Rahandusminister Sven Sesteril tuli üleeile riigikogu ees 2016. aasta eelarvet kaitstes vastata ka paarile Lilleküla staadionit puudutavale küsimusele.

„Mis puudutab konkreetselt Lilleküla staadioni toetamist viie miljoni euroga, siis sellel on väga selged riigiabi loale iseloomulikud tingimused,” selgitas rahandusminister. „Seda sporditaristut ei tohi kasutada vaid ühe profispordi valdkonna kasutaja. Teised profi- ja harrastusspordi valdkonna kasutajad peavad taristut kasutama vähemalt 20% ulatuses aastasest ajamahust. Juurdepääs spordile ja mitmeotstarbelisele vaba aja veetmisele sellel konkreetsel taristul peab olema avatud mitmele kasutajale, läbipaistev ja mittediskrimineeriv. Need on tingimused, mida rahasaaja peab tulevikus aktsepteerima.”

Sellest sõnavõtust jäi õhku küsimus, kas Lilleküla staadion peab teistele aladele pakkuma 20% ulatuses võimalusi staadionit kasutada või piisab sellest, et viiendiku viibivad murul teised jalgpallimeeskonnad Eesti koondiste? Täna andis sellele küsimusele vastuse Kultuuriministeerium.

"Kultuuriministeerium on hinnanud, et Lilleküla staadionile võimaliku investeeringuabi andmist saab käsitleda ühisturuga kokkusobiva riigiabina Euroopa Liidu toimimise lepingu artikli 107 lõike 1 järgi. Abi kvalifitseerub spordi- ja mitmeotstarbelise vaba aja veetmise taristule antavaks abiks Euroopa Komisjoni määruse (EL) nr 651/2014 artikli 55 mõistes ja sellise abi andmisel tuleks kohaldada viidatud määruses ja konkurentsiseaduse §-s 342 sätestatut. Riigiabi reeglid näevad ette, et abi antakse üksnes juhul, kui sporditaristut ei kasuta vaid üks profivaldkonna kasutaja, vaid ka teised sama valdkonna profi- ja harrastusspordi kasutajad peavad saama taristut kasutada vähemalt 20% ulatuses aastasest ajamahust. Reeglid näevad ette ka selle, et abi saaja poolt tagatakse avatud ja mittediskrimineeriv juurdepääs taristule ning kõik hinnakujundamise tingimused peavad olema avalikult kättesaadavad," teatas Kultuuriministeeriumi kommunikatsiooniosakonna peaspetsialist Aneth Rosen Delfile ja Eesti Päevalehele.

"Kultuuriministeerium on kohtunud Eesti Jalgpalli Liidu juhtkonnaga ning viidatud reegleid neile, kui võimalikule toetuse saajale tutvustanud. Riigiabi reeglite täitmise eest vastutab riigiabi saaja," lisas Rosen.