Eile pidasid Põhja prefektuuri kriminaalbüroo narko-ja organiseeritud kuritegude talituse ametnikud kinni seitse meest ja ühe naise, keda on alust kahtlustada kahe Tallinnas tegutseva bordelli töö korraldamises ja juhtimises. Lisaks on neile esitatud kahtlustus kuritegelikku ühendusse kuulumises, kinnitas nii PPA Põhja prefektuuri pressiesindaja Marie Aava.

Tegemist oli paar aastat tagasi alustatud kriminaalmenetluse raames läbiviidavate esimeste avalike menetlustoimingutega, mille käigus peeti kinni kuriteos kahtlustatavad ning otsitakse läbi nendega seotud elukohad, tööruumid ning nende kasutuses olevad sõidukid. "Eeluurimise ajal kogutud tõendid annavad alust arvata, et eile kinni peetud kahtlusalused korraldasid Tallinnas Ristiku tänaval ning Liivalaia tänaval tegutsenud bordellide tööd vähemalt 2009. aasta lõpust tänaseni," selgitas PPA esindaja.

Bordellid Ristiku ja Liivalaia tänaval

Põhja prefektuuri narko- ja organiseeritud kuritegude talituse juhi Leho Lauri sõnul on Ristiku tänaval tegutsenud bordelli näol tegemist ühe viimase klassikalise lõbumajaga Tallinnas, kus klient võis endale tüdruku valida ja siis suunduda temaga kõrvalasuvasse hostelisse. "Enda keha müümine on seaduslik ning prostituudid pakkusid Ristiku põigus asuvas baaris oma teenuseid avalikult juba aastaid. Seaduse mõistes karistatav tegevus on kupeldamine ning see oli Ristiku tänaval väga hästi varjatud. Selleks oli kahtlustuse järgi kupeldamine jaotatud mitmeteks etappideks, mida juriidiliselt pakkusid erinevad äriühingud, mis omakorda jälgede segamiseks pakkusid ka legaalseid teenuseid, nagu majutus, striptiis ning alkoholi müük," selgitas Laur.

Põhja Ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Endla Ülviste lisas, et nende kaheksa inimese näol on tegemist bordelliäri faktiliste organiseerijatega – äriühingud, mida selleks kasutati olid registreeritud erinevate isikute nimedele. Lisaks on eeluurimise käigus kogutud piisavalt tõendeid, et esitada kõigile kaheksale eile kinnipeetule ka kahtlustus kuritegelikku ühendusse kuulumises. "Tõendid viitavad, et tegemist oli väga hästi organiseeritud tegevusega, millel oli nii selge ülesannete jaotus kui ka liikmete omavaheline hierarhia ning selliselt oldi tegutsenud juba vähemalt seitse aastat. Käesoleval hetkel on alust arvata, et eile kinni peetud kaheksa inimest on selle aja jooksul teeninud kuritegelikku tulu suurusjärgus üle miljoni euro," selgitas Ülviste.

Kõik kahtlustatavad on hetkel 48 tunniks kinni peetud. Selle aja jooksul otsustab prokuratuur, kas taotleda kohtult nende vahistamist. Kahtlustatavate ring võib kriminaalmenetluse käigus laieneda.

Kriminaalmenetlust juhib Põhja ringkonnaprokuratuur ning viib läbi Põhja prefektuuri kriminaalbüroo.

Nõmme Kalju avaldas Aaviku juhtumiga seoses oma koduleheküljel kommentaari, mille avaldame täismahus:

"Tanel Aavik on olnud Nõmme Kalju passiivne juhatuse liige ning tema abiga on organiseeritud mitmeid jalgpalliklubi meediakampaaniaid. Toetajate kaasamine juhatuse tegevusse on MTÜ praktikas olnud tavapärane. Aastate jooksul on Nõmme Kalju juhatusse kuulunud nii poliitikuid kui ärimehi.

Nõmme Kaljule teadaolevalt on Aavikule esitatud kahtlustus seotud tema omandis oleva kinnisvaraga, kus toimusid väidetavalt keelatud tegevused.

Tanel Aavikul on juba mõnda aega käimas raske lahutusprotsess ning sellega seoses on ta palunud oma juhatuseliikme staatuse jalgpalliklubis peatada, et tegeleda pereküsimustega. Siiralt loodame, et tegemist on eksitusega ja uurimine toob olukorrale selgust.

Tanel Aaviku juhatuse liikme staatus on jalgpalliklubis peatatud ja klubi jätkab oma igapäevast tegevust."