"Hetkel võib öelda, et Soome minemine oli õige otsus. Treeningtöö on seal väga korralik. Tingimused on head - korralik murustaadion, sisehall ja kaasaegsed treenerid," analüüsib legendaarne väravavaht, kuidas SJK on jõudnud punkti, kus riigi meistritiitlist lahutab neid vaid üks võit.

"Nüüd ehitavad nad ju isegi veel uut staadionit! Selgelt on igal sammul näha, et inimressurssi ja finantse panustatakse klubi edusse mehiselt," jätkab hetkel koondise puurilukke treeniv Poom,

Mängijad Aafrikast, Inglismaalt, Brasiilliast

Ühe Seinäjoki klubi plussina toob Poom välja veel hea skauditöö. Näiteks toodi tugevate kontaktidega septembri alguses enda ridadesse Liverpoolile kuuluv Brasiilia poolkaitsja Allan. Lisaks võib tiimist leida mehi, kelle passis seisab Kameruni, Inglismaa, Walesi, Serbia, Bosnia ja Hertsegoviina või isegi Elevandiluuranniku lipp.

Seda märkimisväärsem on, et eelnimetatute ja kümnete soomlaste kõrval on tänavu mitmel puhul kaptenipael just Eesti koondislasele usaldatud. Mis võiksid olla need omadused, miks just Aksalu Soome jalgpalli hetke parima meeskonna regulaarselt väljakule juhatab?

Liiga parim väravavaht usaldati kapteniks liidriomaduste tõttu

"Eks teda usaldatakse seal väga palju. Ta juhendab hästi kaitseliini ja üldiselt laseb ka SJK väga vähe väravaid (tänavu on 32 mänguga enda võrku lastud 22 palli - see on konkurentsitult liiga parim näitaja - toim.). Lisaks on Mihkel julge rääkija, tal on liidriomadused ja tõeline võitjamentaliteet," analüüsib Poom.

Pikalt koondise kaptenina tegutsenud kogenud väravavaht ei alahinda ka Aksalu väljakul näidatut. "Tema hooaeg on väga stabiilne olnud - kuigi alati väga palju tööd ei ole, siis toob ta alati meeskonna välja, kui vaja on."

Stabiilsed ja enesekindlad esitused päädisid äsjalõppenud EM-valiktsüklis sellega, et Mihkel Aksalu sujuvalt Sergei Pareikolt koondise esiväravavahi kindad üle võttis ja viimastes mängudes juba selgelt Sinisärkide üheks silmapaistvaimaks mängijaks tõusis.

Konkurents koondises tuli kasuks

"Mihkel on ise ka öelnud, et järjepidevus mänguajaga lisab enesekindlust, rahulikkust, taset ja enesekindlust - kõike. Seda on ka tema esitustes näha olnud ja usun, et laiemas plaanis tuli Aksalule see koondisesisene konkurents kasuks," leiab Poom.

Kuigi Aksalu augusti lõpus SJK-ga 2-aastase lepingupikenduse sõlmis, ei saa säravate esituste järel nii koondise- kui klubisärgis jätta küsimata - kuhu võiks Eesti koondise esiväravavahi karjäär teda veel kanda?

Miks mitte naasta Inglismaale?

Jah, Aksalu tähistab 7. novembril oma 31. sünnipäeva, aga väravavahi jaoks tähendab see ideaalis veel vähemalt 5-6 korralikku hooaega. Ka koondise esiväravavahiks tõusmine ja SJK tiitli lävele aitamine näitavad, et puurilukk ei ole oma viimast sõna kahtlemata veel öelnud. Pigem vastupidi.

"Kindlasti oleks tal potentsiaali ka mujal end proovile panna. Miks mitte suuremad Skandinaavia liigad - Rootsi, Norra, Taani. Samuti võiks sobida Kesk-Euroopa ja ei saa välistada ka Inglismaad, kus ta juba käinud on (aastatel 2009-2012 kuulus Aksalu esiliigatiimi Sheffield Unitedi ridadesse - paraku saatsid eestlast jalgpalli sünnimaal vigastuseprobleemid ja 2010. aastal käis ta laenulepinguga mängupraktikat saamas ka madalama liiga meeskonna Mansfield Towni juures - toim.)," pakub Poom välja mitmeid variante.

Samas leiab isegi aastaid Inglismaal pallinud väravavaht, et ka praegune mängupaik Seinäjokis sobib Aksalule väga hästi. "Iga pakkumise peale pole vaja muidugi tormata. Ei loe ainult suurem palganumber, vaid ka see, et sa saad stabiilset mänguaega."

"Mängijale on väga oluline, et ka kõik platsivälised faktorid oleks korras. Kui sind usaldatakse ja toetatakse, siis see annab väga palju juurde. See on ka põhjus, miks ma ise nii kauaks Derby Countysse jäin," annab Poom enda õpilasele sooja soovituse.