„Reeglites on toimunud mitmeid tähtsaid muudatusi, mida on mõne lausega keeruline kokku võtta. Soovitan kõikidel jalgpallihuvilistel nendega tutvuda ja lisaksin, et reeglid on läinud minu hinnangul veidi lihtsamaks ning rikkumised ja karistused on juunikuu esimesest päevast paremini tasakaalus,“ ütles EJLi kohtunike koolitusjuht Hannes Kaasik.

„Uute reeglite kohaselt on võimalus väljaspool väljakut toimunud rikkumise eest anda näiteks penalti või karistuslöögi, mis seni on olnud välistatud. Lisaks on karmistatud penalti protseduuril toimuvaid rikkumisi – näiteks väravavaht, kes peab löögihetkel viibima väravajoonel, saab enneaegse vastutuleku eest karistatud kollase kaardiga,“ tõi Kaasik mõne näite.

„Karmistatud on ametiisikute ja vahetusmängijate ebasportlikud sekkumised mängu. Suluseisu puhul paistab silma olukord, kus edaspidi on võimalik selle fikseerimise järel palli mängu panna ka vastasvõistkonna väljakupoolelt – kui mängija on suluseisupositsioonilt tulnud palli mängima enda poolele, siis on võistkonnal õigus pall sealt ka mängu panna,“ lisas Kaasik. „Paljud on ekslikult arvanud, et uute reeglite jõustumisel näiteks ilmselge väravavõimaluse ärahoidmisel ja penalti määramisel enam punast kaarti ei järgne. Päris nii mustvalge see ei ole, kuid reeglitäiendustes on tõesti nüüd olemas erandid, kus ei rakendada punase kaardi näitamist ehk mängija eemaldamist.“

Uued jalgpallireeglid kehtivad juba EM-finaalturniiril ning kõikides liigades, kus algab uus hooaeg pärast suvevaheaega. Riigid, kus meistrivõistlused hetkel käivad, said jõustumise kuupäeva valida. Eesti meistri- ja karikavõistlustel rakenduvad täiendused 1. juunist 2016.

Jalgpallireeglite muudatuste ja täiendustega saab tutvuda jalgpalliliidu koduleheküljel.