Teekond EM-ile:

Oma esimene EM-pilet lunastati B-valikgrupis, kus Belgia järel 10 mänguga 21 punkti koguti (6 võitu, 3 viiki ja 1 kaotus). Kuigi lõpuks tuli edasipääs võrdlemisi kindlalt - kolmandal kohal asunud Bosnia ja Hertsegoviina jäi nelja ning neljandal kohal Iisrael 8 punkti kaugusele, siis lihtsalt valiktsükkel neile ei alanud.

Nimelt jäädi kohe võõrsil peetud avamängus Andorraga kaotusseisu ja 2:1 võidu päästis neile kääbusriigi kunstmurul alles 81. minutil Gareth Bale. Madridi Reali superstaar Bale oli ka see, kes Walesile valiktsükli ühe magusama võidu tõi, kui mullu juunis koduplatsil Belgia 1:0 alistati. Sellega tehti suur samm Prantsusmaa poole ning valikturniiri ainus ja esimene kaotus saadi Bosnias alles siis, kui edasipääs juba sisuliselt kindlustatud oli.

Treener:

Chris Coleman - treeneri kohta üsnagi noor, 45-aastane Coleman kasvas mängijana üles Manchester Citys, pärast mida jõudis ta esindada selliseid Inglismaa tiime nagu Swansea, Crystal Palace, Blackburn Rovers ja Fulham. Pikk aega pallis ta ka rahvuskoondises, pärast mida hakkas maitsma treenerileiba.

Peatreenerina sai ta tuleristsed 2002-2003 hooaja lõpus Fulhamis, olles toona 32-aastasena ka Premier League'i noorim treener. Tema käe all mängisid läbi aastate sellised mehed nagu Edwin van der Sar, Louis Saha, Luis Boa Morte ja Steed Malbranque, kelle vedamisel kohe esimesel täishooajal ka üllatuslik 9. koht teeniti. Kokku püsis Coleman Fulhami pukis 2007. aastani, pärast mida on ta põgusalt juhendanud ka Real Sociedadi, Coventry Cityt ja Kreeka klubi Larissat. Nii Larissast kui Sociedadist oli ta platsiväliste põhjuste tõttu sunnitud lahkuma.

2012. aasta algul määrati ta aga Walesi etteotsa, pärast seda kui senine loots Gary Speed enesetapu oli teinud. Coleman, kes oli Speediga lapsepõlvesõber, rääkis pärast ametipostile asumist: "See on mu elu raskeim pressikonverents ja vabandan, kui ma hetkel üleliia rõõmus ei tundu. Ühest küljest on see küll mu karjääri üks uhkemaid hetki, aga teisalt olin ma Garyga üle 30 aasta väga lähedane sõber ja mul on endiselt raske tema surmaga leppida."

Ajal, kui kogu vutimaailm ja Walesi koondis veel Speedi surmast šokis oli, ei suutnud Colemani juhendatav tiim end kuidagi käima saada ja nii sai mehest esimene Walesi juhendaja, kes oma ametiaega 5 järjestikuse kaotusega alustas. Eriti muserdav oli sealjuures fakt, et kaotused Mehhikole, Bosnia ja Hertsegoviinale, Belgiale ning Serbiale tulid koondskooriga 1:12. Hiljem on Coleman tunnistanud, et ta kaalus toonase seeria järel ameti maha panemist, kuid mehe enda otsustavus ja Walesi jalgpalliliidu kannatlikkus jätsid peatreeneri pukki ja nüüd on EM-pileti näol selle järjepidevuse esimesi vilju ka näha.

Gary Speed veel 2011. aasta septembris Walesi koondist juhendamas. Kaks kuud hiljem tegi ta enesetapu
Võtmemängija:

Gareth Bale - Kui aastaid võrdus paljude jaoks Walesi koondis Ryan Giggsiga, siis tänasel päeval võib sarnase paralleeli tuua Bale'iga. Muidugi ei saa üks mängija kohtumise saatust tervikuna otsustada, kuid Reali superstaari panus nii platsil kui selle väliselt on siiski ülimalt oluline ja ilma temata Wales kindlasti praegust nägu poleks.

Ühelt poolt toome välja fakti, et Bale oli lõppenud valiktsüklis Euroopa paremuselt viies väravakütt, aidates omasid 7 tabamusega. Ja kuna tegu ei ole ju puhta ründaja, vaid ääremängijaga, tekitab ta pidevalt võimalusi ka teistele. Nii sai ta kirja ka kaks väravasöötu, misläbi tõid Bale'i passid ja väravad Walesile valikturniiril koguni 14 punkti. Sellega oli ta konkurentsitult ka kogu Euroopa efektiivseim mängija.

Bale'i puhul on lust vaadata ka tema platsivälist suhtumist. Mees teab, et Wales ei ole kunagi rahvusvahelisel areenil olnud eriline suurjõud, kuid meeskonna innustamise ja eestvedamisega on ta tiimi vaid paari aastaga täiesti arvestatavaks ohuks kujundanud. Ka suuremad tiimid on enne Walesiga kohtumist alati rõhutanud fakti, et midagi lihtsat oodata ei tasu, sest vastaspoolel tuleb eelkõige kinni saada maailma täielik tippmängija Gareth Bale.

Selle kõige juures Bale aga liialt õhku täis pole läinud ja alati on ta tänanud ka tiimikaaslaste panust. Pärast EM-pileti kindlustamist sõnas 26-aastane mängumees. "Juba lapsena üles kasvades oli üks mu suuremaid unistusi rahvuskoondisega mõnele suurturniirile pääseda. Seega on see täielik unistuste täitumine. Aga meie teekond ei peatu siin. Peame kõva lahingu ka Prantsusmaal andma," rääkis Bale, kes Meistrite liiga finaali tõttu Walesi koondise esialgsest kogunemisest eemale jääb.

Gareth Bale ja Aaron Ramsey
Jokker:

Bale'i kõrval ei saa muidugi mainimata jätta ka Londoni Arsenali poolkaitsjat Aaron Ramseyt, kes samuti keskväljal Walesi edus või ebaedus ülimat olulist rolli kannab. Nagu pahatihti ikka, saatsid ka Ramsey tänavust hooaega erinevad vigastusprobleemid, mistõttu 25-aastane mängumees kaheks kuuks platsi kõrvale pidi jääma. Aprili algusest saadik on ta aga taas mängupraktikat saama hakanud ja võib eeldada, et järelejäänud kuuga suudab Ramsey enda vormikõvera sedavõrd kõrgele ajada, et suvisel finaalturniiril temalt Arsenali särgist tuttavaid esitusi oodata võime.

Kuigi on selge, et Ramsey ja Bale on Walesi nimekaimad mehed, kelle peale koondise mängujoondis ka suuresti ehitatud on, siis väärib kiitust kogu Walesi ühtsus. Ja värvikaid mehi leidub ju koondises tegelikult veelgi, näiteks võib Walesi keskväljalt leida ka Liverpooli mängumehe Joe Alleni ja Leicester Cityga meistriks tulnud Andy Kingi.

Walesi koondisest võib leida ka Leicesteriga meistriks tulnud Andy Kingi (nr 10)
Meeskonnavaimu olulisust rõhutas ka peatreener Coleman: "Kõik räägivad meie puhul Bale'ist ja Rambost (Ramsey'st - toim). Saan sellest aru, sest nad on suurepärased mängijad. Kuid me ei pääsenud EMile vaid tänu kahele mängijale. Muidugi olid nad suureks abiks, aga ka kõik teised, kes meid viimase kahe aasta jooksul aitasid, on olnud suurepärased."

Varasemad saavutused EM-il: Wales pääses Euroopa meistrivõistlustele tänavu esimest korda, B-alagrupis loositi nende vastaseks Inglismaa, Venemaa ja Slovakkia.

1958. aastal osaleti MMil, kus jõuti veerandfinaali. Seal kaotati hilisemale võitjale Brasiiliale 0:1, otsustav värav ei kelleltki muult kui Pelelt. Muide, finaalis alistas Brasiilia 5:2 võõrustajariigi Rootsi.

Koht FIFA edetabelis: 24

Taktika:
Wales - Football tactics and formations
Mängud Eestiga:

Omavahel kohtuti 2009. aasta mais Walesi koduplatsil. Kodumeeskond võitis toona 1:0, värav 26. minutil Robert Earnshaw'lt, Walesi poolelt tegid kaasa nii Gareth Bale kui Aaron Ramsey, kes olid toona vastavalt 19- ja 18-aastased.

Eesti poolelt said esimese ja ainsa koondisemängu kirja Vitali Gussev ja Kristian Marmor, lisaks käisid väljakul sellised mehed nagu Alo Dupikov ja Oliver Konsa.