Tunnete end hetkel Esiliiga liidrina kindlalt ja kevadel jätkate juba Premium liigas?

Praegu ei näe ma ühtegi põhjust, mis saaks meid peatada. Kui kõik läheb klubis hästi, miks mitte?

Kohtla-Järve ja Jõhvi meeskonnad on aeg-ajalt end ikka kõrgliigasse välja mänginud, kuid alaliselt ei ole suudetud end seal kinnitada.

Kohtla-Järve Keemik ja Jõhvis tegutsenud Eesti Põlevkivi võistkond mängisid aastaid kõrgliigas. Majanduslangus ja kohalike omavalitsuste spordi ignoreerimine 90. aastate alguses lammutasid kõik jalgpallisüsteemid, mis olid olemas. Kiiremini taastusid Sillamäe ja Narva. Omal ajal oli Eesti Põlevkivi meeskond Eesti üks tugevamaid. Vahepeal oli mõõnaaeg, aga nüüd tegeleme suure õhinaga selle ala taasäratamisega.

Miks see nüüd peaks õnnestuma?

Meil on kogemused, halvad ja head, tunneme kohaliku rahva toetust, poolehoidu omavalitsuselt ja Eesti Jalgpalli Liidult.

Milline on teie strateegia eesmärgile jõudmiseks?

Klubistruktuuri arendamine, et tõsta jalgpallitaset regioonis. Tahame rohkem töötada noortega ja lastega. Püüame osaleda noortevõistkondadega erinevatel vutiturniiridel ja valmistada oma kasvandikest põhivõistkonna mängijaid.

Samas on Premium liigas juba Narva Trans ja Sillamäe Kalev. Kas veel üks Ida-Virumaa klubi liigas ei tee selle piirkonna tippjalgpalli suppi liiga lahjaks?

Ei usu, et teeb lahjaks. Ida-Virumaa on piirkond, kus inimesed armastavad jalgpalli ja siin on pikaajalised jalgpallitraditsioonid.

Mullu võitsite Teise liiga Põhja/Ida tsoonis kindlalt esikoha, kui palju see lisas mängijatele ja klubi juhtidele enesekindlust?

2010. aastal mängisime Orbiidiga Esiliigas, kus saime väga hea kogemuse vaatamata sellele, et sealt välja kukkusime. Järgmisel aastal võitsime Väikese karika ja Teise liiga Põhja/Ida tsooni ilma ühegi kaotuseta. Kindlasti lisas see enesekindlust.

Mis on teie pluss, et olete saavutanud nii lühikese ajaga nii head tulemused?

Kokku mänginud võistkond, hea sisekliima klubis, toetus inimeste poolt, õiged sammud klubi juhatuse poolt.

Aga ikkagi. Kas see, et olete tänavu Esiliiga liidrid on ootuspärane või üllatus?

Seda ei saa nimetada üllatuseks, tegime ikka palju tööd selleks, et olla tasemel. Aga enne hooaja algust olime soovidega ikka tagasihoidlikud.

Spordis soovivad kõik võimalikult kõrgele. Kui suur motivatsioon on Premium liiga teie klubile, treeneritele ja mängijatele?

Motivatsioon on suur, aga väga palju sõltub erinevatest aspektidest. Praegu ei tahaks sel teemal spekuleerida, sest esialgu tuleb võita Esiliiga. Suurim konkurent on antud momendil Viljandi Tulevik.

Kui olete Premium liigasse jõudnud, mida tuleb siis juurde panna?

Kõige olulisem on leida toetust ja rahastamist selleks, et olla konkurentsivõimeline teistele Premium liiga klubidele. Muidugi peame tugevdama koosseisu, motiveerima mängijaid ja klubi töötajaid. Tuleb luua selge ja loogiline mudel klubi siseselt sportliku arengutee läbimiseks etappide kaupa. Kindlasti tuleb otsida juurde mängijaid.

Transi treener Valeri Bondarenko ütles intervjuus jalgpall.ee-le, et tasemel mängijaid Eestis ei jagu. Kust te neid võtate?

Meie klubi peatreener Viktor Nesterenko töötas Lätis, Valgevenes, Ukrainas ja Venemaal ning ta tegeles ka mängijate valikuga. Tema ülesanne ongi otsida Eestist ja vajadusel mujalt mängijaid ning eriti noormängijaid. Klubi ülesanne on pakkuda mängijatele sellised tingimused, et nad valiksid koostöö meie klubiga.

Kas hirmu ei ole, et kukute äkki kohe välja ja tase osutub liiga tugevaks?

Omal ajal mängisime Orbiidiga Esiliigas ja hoolitsesime Jõhvi linnastaadioni eest, pidime rentima kunstmuruväljaku, mille rendihind oli kõrgem kui A. Le Coq Arena kunstmuruväljakul ja kõigeks selleks oli klubil alla saja tuhande krooni. Võistkond oli heal tasemel, aga kahjuks mängijate vigastused ja lühike varumängijate pink tõid kaasa Esiliigast väljalangemise. Pärast kõike seda hirmu enam ei ole.

Tegelikult on Jõhvi FC Lokomotiv samas varem tegutsenud Orbiidi järglane. Miks toimus muutus?

Kuna Jõhvi Orbiidi juhatusest osa liikmeid lahkus Eestist, osa enam tervise või vanuse tõttu ei osalenud klubi elus, oli vaja olukorda muuta. Viimased aastad tegime põhitööd klubis koos Aleksander Marašoviga, kes oli mängija ja treener. Aastal 2010 liitus Meiega Sergei Ivanov, kellega otsustasime moodustada Orbiidi baasil jalgpalliklubi Jõhvi FC Lokomotiv.

Miks Lokomotiv?

Lokomotiv on Euroopa spordis väga tuntud bränd ja meie peasponsor AS Spacecom on suurim tsisternide ja vagunite omanik Baltikumis. Ametlik jalgpalliklubi Lokomotiv esitlus toimus 2011. aasta suvel konverentsil, kus osalesid erinevate piirkondade jalgpalliklubide esindajad. Kohal olid ka Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak ja Jõhvi vallavanem Tauno Võhmar.

Jalka kirjutas, et teie klubi plaan on saada Ida-Virumaa suurimaks jalgpalliklubiks?

FC Lokomotivi eesmärk on populariseerida jalgpallimängu ja innustada mängijaid kõrgematele sportlikele saavutustele, kaasates lapsi ja noori. Usume, et kaasates noori sportlikku tegevusse, mis sisustab nende vaba aega, muudame me ühiskonna turvalisemaks, hoiame lapsi eemal tänavale sattumisest, sellega püüame alandada Ida-Virumaal kuritegevuse ja narkomaania taset. Meie klubi suurimaks eesmärgiks on noortetöö arendamine ja treenerite koolitamine. Meie plaanides on suurendada Jõhvi FC Lokomotivi liikmete arvu tuhandeni.

Kui viljakas on põld, kuhu te seemet külvate, ehk kui populaarne on jalgpall Jõhvis?

Staadionil ja kõrvalplatsil mängivad lapsed hommikust õhtuni, samuti veteranide võistkonnad. Rahvas käib mängudel, teeme kõike võimalikku, et fännide arv tõuseks.

Jalgpalli mängitakse ikka toetajatele, kuidas kohalik rahvas on teid vastuvõtnud?

Oma fännid on meil olemas. Tõstsime mängukvaliteedi sellisele tasemele, et inimesed naudivad mängu, tagasiside on väga hea. Meil on tehtud ja tellitud lisatribüünid, olemas on müügipunkt, murukate on väga hea. Minu meelest ja ka teiste klubide esindajad on märkinud, et staadioni tingimused on kõikide jaoks head.

Millised plaanid on fännide huvi suurendamiseks?

Klubis töötab fännikoordinaator, kodumängudel premeerime parimaid fänne, püüame pakkuda neile vaatemängu. Samuti on oluline klubi reklaam, sest tahaks, et Lokomotiv oleks Jõhvi linna visiitkaart.

Kui palju saate loota kohalike ettevõtjate toetusele ja omavalitsusele?

Elu näitab, et loota tuleb enda peale, aga muidugi teeme koostööd ka omavalitsusega. Jõhvi tuli tööle Erich Petrovits, kes seitsme aastaga tegi Rakvere üheks paremate sportimistingimustega linnaks Eestis. Juba on tehtud suured projektid kunstmuru ja uue staadioni ehitamiseks ning loodame, et nende ehitus algab lähiajal.

Kõige alus on ikkagi noortetöö. Kui palju on teil gruppe ja treenereid?

Praegu töötab Jõhvi spordikooliga kokku kolm jalgpallitreenerit. Meil on grupid B- (1998), D- (2002) ja F- (2005) vanuseklassis, kes osalevad Eesti noorte jalgpallivõistlustel. Veel on tüdrukute grupp ja lapsed sündinud 2005-2006.

Kas töö käib ainult Jõhvis või ka muudes Ida-Virumaa kohtades?

Sellest aastast alustasime treeningutega Toila vallas, samuti käivad treeningutel lapsed Kohtla-Nõmmelt ja Mäetaguse vallast. Probleemiks on kvalifitseeritud treenerite puudus. Samas võime pidada suureks saavutuseks seda, et meie treener Viktor Nesterenko sai UEFA Pro litsentsi. Ta on töötanud täiskasvanute võistkondadega ja ka Läti noorte võistkonnaga. Plaanis on välja koolitada veel kaks noortetreenerit.

Kui tihe on konkurents laste ja noorte enda klubisse saamisel?

Võtame vastu kõik, kes soovivad jalgpalli mängida. Mingil määral on konkurents olemas, aga seda ei saa nimetada antud momendil väga tihedaks.

Mis on teie eelised?

Heal tasemel treeninguvõimalused, kvalifitseeritud treenerid, lasteturniiride organisatsioon ja lasteturniiridel osalemine.

Kuidas on staadionite ja treeningpaikadega?

Klubil on leping Jõhvi vallaga kümneks aastaks Jõhvi linnastaadioni tasuta rendiks. Talvel toimuvad treeningud Jõhvi spordihallis, Vene gümnaasiumi saalis ja Ahtme gümnaasiumi kunstmuruväljakul. Plaanis on Jõhvi linnastaadionile ja selle kõrval olevale maale arendada välja terve jalgpallilinnak, kuhu tuleb kolm vutiväljakut, millest üks on kunstmuruga.

Kas klubil on plaanis ehitada oma staadion või treeningkeskus?

Jalgpallilinnaku kõrval on Jõhvi linnas kavas uue gümnaasiumi ehitus, mille juurde tuleb kergejõustikustaadion, murukattega jalgpalliväljak, staadionile peaks mahtuma 1000 pealtvaatajat ja sellest tuleb Lokomotivi koduväljak.