Oktoobri algul enda 20. sünnipäeva tähistanud Vaštšuk on Inglismaal teeninud mänguaega Readingu U-19 ja U-21 meeskondades. Esindusmeeskonda ründaja veel küündinud pole ja kuna tänavu ta oodatud minuteid U-21 tiimis ei teeninud, siirduski Vaštšuk laenule Inglismaa tugevuselt seitsmendal liigatasemel palliva Farnborough' ridadesse.

Mängija agent Andrei Stepanov tõdes, et säärane käik tundus sobivana nii Readingule kui mängijale endale: "Võib öelda, et see oli mõlemapoolne soov. Antud klubi [Farnborough] oli Vaštšukist huvitatud, Reading tahtis, et ta rohkem mänguaega teeniks ja ka Bogdan ise tundis, et ta vajab mängupraktikat just meeste vastu, mitte noorteliigas."

"Inglismaal on see tavaline asi, et noori madalamatesse liigadesse saadetakse. Teame ju sealse jalgpalli taset väga hästi ja tegelikult on seal klubide vahed päris väiksed. Seda tõestavad kasvõi karikavõistlused, kus madalamate liigade klubid tihti suurtiime konkurentsist lülitavad. Ehk isegi kui meeskondade vahel on mitu liigataset, võivad nad platsil täiesti võrdselt mängida," jätkas pikaaegne Eesti koondislane, lisades, et Farnborough' näol on tegu poolprofessionaalse tiimiga.

Võib talvel Mandri-Euroopasse naasta

Kuna Vaštšuki leping 2016. aasta suvel Readinguga lõpeb, siis tasub küsida - kas mängumeest ootavad peagi uued väljakutsed? Stepanov tõdeb, et talvel Eesti U-21 koondislane uutele jahimaadele tõesti siirduda võib.

"Ei ole välistatud jah, et ta talvise üleminekuakna jooksul mõne muu riigi klubisse siirdub. Hetkel käib töö Euroopa suunal ja Bogdan on siin ka mitmetel testimistel käinud - seni on temaga rahule jäädud," räägib Stepanov, tahtmata siiski konkreetsemaid riike või klubide nimesid välja tuua.

Küll aga leiab agent, et Vaštšukile võiks mängustiililt sobida Kesk-Euroopa. "Otsime igal pool, aga hetkel oleme peamiselt kontaktis Kesk- ja Ida-Euroopaga. Leian, et näiteks Kesk-Euroopa võiks tema ründestiilile päris hästi sobida. Aga eks vaatame - praegu on veel vara suuremaid järeldusi teha."

Samuti rõhutab Stepanov, et Vaštšukile on praeguse vanuse juures klubi nime kõlavusest olulisem mängupraktika. "20-aastasena pead sa eelkõige mänguajale rõhuma. Ei tohi alati klubi nime vaadata. Peamine on see, et sa regulaarselt mängiks."

Soovimatust koondist esindada ei ole

Enne Inglismaale siirdumist Moskva Dünamo akadeemias pallinud Vaštšuki puhul on jalgpalliringkondades tihti olnud teemaks ka tema Vene taust, mistõttu on küsitud, kas mängumees üldse A-koondise tasemel Eesti koondist esindada sooviks.

Säärastele juttudele andis hoogu juunikuine episood, kus Bogdan Vaštšuk U-21 koondise valikmängu nimekirjast välja jäi. Samuti ei olnud valikus Frank Liivakut ja noortekoondise peatreener Martin Reim andis seepeale mõista, et mõlema mehe väljajäämine oli mängijate endi soov. Liivak on seejärel taas koondise vaatevälja kerkinud, Vaštšuk aga mitte. Mis võiks olla selle põhjuseks?

"Ausalt öeldes pole mina eraldi sellest teemast Bogdaniga näost-näkku rääkinud. Aga minu arusaamist mööda mingit probleemi või tahtmatust koondist esindada ei ole. Kui Martin [Reim] praegu arvab, et Vaštšuk koondise valikusse ei mahu, siis las nii olla - see pole minu kohustus sinna sekkuda," avaldab Stepanov.

Ta jätkab: "Juunikuu mänguga oli lihtsalt segadus, kus Vaštšuk ei saanud tulla ja siis ei räägitud seda teemat päris lõpuni läbi. Minu teada mingit konflikti sellest aga üles ei jäänud. Kui praegu Reim leiab, et Bogdan koondisesse ei mahu, siis tulebki rohkem tööd teha. See on arusaadav."