Traditsiooni, mida mäletavad ka praeguste koondislaste vanavanaisad, taaselustas juuli algul asutatud Saaremaa Jalgpalli Liit. Mänguväljakul vanu aegu ei meenutatud ning vastastele armu ei antud – kõva võitlus saatis matši kogu 90 minuti jooksul, kuid õnneks tehti seda spordimehelikult ja ausate võtetega, sest kollast kaarti pidi peakohtunik Aivar Pohlak näitama vaid korra.

Esimene poolaeg möödus kerge Saaremaa meeskonna survega, kuid hiidlaste kaitseliin ja väravavaht Gustav Kotkas seisid kindlalt ja esimese kolmveerandtunniga väravaid ei löödudki.

Teisel mängupoolel said külalised lõpuks oma tahtmise 62. minutil, kui hiidlaste kapten Martti Pukk karistusalas Sander Viira pikali tõmbas ning Märt Kluge penalti realiseeris.

Kaotusseisu jäänud hiidlased elavnesid tuntavalt ning mängu lõpus oli neil ka kaks hiilgavat viigivõimalust, kuid saarlaste väravavaht Lauri Põldu neil üle mängida ei õnnestunudki.

„Ei tulnud väga lihtsalt, aga esimene mäng üle pika aja ja tõime ikka karika ära,“ oli Saaremaa meeskonna kapten, kohaliku lihatööstuse juhatuse esimees, Kristjan Leedo mängujärgselt tulemusega rahul, „mängu küll domineerisime meie, eriti esimest poolaega, aga hiidlastel oli kodupubliku ees väga kõva tahtmine end tõestada ja teisel poolajal oli mäng üsna võrdne.“

Hiiumaa eest avapoolaja platsil viibinud Kärdla linnapea Georg Linkov tunnustas vastaseid hea mängu eest ning kiitis omasid.

„Mäng oli väga võitluslik ja hiidlased pidid olema visamad ja kõvemad, sest saarlaste tehnika oli muljetavaldav ja kaugel meist ees ning seega said saarlased teenitud võidu. Samas meeste 1:0 võit kahvatub Hiiumaa noorte poiste 11:0 võidu ees,“ tunnustas Linkov samas ka noori hiidlasi.

Enne põhimängu väljakul käinud mõlema saare 1995.-1997. aastal sündinud poiste mõõduvõtus ei jätnud võõrustajad saarlastele mingitki võimalust. 11:0 võidumängus olid neljal korral täpsed Steven Saarnak ja Heimar Havik, korra jõudsid sihile Jan Erk, Lauri Tõkke ja Robin Valting.

Kuna maavõistlus lepiti kokku napid kaks nädalat enne toimumist, tuli selle organiseerimisega kiiresti ja kõvasti vaeva näha, millega Linkovi sõnutsi saadi ka väga hästi hakkama.

„Üritus oli väga hästi korraldatud ja kõrgetasemeline. Kui vaadata neid inimesi, kes sinna kaasatud olid, siis oli see Eesti absoluutne tipp, alustades kommentaatorist ja lõpetades kohtunikega. Igal juhul väga suur töö ja tänu selle eest, et taoline punt kokku pandi,“ tõi Linkov esile kõigi pingutusi.

Kärdla linnastaadionil toimunud mängu kommenteeris tuntud raadiohääl Erik Lillo, kohtunikuna hoidis kohtumist ohjes Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak ning mängijaid autasustas kirjanik ja jalgpalliliidu juhatuse liige Vaapo Vaher.

400-pealise publiku ees mänginud saarlaste kapten Kristjan Leedo ei olnud samuti kiitusega kitsi: „Ilm oli hea, rahvast oli palju, atmosfäär väga vinge – kõik toimis!“

Hiiumaa ja Saaremaa kohtuvad jalgpalliväljakul taas 2012. aasta 22. juunil Saaremaal ning mõlema meeskonna esindajate sõnul hakatakse taaskohtumiseks juba varakult täie tõsidusega valmistuma, sest saarlastel tuleb võitu kaitsta, hiidlastes pulbitseb aga kõva revanšiiha.

Rahvusvaheline maavõistlus Kärdla linnastaadionil
Pühapäev, 17. juuli kell 15:00
HIIUMAA - SAAREMAA 0:1 (0:0)
Värav: 62. pen. Märt Kluge
Hoiatus: 47. Reimo Berkmann

Hiiumaa: 21-Gustav Kotkas, 26-Martti Pukk, 14-Algis Kelder, 4-Guido Kutser (84. 5-Taavi Laja), 24-Janno Johanson, 6-Mihkel Selks (36. 19-Karel Kõrm; 76. 13-Jaan Tähiste), 8-Georg Linkov (46. 11-Veiko Linnas), 15-Taavi Lõhmus (46. 20-Tarmo Võsamaa), 10-Tõnis Koppel, 7-Reimo Berkmann, 9-Tauno Laja (72. 22-Andres Tammeveski).
Varus: 1-Evert Mittal, 5-Taavi Laja, 13-Jaan Tähiste, 11-Veiko Linnas, 19-Karel Kõrm, 22-Andres Tammeveski, 20-Tarmo Võsamaa.

Saaremaa: 1-Lauri Põld, 4-Märt Kluge, 10-Kristjan Leedo, 22-Peeter Pihel, 14-Theodor Kaljo, 9-Amor Luup, 17-Sander Seeman, 25-Sander Viira, 11-Andrus Koplimäe (77. 26-Priit Suluste), 8-Hans Hiiuväin, 15-Elari Valmas (81. 6-Jüri Põld).
Varus: 26-Priit Suluste, 6-Jüri Põld.