Delfi jalgpalli EM-finaalturniiri meeskondade tutvustus on lõpusirgel. Viimase alagrupi avab FIFA edetabelis 11. kohal asuv Austria koondis.

Teekond EM-ile:

Ainus mäng, mida Austria kvalifikatsioonis ei võitnud, oli kodus tehtud viik Rootsiga. Alagrupi võidus mängisid suurt rolli kaks 1:0 võitu Rootsi üle, kuid vast veelgi muljetavaldavam oli võõrsil 4:1 võit Zlatan Ibrahimovici ja Rootsi üle. Kolm viimast kohta selles seltskonnas jagasid Montenegro, Liechtenstein ja Moldova.

Veteranründaja Marc Janko, kes kuueks esimeseks mänguks Sydney FC-st meeskonnale appi tuli, lõi valikturniiril seitse väravat, David Alaba lisas neli.

Treener: Marcel Koller

Endine Šveitsi koondise poolkaitsja, kes kogu oma mängijakarjääri veetis Grasshoppersi klubis, kellega ta võitis seitse Šveitsi meistritiitlit. Treenerina noppis ta neid veel kaks - ühe oma armastatud klubi ja teise St Galleniga.

Pärast Šveitsi-aega siirdus ta Bundesligasse Kölni, kuid pärast seitset kuud väljalangemistsoonis virelemist tuli sealt tulema. 2004. aastal viis ta Saksa meistriliigasse Bochumi meeskonna ning hoidis neid seal veel neli aastat. Sealt sai mees kehvade tulemuste ja liiga kaitsva mängujoonise pärast kinga 2009. aastal.

Kaks aastat töötuna olles õppis ta Saksamaal ja Itaalias uusi treeningmeetodeid ja nimetati 2011. aastal mõnevõrra üllatuslikult Austria koondise etteotsa. Tema käe all on koondis 37-st mängust võitnud 20 ja kaotanud 10, mis teeb võiduprotsendiks 54,05 %.

Marcel Koller

Võtmemängija: David Alaba (Müncheni Bayern)

Saksamaa meisterklubi kaitsja käes on Austria koondise noorima debütandi rekord. 24. juunil 24-aastaseks saav Alaba pääses esimest korda A-koondises platsile 2009. aastal 17-aastasena.

Mitmekülgne vutimees, kes võib mängida nii keskkaitses, keskpoolikus, paremal või vasakul äärel. Kõige mugavamalt tunneb end siiski vasakkaitsjana. Kui platsil on ka Austria koondise kapten Christian Fuchs (Leicester City), armastab Koller teda kasutada poolkaitses, kus Alaba võib teha nii musta tööd kui ka oma kiiruse ja meisterlike söötudega vastased pika ninaga jätta.

Alaba auhinnakapis on neli viimast Austria parima jalgpalluri tiitlit, kolm Saksamaa duublit, Meistrite liiga kuldmedal ja FIFA Klubide MM-i võit.

David Alaba

Jokker: Marcel Sabitzer (RB Leipzig)

Endise Austria koondise Herfried Sabitzeri 22-aastane poeg on üks Austria lootustadvamaid ründajaid, eriti oma kiiruse ja triblamisoskuste poolest vasakul äärel, kuid põhimeestele võib ta puhkust anda ka keskpoolkaitses.

18-aastaselt seostati teda Manchester Unitedi ja Juventusega, kuid 2014. aastal valis ta hoopis Saksa esiliigaklubi Leipzigi, kuna kartis suurklubides duublisse istuma jääda. Eelmisel aastal Salzburgi Red Bullis laenul olles lõi ta 33 liigamänguga 19 väravat - saavutus, mis 21-aastase palluri taas Euroopa tippklubide radarile tõstis.

Koondises on 13 mänguga löönud 3 väravat: ühe Islandile, ühe Tšehhile ja ühe valikmängus Montenegrole.

Marcel Sabitzer 2015. aasta märtsis sõprusmängus Bosnia ja Hertsegoviina vastu.

Varasemad saavutused EM-il:

Nagu ka Albaania, on Austria tänu EM-i meeskondade arvu suurendamisele 16-lt 24-le pääsenud finaalturniirile esmakordselt. Erinevalt Albaaniast on nad aga varem EM-finaalturniiri võõrustanud - 2008. aastal koos Šveitsiga. Alagrupist edasi siis ei saadud - üks viik saadi vaid Poola üle, üheväravalised kaotused võeti Horvaatialt ja Saksamaalt.

MM-il on Austrial läinud oluliselt paremini, kui finaalturniiril on mängitud suisa seitse korda. 1954. aastal tuldi pronksmedalile, viimasel kahel korral - 1998 ja 1990 - on jäädud pidama alagrupiturniirile.

Koht FIFA edetabelis: 11.

Taktika:

Austria - Euro 2016 - Football tactics and formations

Mängud Eestiga:

Austriaga on Sinisärgid kohtunud vaid kahel korral, kui meid loositi ühte alagruppi 1998. aasta MM-valiksarjas. Kodus kaotasime Kadrioru staadionil 0:3, Viinis kuulsal Ernst Happeli staadionil 0:2.