1. Kui üks ei taha ja teine ei suuda, siis...
... tugevam võidab.
Just see mõte tuli pähe lisaks triviaalsele tarkusele "Kui ise ei löö, lüüakse sulle". Ats Purje jättis lisaminuteil kasutamata kuldse võimaluse valiksari hiilgava kodusaldoga lõpetada ja juba järgmisel rünnakul suunas Ragnar Klavan palli oma võrku, tõustes niiviisi omaväravate arvestuses Eesti edetabeli tippu.
Juustumaa pojad mängisid külmas Tallinnas õhtus ilmselgelt vastu tahtmist. Eriti esistaar Xherdan Shaqiri, kes kohe üldse ei viitsinud ja vaheajal ka tahtmise - puhkama - sai. Teise ešeloni nooremad tegijad tahtsid märksa rohkem.

2. Me lihtsalt ei oska (enam) väravaid lüüa.
Üks viimaste aastate igavam valikmäng tõestas taas: praegune Eesti koondis lihtsalt ei mõista skoorida. Valiktsükli saldo kõneleb iseenda eest: kümme mängu, väravate vahe 4-9.
Võimatu öelda, kas põhjuseks tuleb eelkõige pidada Magnus Pehrssoni vaieldamatult kaitsele rõhuvat taktikat, meie ründajate madalat kvaliteeti või midagi kolmandat. Igatahes Andres Operi masti meest meil edurivis võtta pole - meenutan, Kostja Vassiljev on poolkaitsja - ja tunneme taolisest tüübist teravat puudust. Hullem veel, et kandidaati ei paista ka silmapiiril. Kurb, aga viimase mängu lõpp ja Purje eksimus oli kogu olukorrale iseloomulik.

3. Kodu on kindlus, aga...
Eesti võitis kodus Sloveeniat ja Leedut 1:0 ning San Marinot 2:0, kuid kaotas alagrupi kahele paremale Inglismaale ja Šveitsile 0:1. Oleksite maailmas: olime koguni väga lähedal, et hankida 15 võimalikust 12 punkti. Kui vaid Ats Purje... Aga samas: mängupildi järgi ei väärinud me Sloveenia vastu kolme punkti.
Ent sellegipoolest: äärmiselt sümpaatne, kuidas Eesti koondis Pehrssoni käe all Lillekülas tegutses. Niimoodi jätkates on loodud alus, et järgmistel kordadel astuda unistuse täitmisele ja vähemalt play-off'i pääsule märksa lähemale.

4. Uus tase? Elu näitab.
Magnus Pehrsson lausus äsjalõppenud pressikonverentsil: "Oleme viimase aastaga tõusnud uuele tasemele. Kaotasime võõrsil Leedu ja San Marino vastu viis punkti - sinna läks ka edasipääs. Olen kindel, et praegune meeskond oleks need mängud võitnud. Aga siis ei olnud me veel piisavalt head."
Raske rootslasest lootsile vastu vaielda. Samas ei maksa oleksid spordis vähimatki. Tulevik annab Pehrssoni sõnadele kas kinnituse või ümberlükke.

5. Liiga eakas tuumik?
Eesti koondist ootab pikk ettevalmistusfaas: MM-valiksari stardib alles 2016. aasta septembris. Esimene heitlus Bosnia karukoopas ja esimene märk negatiivne: äsjalõppenud tsüklis ainsana kõik mängud algusest lõpuni kaasa teinud Karol Mets jääb hoiatuskaartide tõttu sellest kohtumisest eemale.
Suur osa Eesti põhitegijaist on seks ajaks "30+" klubis: Aksalu, Jääger, Klavan, Vassiljev, Purje, rääkimata Dmitrijevist ja Lindperest. "Keskiga" esindavad Kallaste, Teniste, Puri, Luts, Zenjov, nooremat põlvkonda Mets, Pikk ja Antonov. Kas see tuumik on liiga vana? Kes tõuseb vahepeal pildile?