Eesti Jalgpalli Liit (EJL) koostöös Eesti Antidopinguga (EAD) viisid varasemalt kogutud informatsiooni põhjal 11. oktoobril toimunud II liiga Ida/Põhi piirkonna mängul läbi sihttestimise, mille käigus kontrolliti 8 Tallinn C.F. võistkonna mängijat. Testide vastused saabusid 12. novembri õhtul, EAD distsiplinaarkolleegium kogunes 16. detsembril. Kui ecstasy puhul kehtib dopingutestis nulltolerants, siis kanepiga see nii pole, vaid on lubatud kuni 180 ng/mL kohta.

Eesti Antidopingu distsiplinaarkolleegium määras karistused Kevin Arikesele (proovis leiti metüleendioksüamfetamiini ja lubatust suuremal määral kanepit), Kevin Ingermannile (proovis leiti lubatust suuremal määral kanepit), Henry Niinlaubile (proovis leiti lubatust suuremal määral kanepit) ja Jevgeni Berdinskihile (proovis leiti metüleendioksüamfetamiini).

"Tallinn C.F. meeskond palub vabandust spordiüldsuselt antidopingualaste reeglite rikkumise eest. Tallinn C.F. meeskonnas valitseb igasugune nulltolerants sellise käitumise kohta. Klubi eemaldab reegleid rikkunud mängijad meeskonnast. Mängijad tunnistavad oma süüd ja võtavad karistuse omaks. Mõistame, et narkootilistel ainetel ei ole spordis, ka harrastustasemel kohta ja oleme meeskonnast vastavad mängijad eemaldanud. Hindame EJL-i ja EAD tööd ja koostööd mõlema organisatsiooniga selle juhtumi lahendamisel kõrgelt," märkis Tallinn C.F. juhtkond omapoolses avalduses, mis saadeti ajakirjanikele.

"EJL sai hooaja jooksul mitu signaali võistkonnaga seotud probleemidest, muuhulgas ka ebatavalistest olukordadest ning agressiivse või vägivaldse käitumise eest teenitud eemaldamistest. Meie üks ülesanne on tagada, et ka harrastustasemel osalejad saaksid mängurõõmu ja võistluspinge kätte turvalises keskkonnas. Niipea kui saime väga konkreetse info võimalikust süsteemsest ja arvestatavat osa võistkonnast puudutavast narkootikumide tarvitamisest - info edastati meile mitmes jaos 29. septembrist kuni 5. oktoobrini -, võtsime ühendust Eesti Antidopinguga, kes viis järgmisel liigamängul läbi sihttestimise. Narkootikumide, sh kanepi tarvitamine on väga tõsise probleemina üles kerkinud Eesti ühiskonnas ja jalgpall ei seisa ühiskonnast kuidagi eraldi - see, mis tõusis teravalt päevakorda näiteks ajateenistusse kutsututega, on nähtav ka teistes eluvaldkondades," kommenteeris juhtumit Eesti Jalgpalli Liit.

Lisaks Eesti Antidopingu poolt määratud karistustele konkreetsete mängijate suhtes menetleb juhtumit ka jalgpalliliidu distsiplinaarkomisjon, kes võtab seisukoha meeskonna suhtes - vastavalt dopinguvastastele reeglitele tuleb vähemalt kahe sama võistkonna liikme positiivse proovi puhul sanktsioneerida kogu tiimi.

Mis sedavõrd laiahaardelise testimiseni viis? Mida säärasest juhtumist õppida? Millised võiksid olla võimalikud karistused? Seda võid lugeda juba homsest Eesti Päevalehest.