Teekond EM-ile:

Eestile 2014. aasta MM-valiktsüklist tuttav Rumeenia pääses EM-ile läbi ühe lihtsaima alagrupi (F), kus saavutati Põhja-Iirimaa järel teine koht, kusjuures ainsana oldi kõik kümme mängu kaotuseta.

Viiki jäid mõlemad mängud Põhja-Iiri ja Ungariga ning kodumäng Soomega, kui Ovidiu Hoban alles esimesel üleminutil 1:1 värava sepistas. Grupis olid veel Fääri saared ja Kreeka.

Treener: Anghel Iordanescu (66-aastane)

Endine Rumeenia koondise ründaja, kes 57 koondisemänguga 1970-ndatel löönud muljetavaldavad 21 väravat. Bukaresti Steauas jäi mehe saldoks 318 mängu ja 155 tabamust. Samast klubist algas ka mehe treenerikarjäär. Rumeenia koondise peatreeneritoolil istub juba kolmandat korda, varem on ta sealt vallandatud 1998. ja 2004. aastal - esimesel juhul sai saatuslikuks MM-i play-offi avaringis välja langemine, teine kord 2004. aasta EM-finaalturniirilt eemale jäämine.

Rumeenia eelmine peatreener Victor Piturca lahkus ametist ise pärast kolme EM-valikmängu, et võtta vastu pakkumine Saudi-Araabia meeskonnalt Al-Itiihadilt. Rumeenlaste esimene valik uueks lootsiks oli tegelikult Mircea Lucescu, kuid Donetski Šahtarile poleks mehe kahel rindel toimetamine meeldinud.

„Ma ei tahtnud kunagi enam Rumeenia treeneriks saada ning ausalt öeldes lükkasin alaliidu presidendi esimese pakkumise tagasi. Ütlesin „jah“-sõna alles teise kõne järel, sest tunnen Rumeenia jalgpalli hästi ning koondis on väga erilises olukorras,“ ütles toona Rumeenia vutiliidu tehnilise direktori rolli täitnud Iordanescu ametisse asudes.

Anghel Iordanescu

Võtmemängija: Razvan Rat (Rayo Vallecano)

34-aastane kapten ja vasakkaitsja on Rumeenia koondise kogemuselt neljas internatsionaal läbi ajaloo 108 mänguga. Klubidest on ta läbi käinud veel Bukaresti Rapidist, Donetski Šahtarist, West Ham Unitedist ja kreeklaste PAOK-ist.

Tänavune mängupraktika on Ratil jäänud napiks, kuna teda hoidis viis kuud Hispaania vutiväljakutelt eemal operatsiooni vajanud õlavigastus. Comebacki tegi alles 23. aprillil mängus Madridi Reali vastu, kui vahetati platsile viimaseks 12 minutiks.

Rat oli see mees, kes ütles 2012. aasta septembris enne Eestiga kohtumist pressikonverentsil sõnad „vähem juttu, rohkem tegusid“. „Meedia võrdleb meid alati kümme aastat tagasi olnud „kuldse ajastuga“ Rumeenia jalgpallis. Nüüd tuleb rääkida vähem ja teha tegusid. Ega ma tänagi ei soovi teiega siin rääkida, aga reeglid kohustavad mind siin istuma," sõnas ta.

Jokker: Vlad Chiriches (Napoli)

Nagu paljud suured Rumeenia jalgpallurid, on see 26-aastane keskkaitsja samuti ühe oma olulisema perioodi mänginud Bukaresti Steauas, kust ta 2013. aastal Tottenham Hotspuri poolt üles korjati. Chirichesiga püstitas Steaua oma üleminekusumma rekordi 9,5 miljonit eurot. Kahe aasta pärast küsis AS Roma kaitsjat omale 500 000 euro eest laenule, kuid Spurs ainult naeris sellise pakkumise peale. 2015. aasta juulis võeti jutule hoopis Napoli, kes ladus inglastele peo peale 6 miljonit eurot ning sõlmis Chirichesiga nelja-aastase lepingu.

Napolis pole ta küll veel väga säravaid esitusi teinud, kuid ometi peab Itaalia klubi teda väga väärtuslikuks mängijaks, sest aasta alguses öeldi väidetavalt ära Peterburi Zeniidi 8 miljoni euro suurusele (pluss boonused vastavalt esitustele) pakkumisele. Arvestades, et kaks aastat tagasi maksti tema eest kaks miljonit vähem, loobuti seega korralikust kasumist.

Chiriches on seega jokker oma ettearvamatuse mõttes – paberil justkui muljetavaldava CV-ga mängija, kuid pole suutnud Itaalia liigas teist kohta hoidvas Napolis põhikoosseisus kanda kinnitada. Koondises seevastu on kaitse korras hoitud.

Varasemad saavutused EM-il:

Tiitleid Rumeenial ette näidata pole, kuid neljal korral on pääsetud finaalturniirile ja 2000. aastal Belgias/Hollandis ka läbi ime veerandfinaali. Alagrupiturniiril šokeeriti siis 3:2 võiduga Inglismaad ja 1:1 viigiga Saksamaad - mõlemad vastased jäid play-offist seetõttu välja. Kaheksa parema seas hilisemast finalistist enam rumeenlaste jõud üle ei käinud.

Rumeenia koondise "kuldne ajastu" jääb 1990-ndatesse, kui 1990. ja 1998. aasta MM-il jõuti kaheksandikfinaali ja 1994. aastal USA-s veerandfinaali. Sinna aega jääb ka EM-finaalturniiri Inglismaal 1996. aastal, kus piirduti alagrupifaasiga. Veel on osaletud 1984. aasta EM-il Prantsusmaal ja 2008 Austrias/Šveitsis.

Koht FIFA edetabelis: 19.

Taktika:

Romania - Euro 2016 - Football tactics and formations

Mängud Eestiga:

Sinisärgid on Rumeeniaga läbi ajaloo kohtunud neljal korral, kuid saanud vaid ühe võidu ja kolm kaotust, väravate vahega 2:7. Ainus võit jääb 1937. aasta 14. juulisse, kui Kadrioru staadionil kohtuti sõprusmängus (tulemus 2:1). 1999. aasta märtsis võitis Rumeenia kodus 2:0 nagu ka 2014. aasta MM-valiksarjas mõlemad mängud.

Rumeenia hümn:
Rumeenia koondise fännid: