“Kihlveopettused on spordi surm. Seepärast on igati asjakohane karmistada karistusi nende jaoks, kes ausa spordi põhimõtteid ei jaga,” ütles majanduskomisjoni esimees Toomas Kivimägi.

Istungil eelnõu tutvustanud rahandusminister Sven Sesteri sõnul on hiljutise kohtupraktika põhjal tekkinud olukord, kus kihlveopettuse eest on võimalik karistada üksnes väärteo korras 20 trahviühiku suuruse trahviga. Sester selgitas, et kihlveopettused on aga karistusseadustiku mõistes kelmused, mille eest saab määrata rahalise karistuse või kuni kolme aasta pikkuse vangistuse.

Panustamist sündmusele, mille käiku panustaja saab ise mõjutada, loetakse hasartmänguseaduse kohaselt väärteoks. Eelnõuga tehakse muudatus, et hasartmänguseaduse § 100 ettenähtud väärteo karistus rakendub vaid neil juhtudel, kui ühtlasi ei panda toime kelmust. Selliseks kelmuseks võib olla juhtum, kus sportlased panustavad eelnevalt kokku lepitud tulemusele, näiteks vastaste võidule ja üritavad meelega kaotada.

Majanduskomisjon otsustas saata valitsuse algatatud hasartmänguseaduse § 100 muutmise seaduse eelnõu (260 SE) Riigikogu täiskokku esimesele lugemisele 12. oktoobril.