1. Nõmme Kalju

Hoolimata lisakoormusest eurosarjas suutis Nõmme Kalju enda viimased viis liigamängu järjepanu võita ning seeläbi hoitakse lisaks meie reitingule esikohta ka Premium liiga üldjärjestuses. Kuigi Euroopa liigast langemine kahtlemata valus oli, ei saa Kaljule neis mängudes üleliia ette heita. Šveitsi kõrgliigas palliva FC Vaduzi klass oli sedapuhku lihtsalt klass kõrgem ning nüüd tulebki Sergei Terehhovi juhendatavatel keskenduda kodusele sarjale, kus hetkel ka Levadia ees 2-punktilist edu omatakse.

2. FC Levadia

Kuigi kahe viigiga loovutasid Marko Kristali hoolealused Premium liiga esikoha eelnimetatud Kaljule, siis muretsemiseks neil üleliia põhjust hetkel ei ole. Esiteks mängiti ühes nendest viigimängudest FC Flora vastu sisuliselt terve poolaeg vähemuses ning teiseks on nende suvised täiendused eesotsas Tarmo Kingi ja Igor Subbotiniga aina paremat minekut näitamas. Eriti ilmekalt tõestas seda viimane 4:0 võidumäng Viljandi Tuleviku vastu, kus parema realiseerimise ja motivatsiooni korral võinuksime isegi näha tänavuse hooaja üht suurimat hävitustööd.

3. FC Infonet

Infoneti tänavust hooaega saab kõige ilmekamalt kokku võtta sõnapaariga "väravapõud". Nimelt on Aleksandr Puštovi mehed 23 mänguga löönud vaid 30 väravat ning ühe medalipretendendi kohta on seda igal juhul vähe. Võrdluseks - sama palju väravaid on löönud näiteks Narva Trans ning 8. kohal paiknev Paide Linnameeskond. Ka tabeli viimane Pärnu jääb selle näitaja poolest Infonetile alla vaid kahe tabamusega. Suutmatus väravaid lüüa kajastub ka Infoneti tulemustes - liiga suurima viigimeistrina poolitasid nad viimasel perioodil koguni kolmel puhul viiest vastasega punktid ning kuigi mängupildilt võinuks neis kohtumises loota enamatki, jäi kolme punkti püüdmine just puuduliku ründetegevuse taha. Seega saab öelda, et kui laiemas plaanis Lasnamäe meeskonna mängumootor töötab, on neil vaja ka kedagi, kes selle kõige tulemuseks realiseeriks ning teatav lootusekiir paistab siinkohal Eesti meistriliigas aastatega 89 väravat löönud Vladislav Ivanovi näol, kes hetkel meeskonnaga treenimas on ning lähiajal ka Infoneti nimekirja lisanduda võib.

4. FC Flora

Veel 20. juulil Premium liigat juhtinud Flora leiab end hetkel olukorrast, kus esikoha püüdmiseks on vaja Nõmme Kaljuga tagasi teha juba 6-punktiline vahe. Kui viigid Levadia ning Infonetiga on täiesti arvestatavad, siis korralikum šokk tabas 9-kordset Eesti meistrit laupäeval, mil sel hooajal juba teist korda end Narva Transil üllatada lasti ning päris lõpus isegi 2-mehelises enamuses mängides ikkagi 2:3 kaotus vastu võeti. Kahtlemata Norbert Hurda mängijate jaoks veel midagi kadunud pole, aga kullamängus püsimiseks tuleb viimatisest kaotusmängust kindlasti tugevad järeldused teha.

5. Narva Trans

Hooaja eel samuti medalimõtteid mõlgutanud piirilinlaste eesmärkide saavutamist takistab oluliselt asjaolu, et nad sel hooajal juba 10 punast kaarti noppinud on (võrdluseks - ülejäänud liiga on kamba peale teeninud 12 eemaldamist). Kui muidu suudetakse esiviisikule korralikult hambaid näidata, jääb reaalse punktilisa püüdmine tihti ikkagi selle taha, et kas frustratsioonist või millestki muust ebatarvilikke eemaldamisi korjatakse. Viimases 3:2 võidumängus Floraga pääseti kahe eemaldamise juures küll võiduga, aga ühtlasi tõi ka see kohtumine esile Narva suurima probleemi - ühele heale mängule järgneb karm reaalsus, kus lühikese pingi tõttu mängukeelu kandvate pallurite asemel võrdväärseid asendusi tuua pole ning seega tegelataksegi ebastabiilsuse tõttu pigem 6. koha hoidmise kui eurokoha püüdmisega.

6. Paide Linnameeskond

Suvise üleminekuakna jooksul mitmeid väärt täiendusi saanud Paide on kohutava hooaja alguse järel vaikselt oma minekut leidmas ning heade tulemuste abil on Meelis Rooba juhendatavad nüüd ka üle mitme kuu väljalangemistsoonist pääsenud. Viimase kuu väärt saavutustest tasub välja tuua asjaolu, et ühegi lähikonkurendi vastu keskeestlased kaotust ei tunnistanud. Samuti näidati korralikult hambaid Infonetile ja Florale, kellest viimane alles 87. minuti väravaga endale võidu päästis.

7. Sillamäe Kalev

Samuti end medalipretendendina näidata sooviva Sillamäe möödunud kuu on olnud võrdlemisi katastrofaalne ning viimased kaotused Florale ja Nõmme Kaljule tähendavad ühtlasi, et suure tõenäosusega sadamalinlased tänavu enam poodiumile ei pürgi. Olukorda ei tee kergemaks ka fakt, et mullu Premium liigas enim väravaid kõmmutanud Jevgeni Kabajev meeskonnaga taasliitudes koheselt põlvevigastuse sai ning hetkel on kahtluse all, kas Venemaale end ravima läinud edurivimees tänavu üldse Sillamäe särgi selga tõmbab.

8. Pärnu Linnameeskond

Suvepealinlased on viimased mängud pidanud hakkama saama küll vigastatud Martin Vungita, aga sellest hoolimata valimistati korralikku peavalu nii Nõmme Kaljule (0:3 pealt 3:3 viigi peale tulles kaotati lõpuks siiski 3:4) kui Infonetile, kellelt reedel ka 1:1 viigiga punkt näpistati. Lisades siia veel asjaolu, et 3:3 viik võeti ka kriisis Sillamäelt, ei tundu olevat üleliia palju põhjuseid, miks hetkel veel tabelis viimast kohta hoidvad Pärnu mehed valget lippu lehvitama peaksid. Marko Lelovi meeskonna ainus nõrkus paistabki olevat aeg-ajalt auklikuks jääv kaitseliin ning võrdlemisi lühike pink, kus mõne kogenenuma mehe puudumine kohe karmilt tunda annab - selle elavaimaks näiteks 0:5 allajäämine Levadiale.

9. Tartu Tammeka

Taaralinlaste kalender viimasel kuul ei ole olnud kerge ning see kajastub ka tabeliseisus, kus Indrek Koseri mehed üle pika aja ohutsoonis üheksandal kohal paiknevad. Arvestades fakti, et Tammeka järgmised kolm vastast on Levadia, Infonet ning Flora, on Tartu noortel veel paar nädalat aega vormi timmida, enne kui nende jaoks tõelised ellujäämismängud algavad. Nimelt kohtutakse augusti lõpust kuni septembrini keskpaigani kahel korral nii Pärnu kui Viljandiga ning tulemused, mis nendest mängudest võetakse, võivad suure tõenäosusega määrata ka selle, milliselt tabelirealt ülikoolilinlased end hooaja lõpus leida võivad.

10. Viljandi Tulevik

Pärast juuni lõpus võetud 1:0 üllatusvõitu Nõmme Kalju üle on mulgid pidanud vastu võtma kuus järjestikku kaotust. Tõsi, kuuest vastasest kuus on kuulunud ka tabeli esimesse poolde, kuid laiemas plaanis on Aivar Lilleverel nii mõndagi, mille üle järele mõelda. Esiteks on Joonas Tamme Florasse lahkumise järel muutunud Viljandi ründetegevus väga ideetuks ning teisalt ei saa kuidagi rahule jääda ka kaitsetööga, mis seni Tuleviku üheks leivanumbriks olnud on. Nimelt on viimase kuue mänguga enda võrku lastud tervelt 20 palli ning see on ilmselgelt liiga suur näitaja meeskonna jaoks, kes esimese 16 mänguga vaid 26 korral end karistada lasi.