Teekond EM-ile: Viiendale järjestikule EM-finaalturniirile jõudmine Rootsile üleliia lihtsalt ei käinud. G-valikgrupis teenisid nad 10 mänguga 18 punkti, mille tulemusena edestati Montenegrot, Liechtensteini ja Moldovat.

Nende ette jäid aga Austria (28 punkti) ja Venemaa (20 punkti) ning seega ootas rootslasi ees play-off teise Skandinaavia tiimi Taaniga. Seal suudeti vastased kahe mängu kokkuvõttes 4:3 alistada ja seega ootaski "sini-kollaseid" ees sõit Prantsusmaale. Nii valikturniiril kui play-offis kandis Rootsi põhijõudu Zlatan Ibrahimovic - valikgrupis lõi ta meeskonna 15 väravast koguni 8, Taani vastu sai PSG-st lahkuv ründetäht kirja kolm väravat.

Treener: Erik Hamren - 2009. aasta novembrist Rootsit juhendav Hamren ei ole enda "valitsusajal" kordagi juhendatavaid MMile viinud, kuid nii 2012. aastal kui tänavu Euroopa suurturniirile pääseti.

Kuna 58-aastane treener pärast EMi oma ameti Norrköpingu Rootsi meistriitilini juhendanud Janne Andersonile edasi annab, loodab ta kahtlemata areenilt lahkuda väärikalt. Kui rootslased peaksid pidama jääma alagrupifaasi, mäletataks Hamreni peatreeneriaega pigem ebaõnnestumisena.

Huvitaval kombel ei ole Hamrenil treenerina taskus kodust Rootsi meistritiitlit, kuid seevastu on ta pea kohale saanud tõsta Taani ja Norra meistrikarikad. 2008. aastal tegi ta selle triki ära Aalborgiga, Norras võideti kaks järjestikku tiitlit Rosenborgiga.

Võtmemängija: Zlatan Ibrahimovic - kes siis muu? Kui otsida EM-ilt meeskondi, kelle puhul võib pisut liialdatult suurima staarmängija ja kogu koondise vahele tõmmata võrdusmärgi, kerkivadki ehk esile Wales ja Gareth Bale, Poola ja Robert Lewandowski, Portugal ja Cristiano Ronaldo ning Rootsi...ja Zlatan Ibrahimovic.

Toome selle tõestuseks välja hirmuäratavad numbrid - 2012. aasta EMist alates on Zlatan osalenud Rootsiga 21 ametlikus mängus, lüües selle jooksul 19 väravat ja andes 6 resultatiivset söötu. Seega oli ta osaline koguni 74% väravatest, mille Rootsi koondis lõi. Kui Zlatan söötu ei andnud või väravat ei löönud, siis Rootsi ka võitu ei teeninud. Ilma temata on Rootsi nelja aasta jooksul pidanud 8 mängu ja võitnud vaid ühe - sedagi Liechtensteini vastu.

Seega ei ole jutud Rootsi "Zlatani-sõltuvusest" kuidagimoodi laest võetud ja tema panust ei alahinda ei Rootsi treeneripink ega mängijad. Nad teavad, et riigi läbi aegade andekaim mängija on nende kasutuseks veel maksimaalselt kaheks-kolmeks finaalturniiriks ja kui aasta lõpus 35. sünnipäeva tähistava Zlataniga veel midagi suurt saavutada tahetakse, on ilmselt just Prantsusmaa nende viimaseks reaalseks lootuseks.

Rootsi mäng on ehitatud Zlatani ümber

Jokker: Oscar Lewicki - 23-aastane Lewicki oli üks olulisemaid lülisid Rootsi "kuldest generatsioonist", kes eelmine suvi U-21 EMi kinni pani. Seda tõestab kasvõi fakt, et ta tegi finaalturniiril kaasa kõik mängud algusest lõpuni ja oli üks kolmest rootslasest, kes hiljem ka turniiri sümboolsesse koosseisu valiti.

Kuigi väravalöömine pole Lewicki peamine ülesanne, võinuks kogu Rootsi U-21 muinasjutt olemata olla, kui just tema play-offis Prantsusmaa vastu kahte väravat löönud poleks. Nimelt olid prantslased võtnud koduväljakul 2:0 võidu, aga raskes seisus Rootsi alla ei andnud ja koduväljakul mindi 71. minutiks 3:0 juhtima. Kolmanda värava lõi just Lewicki ja tundus, et rootslased ongi EMile sõitmas.

87. minutil tegi aga seisuks 3:1 PSG mängumees Layvin Kurzawa, mille tulemusena Prantsusmaa ise finaalturniiripileti lunastanud oleks. Kurzawa varajane tähistus, kus ta Rootsi mängijate ees rõõmustamas käis, sai aga minut hiljem karistatud, kui taas tegi skoori just Lewicki. Selle dramaatilise mänguga kirjutas keskpoolkaitsja end ka alatiseks Rootsi vuti ajalukku, esimene suurem peatükk tema tegudest täiskasvanute koondises võib sündida just Prantsusmaal. Muide, 16-aastaselt liitus Lewicki ka Müncheni Bayerni süsteemiga, kuid nüüdseks on ta naasenud kodumaale, kus esindab suure ajalooga Malmöt.

Varasemad saavutused EM-il: Rootslaste seni parim tulemus Euroopa meistrivõistlustelt pärineb 1992. aastast, kui kodusel finaalturniiril poolfinaali välja jõuti. Kui alagrupi suudeti edestada hilisemat võitjat Taanit, Prantsusmaad ja Inglismaad, siis nende teekond lõppes ikkagi nelja parema seas, kus võõrustajad jäid 2:3 alla Saksamaale.

Neli aastat hiljem Rootsi EM-ile ei pääsenud, kuid seejärel on kõikidest Euroopa vutipidudest järjepanu osa võetud. Alagrupist murti edasi aga vaid 2004. aastal, misjärel veerandfinaalis Hollandile penaltitega alistuti. Nii 2000., 2008. kui 2012. aastal on kollasärgid pidurduma jäänud aga juba alagrupifaasi.

Koht FIFA edetabelis: 36.

Taktika:

Rootsi - Football tactics and formations

Mängud Eestiga:

Eesti on pärast taasiseseisvumist Rootsiga kohtunud neljal puhul. Kaks korda mindi vastamisi 1998. aasta MMi valikturniiri raames - siis võtsime Kadrioru staadionil vastu 2:3 kaotuse (väravad Andres Operilt ja Marko Kristalilt), võõrsil jäime rootslastele alla 0:1.

Kolmas omavaheline kohtumine pärineb 2014. aasta septembrist, kui Magnus Pehrssoni mehed võõral väljakul peetud sõpruskohtumises vastase 2:0 paremust tunnistama pidid. Väravad lõi 3. ja 24. minutil ei keegi muu kui Zlatan Ibrahimovic. Viimati astuti vastamisi mäletatavasti tänavuse aasta algul, kui Abu Dhabis mõlemad meeskonnad sisuliselt B-koondise välja panid. Eesti läks Albert Prosa 56. minuti tabamusest küll esialgu juhtima, kuid lõpuks lepiti ikkagi 1:1 viiki.