Slovakkia kuulub EM-il B-alagruppi koos Inglismaa, Venemaa ja Walesiga. Kihlveokontorite hinnangul on Slovakkia grupis selge autsaider, kuid meeskond, kelle põhimängijad tulevad Liverpoolist ja Napolist, läheb turniirile vastu kindlasti teise suhtumisega.

Teekond EM-ile:

Oma esimesele EM-finaalturniirile pääses Slovakkia läbi C-valikgrupi, mille võitis 27 punktiga Hispaania. Slovakkia tuli 22 punktiga (7 võitu, 1 viik, 2 kaotust) teiseks. Ukraina, keda Slovakkia avamängus võõrsil võitis ja kellega kodus väravateta viiki mängis, pääses kolmandana play-off'i.

Kõige vägevam võit saavutati juba teises mängus, kui kodus alistati 9500 pealtvaataja ees (Žilina staadion mahutab 11 000) valitsev Euroopa meister Hispaania, kellele see oligi valiksarja ainsaks kaotuseks üheksa võidu kõrvale. 17. minutil lasi Iker Casillas sisse Juraj Kucka 30 meetri karistuslöögi, võiduvärava lõi 87. minutil peaga Miroslav Stoch.

Ometi rippus Slovakkia edasipääs kuni viimase mängu lõpuvileni juuksekarva otsas, sest kohtumist Luksembrugiga alustati kolmemängulise võiduta seeria pealt ning väravaid polnud löödud pea kuus tundi (345 minutit). Luksemburg tuli 0:3 kaotusseisust 2:3 peale ning lõppskoori 2:4 vormistas alles esimesel üleminutil Napoli poolkaitsja Marek Hamšik.

Vaata, mis toimus pärast seda mängu riietusruumis!

Treener: Jan Kozak (62-aastane)

Tšehhoslovakkia koondises 70-ndatel ja 80-ndatel 55 mängu pidanud ja 1981. aastal riigi parimaks jalgpalluriks nimetatud Kozak sai Slovakkia koondise peatreeneriks 2013. aasta juulis, võttes üle vallandatud Stanislav Griga ja Michal Hippi - jah, Slovakkial oligi kaks peatreenerit - koha. 2005. aastast oli ta juhendanud Kosice klubi, kus ta oli ametis ka 1995-1998.

NB! Mitte ajada segi 36-aastase Jak Kozakiga, kes oli samuti Slovakkia koondise poolkaitsja (2004-2010) ja mängis 2011. aastal koos Sander Puriga Kreeka klubis Larissa. See on nimelt tema poeg.

Kozaki (selle vanema) elust on teada naljakas seik, kui ta neli kümnendit tagasi oma naisega abiellus. Hommikul oli kirikutseremoonia, päeval juhendas mees Tšehhoslovakkia kõrgliigas Kosice Lokomotivi ja õhtul kutsus oma meeskonna ja kõik matši teenindanud kohtunikud pulmapeole. Peab ikka jube hea põhjus olema, miks see mees mängu vahele peaks jätma!

Lisaks Kosicele on ta veel ka Madridi Reali ja Chelsea klubide fänn. Esimese juhendas ta muuseas esimese Slovakkia klubina 1997. aastal Meistrite liiga alagrupiturniirile. Hiljem pärandas ta Kosice treeneritooli oma pojale.

Võtmemängija: Martin Škrtel (Liverpool)

Kuigi tugevas klubis mängib ka Slovakkiale rohkelt väravaid löönud Marek Hamšik (Napoli), loodetakse Slovakkias kõige enam siiski 2008. aastast Premier League'is mänginud - seejuures regulaarselt, kokku ligi 240 kohtumist - Škrteli peale. Kes kohe nime ja nägu kokku ei vii, siis kindlasti mäletate tema mullust koerustükki Manchester Unitedi vastu, kui ta väravavaht David De Geale peale astumise eest kolmemängulise keelu sai ja sellele Instagramis naervate klounide pildiga vastas, pidades klounide all silmas mängu vilistanud kohtunikku ja Inglise jalgpalliliidu ametnikke.

Seega pole imestada, et ka Slovakkia - Hispaania heitlused tuliseks kiskusid. Seal ei seisnud õnneks väravas De Gea, vaid Casillas, kuid platsil kimbutas keskkaitsja kohal mängivat Škrtelit Diego Costa. Škrtel tunnistas, et pildus kukepoksi ajal Costa suunas hispaaniakeelseid väljendeid, mis ta Liverpooli tiimikaaslaselt Luis Suarezilt õppinud oli.

Škrtel on Slovakkia parimaks jalgpalluriks valitud neljal korral. 2010. aastal, kui Slovakkia esimest korda MM-finaalturniirile pääses, mängis ta seal kaasa kõik neli kohtumist algusest lõpuni. Järgmisel hooajal ei puudunud ta minutitki Liverpooli liigamängudest. Jürgen Kloppiga pole ta aga ühist keelt leidnud ning sakslane soovivat kuulduste kohaselt temast sel suvel üldse vabaneda.

Diego Costa ja Martin Škrtel on "suured sõbrad" ka Premier League'is
Martin Škrteli korgid leidsid seekord David De Gea põlve.

Jokker: Robert Mak (PAOK)

Ääreründaja Mak oli üks kolmest slovakist, kes Manchester City akadeemiaga enne "šeigiaega" liitus (ülejäänud on Vladimir Weiss ja Filip Mentel). Kolmekesi võitsid nad Cityga Inglismaa Youth Cupi, kuid põhimeeskonnas talle kohta ei leidunud ning ta lahkus 2010. aastal Nürnbergi.

Kreeka klubis PAOK on ta 54 mänguga löönud 13, Slovakkia koondises 26 mänguga 7 väravat, neist esimese 2014 septembris EM-valikmängus Ukrainale, kui tema tabamus jäigi mängu ainsaks ning seejärel veel valiksarjas Luksemburgile ning mullu novembris sõprusmängudses Šveitsile ja Islandile (2).

Varasemad saavutused EM-il: puuduvad

EM-finaalturniiril osaleb esimest korda, kuid on pääsenud 2010. aastal MM-il kaheksandikfinaali - grupist, mille võitis Paraguay ja kus viimaseks jäi kahe viigiga valitsev meister Itaalia, kolmas oli Uus-Meremaa. Slovakkia võitis viimases alagrupimängus 2006. aasta tšempioni Itaaliat 3:2. Kaheksandikfinaalis kaotati hilisemale hõbemedalistile Hollandile.

2000. aasta Sydney olümpial oli Slovakkia osaline alagrupiturniiril.

Koht FIFA edetabelis: 32.

Taktika:

Slovakkia - Slovakkia EM 2016 - Football tactics and formations

Mängud Eestiga:

Slovakkiaga on Eesti kohtunud vaid kaks korda 2006. aasta MM-valiksarjas. Siinkirjutaja viibis 17-aastase fännina kohapeal Bratislavas toimunud võõrsilmängul, kui Eesti kaotas 72. minuti nurgalöögist 0:1. Sinisärkide mällu sööbis see mäng aga Eesti meistriliiga toonase parima mängija Tarmo Neemelo kohutava eksimuse poolest (vaata videot!). Võite arvata, millest Delfi Spordi toonased 189 kommentaari enamus rääkisid.

Kodumängus 2005. aastal läks Eesti Andres Operi väravast 57. minutil juhtima, kuid Marek Mintal lõi juba järgmisel minutil 1:1 ja Lubos Reiter 66. minutil 1:2.