Teekond EM-ile: Itaalia võitis H-alagrupi 24 punktiga, misläbi edestati Horvaatiat, Norrat, Bulgaariat, Aserbaidžaani ja Maltat. Kokku teeniti 10 mängust 7 võitu ja 3 viiki.

Kuigi punktisaagi ja esikoha üle kurta ei saa, siis teatavad kitsaskohad valikturniiri ikkagi välja tõi. Nimelt jäi Itaalia väravate vaheks 16:7, mis näitab, et suurem osa võite võeti minimaalse paremusega, näiteks suudeti Malta nii kodus kui võõrsil tänu Graziano Pelle väravatele vaid 1:0 võita.

Ka ei ole enesekindlust süstinud viimased sõprusmängud, kus Belgia, Rumeenia, Hispaania ega Saksamaa vastu ühtegi võitu kirja ei saadud. Veelgi enam, sakslastele jäädi alla koguni 1:4.

Saksamaa nüpeldas itaallasi märtsi lõpus skooriga 4:1

Treener: Antonio Conte - Treenerikarjääri 36-aastaselt alustanud Conte juhendas esialgu väiksema ambitsiooniga Itaalia klubisid nagu Arezzo, Bari, Atalanta ja Siena. Pärast Siena Serie A-sse tõstmist pakuti Contele tööd Juventuse eesotsas, kus ta aastatel 2011-2014 klubi ka kolme järjestikuse Itaalia meistritiitlini aitas.

Juventuse mängijana krooniti Conte 5-kordseks Itaalia meistriks. Lisaks on tal Itaalia koondisega taskus kaks tiitlivõistluste medalit - 1994. aastal võideti MM-i hõbe, 2000. aastal EM-i teine koht.

2014. aastal pärast Cesare Prandelli taandumist Itaalia etteotsa määratud Contele on tänavune EM koondise peatreenerina ka esimene ja hetkel viimane. Nimelt teatas Londoni Chelsea aprillis, et nad on Contega 3-aastase lepingu sõlminud ja pärast Prantsusmaad ootab 46-aastast lootsi ees just Inglismaale sõit.

Võtmemängija: Gianluigi Buffon - Itaalia meedia on korduvalt nentinud, et hetkel on nende vutikoondisel kerge madalseis ja väga suuri maailmatasemel nimesid neil ette näidata polegi. Seda tõestab ka fakt, et tänavu ei pääsenud esimest korda pärast 2001. aastat ükski Itaalia klubi eurosarjades kaheksa parema sekka.

Sellest hoolimata lubavad Itaalia suur ajalugu, treener Conte ja väravavaht Buffoni võimed optimistidel ikkagi pisut unistada. Hoolimata 38 eluaastast on 7-kordne Itaalia meister nii Juventuses kui Itaalia koondises endiselt asendamatu lüli ja kui Buffon ka EM-il head minekut näidata suudab, ei ole välistatud, et Itaalia kaitsest lähtudes ikkagi vähemalt veerandfinaalidesse murda võib.

Just kaitsefaasi osas itaallased ka vähim muret tunnevad - on selge, et Buffon ning tema ees seisev Juventuse keskkaitse trio Giorgio Chiellini, Andrea Barzagli ja Leonardo Bonucci näol on piisavalt kogenud ja kokkumänginud, et enda kolmandikul asjad korras hoida. Selle tõestuseks ka Juventuse konkurentsitult parim Serie A kaitse, kus 38 mänguga enda võrku vaid 20 palli lasti.

Pigem tekivad küsimärgid ründefaasis, kus ükski mängumees klubihooajal just üleliia head väravahoogu näidanud pole.

Kapten Buffoni enda puhul tasub aga veel rõhutada fakti, et hoolimata vanusest ei jää tänavune finaalturniir ilmselt tema viimaseks etteasteks suurel areenil. Nimelt on ta avaldanud soovi ja valmisolekut esindada Itaalia rahvuskoondist ka 2018. aasta MM-il.

Jokker: Giorgio Chiellini - viimasel kümnendil on 31-aastane kaitsja olnud Itaalia koondises üks kindlamaid põhimehi ja tema hingestatus torkab alati juba kaugelt silma.

Giorgio Chiellini ja Antonio Conte
Sarnaselt Buffonile on Chiellini oluline lüli nii platsil kui selle väliselt, otsustavates faasides on Itaalial kahtlemata kasu ka kogenud kaitsja suurest finaalturniiride kogemusest.

Chiellini võib edukalt hakkama saada nii vasak-kui keskkaitses, kuid võib eeldada, et suvisel EM-il on tema peamine ülesanne just tagumise kaitsetrio juhtimine. Kuigi mängumehe tänavust hooaega saatisd erinevad vigastused, peaks ta Prantsusmaale siiski korralikus vormis tulema. Samuti on Chiellinil hea klapp olemas peatreener Contega - tulid nad ju aastatel 2011-2014 Juventusega kolmel korral järjest Itaalia meistriks.

Varasemad saavutused EM-il: Euroopa meistriks on Itaalia kroonitud korra, seda suudeti 1968. aasta kodusel finaalturniiril. 2000. ja 2012. aastal jõuti küll kullamängu, aga seal tuli tunnistada vastase paremust. Sajandi algul kaotati lisaajal 1:2 Prantsusmaale, neli aastat tagasi jäädi Hispaaniale alla koguni 0:4.

Tänavu kuulutakse samasse E-alagruppi Belgia, Iirimaa ja Rootsiga.

Koht FIFA edetabelis: 15.

Taktika:

Itaalia - Football tactics and formations

Mängud Eestiga:

Eesti ja Itaalia on omavahel kohtunud kuus korda, vastamisi on mindud 1994., 1996. ja 2012. aasta finaalturniiride valikgrupis. Kõikidel puhkudel on edu saatnud itaallasi ja eriti võimas oli nende üleolek 90ndatel kui neli mängu väravate vahega 11:1 võideti.

Kõva vastupanu suutsime aga osutada 2010. aasta septembris, kui Eesti ajaloolisel valikturniiril koduplatsil Itaalia vastu juhtima läks. Paraku Sergei Zenjovi 31. minuti tabamusest punktiks ei piisanud ja kahe nurgalöögi abil võttis kolm silma ikkagi ära Itaalia. Koduplatsil teenisid 4-kordsed maailmameistrid aga kindla 3:0 võidu.