1. Nõmme Kalju
Kuigi koduses Premium liigas on 94-kordse Eesti koondislase Sergei Terehhovi hoolealused hädas olnud tabeli alumise nelikuga (juuni lõpus kaotati Viljandi Tulevikule 0:1 ning seejärel alistati minimaalselt 2:1 Paide Linnameeskond ja Tartu Tammeka), tõstab nende aktsiaid oluliselt ja otsustavalt edu eurosarjas, kus neljapäeval Kasahstani hetke parima meeskonna FK Aktobe vastu kokkuvõttes 1:0 võit võeti. Mängupilt kasahhide vastu ei pruukinud olla küll kõige roosilisem ja voolavam, aga fakt on ikkagi see, et Kalju murdis end kolmandat hooaega järjest esimesest takistusest Euroopas edasi ning nüüd saab juba olema põnev näha, mida suudetakse ainsa konkurentsis oleva Eesti klubina Šveitsi kõrgliigas palliva Liechtensteini meeskonna FC Vaduzi vastu.

2. FC Levadia
Hoolimata asjaolust, et ametlikes mängudes pole valitsev Eesti meister kaotusekibedust tundnud aprilli keskpaigust saadik, langevad nad meie tabelis aste madalamale just ebaõnnestumise tõttu Euroopas. Meistrite liiga esimeses eelringis oodati ja loodeti Levadialt Põhja-Iirimaa poolproffide Crusadersi vastu domineerimist, kuid pika palli taktika, mis kodumaal töötab, rahvusvahelisel areenil edu ei toonud ning tagantjärele jääb üle vaid imestada, miks Marko Kristal kahes mängus niivõrd ettevaatlikult mängima läks. Konkurentsist langemine on seda valusam, et järgmises ringis oodanuks eestlasi täiesti mängitav Albaania meister, kelle alistamine toonuks kaasa 400 000-eurose rahasüsti ning garanteeritud koha vähemalt Euroopa liiga play-offis.

3. FC Flora
Ka tabeli kolmanda meeskonna FC Flora puhul ei saa me üle ega ümber euromängude tähtsusest. Premium liigas on järjepanu kotti pistetud küll Sillamäe Kalev, FC Infonet ning Viljandi Tulevik, kuid viimasele kuule tagasi vaadates vahetaks ilmselt nii Norbert Hurt kui Flora mängijad ja fännid ükskõik millise eelnimetatud võidust edasipääsu vastu Euroopas. Kuigi makedoonlaste FK Rabotnicki näol oli tegu väärt vastasega, kellele alistumine polnud häbiasi, tõsteti koduplastil võetud 1:0 võiduga ootused piisavalt kõrgele, et neljapäevase 0:2 kaotuse järel valdas Eesti vutiüldsust ja Flora leeri tõsine pettumus ja kurbus.

4. Sillamäe Kalev
Neljast Euroopas konkurentsist olnud klubist eeldati ilmselt vähimat just Sillamäelt. Tugev vastane Horvaatia pronksiklubi Spliti Hajduki näol, segadused treeneripingi juures ning kõikuv vorm koduliigas tundusid olevat piisavad märgid selleks, et eeldada sadamalinlastelt suhteliselt kindlat ja kokkuvõttes suureskoorilist allajäämist. Endise Peterburi Zeniidi mehe Deniss Ugarovi juhendatavad šokeerisid aga kõiki, kui nad koduplatsil 1:1 viigi võtsid ning võõral väljakulgi kokkuvõttes 135 minuti möödudes riietusruumi veel edasipääsejana läksid. Kuigi viimase 45 minutiga toimus Kalevi ridades nelja sisselastud värava näol lagunemine, tõestasid sillamäelased, et hoolimata vastasest soovivad nad näidata enda voolavat ja agressiivset ründemängu ning säärane lähenemine jättis Eesti klubijalgpalli ajaloo ühe suurima üllatuse sündimise vaid napi 30 minuti kaugusele.

5. Paide Linnameeskond
Esimese 12 vooruga vaid 2 silma kogunud Paide vormikõver on mai lõpust alates näidanud paranemismärke ning nende viimast kuud Premium liigas jääb eelkõige kaunistama kindel 4:1 võit lähikonkurent Pärnu üle. Samuti anti väärt lahingud medalipretendentidele Nõmme Kaljule ja Sillamäe Kalevile, kus esimestele napilt 1:2 alistuti ning Sillamäelt juba 1:1 viik näpistati. Omalaadse saavutusega saadi hakkama ka karikasarjas, kus 31:0 võiduga end juba ka maailmameediasse murti. Lisades siia veel asjaolu, et äsja tuli laenulepinguga tiimi pikaaegne noortekoondislane Artur Rättel, võime öelda, et vahepeal Kesk-Eestisse kogunenud murepilved ja kõrgliigast pudenemise hirm on vähemalt mõneks ajaks haihtunud.

6. FC Infonet
Sarnaselt Paidele suure 36:0 võiduga karikasarjas rahvusvahelise areeni pilke püüdnud Infoneti lõppenud kuu iseloomustab suhteliselt hästi ka nende hooaega tervikuna. Medalipretendentide ja otseste konkurentidega mängitakse küll täiesti aktsepteeritavalt ja võrdselt, kuid tihti jääb puudu täpist I-l, kelleks möödunud hooajal oli 30 liigaväravat löönud Manucho, kuid kelle saapaid tänavu keegi täita polegi suutnud. Minimaalsed allajäämised Florale ja Levadiale ning Transi alistamine annavad järjekordselt selge sõnumi - Infonet on tänavu naelutatud tabeli viiendale kohale, kus tagumisest poolest ollakse küll selgelt stabiilsemad, kuid kus edasiseks sammuks ja medalimängudeks nende kael veel ei kanna.

7. Viljandi Tulevik
Juuni lõpus 1:0 võiduga Nõmme Kaljut šokeerinud mulkide mängu on läbi hooaja iseloomustanud kõva kaitsetöö ning selle pealt oleks Aivar Lillevere hoolealused äärepealt hammustanud ka Sillamäe Kalevit, kelle vastu viimasel veerandtunnil lastud väravate tõttu siiski 1:2 kaotusega lepiti. Viimase 0:4 kaotuse Florale saab lugeda pigem tööõnnetuse ja anomaalia sekka ning võib eeldada, et ka edaspidi on just Tulevik see, kes tagumisest nelikust ehk kõige enam oma tugeva kaitsega suurematele peavalu valmistab.

8. Tartu Tammeka
Veel eelmises tabelis punase laterna rolli hoidnud taaralinlased on hiljutistest 0:7 ja 0:6 kaotustest Florale ning Narva Transile omad järeldused teinud ja viimasel kuul olid Indrek Koseri mehed lähedal nii Levadia kui Nõmme Kalju kurvastamisele. Kahe esikolmiku tiimi vastu saadi koduplatsil küll napid 2:3 ja 1:2 kaotused, aga antud kohtumistes näidatud mängupilt ning vahepealne ülioluline 1:0 võit Pärnu üle lubavad loota, et ülikoolilinnas on asjad taas ree peal ning suured hävingud jäänud minevikku.

9. Narva Trans
Vahepeal taaskord peatreenerit vahetanud piirilinlaste hooaega tundub juba mitmendat hooaega segavat ebastabiilsus, mida iseloomustab hästi ka meie igakuine reiting. Juunis üheksandalt kohalt neljandaks tõusnud Trans on seekordses tabelis taas eelviimane. Kui suur võit Tammeka üle ja Flora alistamine tekitasid ehk õrna lootust, et narvakad suudavad sel hooajal veel ka medalimängu sekkuda või seal vähemalt vett segada, on viimased kohtumised jälle päevavalgele kurva reaalsuse toonud. Kindlad kaotused Infonetile ja Levadiale ning raskustega Pärnu alistamine räägivad taas ühte keelt - Narva mehed teevad küll piisava, et vältida väljalangemist, kuid poodiumile pürgimine jääb juba neljandat hooaega helesiniseks unistuseks ja selles kõiges saab vähemalt osaliselt süüdistada kummalisi otsuseid, mida tehakse klubis nii väljakul kui selle kõrval.

10. Pärnu Linnameeskond
Vaadates Pärnu viimase kuu kalendrit, ei osanud ilmselt ei Marko Lelov ega ükski Linnameeskonna mängija ka oma kõige hullemas õudusunenäos karta, et mängudes Paide, Tammeka ning Transiga lastakse enda võrku kuus palli ning jäädakse ise sealjuures punktiliselt nulli peale. Ainus päiksekiir, mis suvepealinna peale hetkel tundub paistvat, on fakt, et värskelt liitus meeskonnaga 67-kordne Eesti koondislane Martin Vunk (pildil).

Fotod: Veiko Soo, Kadri Kauksi