Paljud kandsid sind pärast Inglismaalt lahkumist sisuliselt maha. Kuidas enda toonast olukorda ise hindasid?

Hindasin olukorda raskeks, aga ennast maha ei kandnud.

Seis ei olnud sinu jaoks siiski roosiline. Karjäär veeres allamäge, vigastus ei lasknud mängida?
Kokkuvõttes ei veerenud kuidagi alla. Mul oli seljavigastus, mis ei ole nohu ega köha, ja operatsioonist taastumine võttis kauem aega. Minu jaoks oli sel hetkel targem lõpetada, ravida end terveks ja alustada puhtalt lehelt. Vigastus võib paraku igaühte tabada.

Kui palju selline olukord sind muserdas või tegi hoopis tugevamaks?
Oli raske. Inglismaale saamine oli parim, mis minuga juhtuda sai, ja sel hetkel kindlasti karjääri tipp. Sain võimaluse lõpuks kuhugi jõuda ja näha, mismoodi asjad tegelikult käivad. Olin jala just ukse vahele saanud ja seepärast see vigastus muidugi muserdas. Aga kindlasti polnud see maailma lõpp, vaid lihtsalt üks etapp minu elus oli läbi saanud.

Mõnda aega olid sa hoopis silmapiirilt kadunud. Mida tegid, kus olid?
Polnud ma midagi nii kadunud. Mängisin mõned mängud Floraga, aga siis otsustasin, et nendega ma ei jätka. Võtsin aega iseendale ja tegelesin taastusraviga. Mart Poom ja Ain Tammus aitasid mind omast ajast vabatahtlikult treenida ja vormi koguda. Aitäh neile.

Käega löömise meeleolu ei olnud?
Vigastusperiood oli pikk. Kahe ja poole aasta jooksul tekkis igasuguseid mõtteid ja olukordi. Oli ka loobumismõtteid, aga need olid vaid kümme sekundit ja lendasid siis peast välja. On oluline, kas annad alla või pusid edasi. Väga paljud inimesed toetasid mind ka.

Tegelikult kulges sinu karjäär 2010. aastani ülesmäge. Inglismaa Esiliiga klubi Sheffield Unitediga leping oli kindlasti vähemalt ühe unistuse täitumine?
Ei saa teistpidi ollagi. Alustades Kuressaares BB Spordist, läbi FC Kuressaare, Pärnu Tervise ja FC Flora jõuda Inglismaa Championshipi ei ole paha tulemus.

Kus veel oleks tahtnud mängida?
Üks asi on tahtmine, teine asi saamine. Kõik tahavad Reali, Barcelonasse ja Manchester Unitedisse. Ma olen olnud realist, sest saad selle, mille oled ära teeninud.

Paraku ei mänginud sa esindusmeeskonna eest ühtegi liigakohtumist.
Olin kogu aeg meeskonnas, aga paraku pingil. Raske öelda, miks ma ei saanud mängida. Eks see oli erinevate asjade taga kinni, mida me ei saagi kunagi teada.

2010. aasta oktoobris siirdusid laenulepingu alusel Inglismaa tugevuselt viiendasse liigasse Mansfield Towni. Seal said mängida.
Sel hetkel oli see ainuvõimalik lahendus mängida punktide peale ja see on hoopis teistsugune mäng. Tegemist oli mõnekuulise laenulepinguga, seega oli see minu jaoks tol hetkel õige valik. Väravavahi töö on spetsiifiline ja oma mänguminutid tuli kätte saada. Parem mängida punktide eest, kui lihtsalt trenni teha.

Olid pettunud, kui pidid Inglismaalt ära tulema?
Kes ei oleks. Tahaks näha inimest kelle unistus on täitunud ja mingil hetkel kõik puruneb. Tahad, aga tervis ei luba sul enam oma eesmärkide poole liikuda. On raske, kui ei lähe nii nagu ootasid või lootsid.

Ometi leidsid sa endas jõudu ja tahtmist tagasi tulla. Vormi sättisid FC Floras ja omaette nokitsedes, kuid otsisid endale võimalusi välismaal?
Minu eesmärk oli saada kõigepealt terveks ja konditsiooni, et siis kuhugi mängima minna. Vaatasin ka väljapoole ja lootsin huvitavatele pakkumistele.

Kui sai teatavaks, et jätkad Soome Esiliigas Seinäjoki JK-s, siis tundus see vähemalt kõrvaltvaatajatele mõnusa ja rahuliku maanduspaigana?
Gert Kams mängis juba seal, ta andis mulle piisavalt infot ja otsus oli lihtne. Liiga tase oli hea ja klubi eesmärgid suured. Täna tuleb tõdeda, et see oli õige otsus liituda SJK-ga.

Mängisite end Soome Meistriliigasse, oled hooaja ja enda sooritustega rahul?
Jah, sest selline oli eesmärk. Soome Esiliigas on tihe konkurents, sest Meistriliigasse tõuseb vaid üks meeskond. Enda mänguga võib rahul olla. Tegin 13 nullimängu ja meile löödi kokku 17 väravat.

Plaanid Seinäjokiga Meistriliigas jätkata?
Jah, sõlmisin klubiga uue lepingu kaheks aastaks.

Oled tõusnud taas koondisesse ja oled seni olnud Sergei Pareiko järel teine number. Kutse on tulnud teenitult?
See on küsimus treeneritele. Mina üritan koduklubis korralikult tööd teha ja hästi mängida, valikud teevad treenerid.

Pareikol on juba aastaid turjal päris palju ja keegi peab kunagi tema kohale asuma. Oled see sina?
Seda näitab vaid aeg.

Oled FC Kuressaare kasvandik. Kas kunagi seod ennast selle klubiga?
Sedagi näitab aeg.

Mõnda teise Premium liiga klubisse tuleksid, kui saad hea pakkumise?
Praegu seob mind kaheaastane leping Seinäjokiga ja seda saab arutada siis, kui leping on nendega lõppenud.