seda ta skandaalises Serbiaga mängus ühe korrarikkujaga tegi.

Cana on sündinud Kosovos ning seetõttu läks drooniintsident talle isikilikult väga südamesse. Kuidas reageeris ta aga Kosovo võtmisega UEFA liikmesriigiks, pole veel teada, aga arvata võib, et surve 2018. aasta MM-valiktsüklis oma päritoluriiki esindada on suur.

Jokker:

Sokol Cikalleshi, 25-aastane Istanbuli Basaksehiri klubi ründaja on tuntud oma väravavaistu ja "teisel korrusel" toimetamise poolest. Eeldades, et Albaania parimad võimalused skoori teha on just standardolukorrad, võib sellisest peapallide monstrumist väga palju kasu olla.

Läbimurde välismaal tegi mees alles hiljuti, 2014. aastal Horvaatiasse Spliti RNK-sse mängima minnes. Varem pallis Cikalleshi kodumaa klubides, kellest viimaseks jäi FC Florale 2013. aastast tuttav FK Kukesi. Cikalleshi nendes kahes eurokohtumises siiski ei osalenud, sest liitus Kukesiga alles augustis.

Koht FIFA edetabelis: 48.

Taktika:

Albania - Football tactics and formations

Mängud Eestiga:

Sinisärgid on Albaaniaga pidanud kolm maavõistlust – 2003 novembris võitis Albaania Tiranas 2:0, aprillis 2004 päästis Kristen Viikmäe 80. Minuti värav A. Le Coq Arenal Eestile 1:1 viigi. 2009 novembris lepiti Lillekülas 0:0 viiki.

Ja lõpetuseks ei saa me üle ega ümber Albaania koondise fännidest, keda juunis Prantsusmaale ilmselt hordides saabub. Väike stiilinäide: