Need 8 meeskonda on eelnevalt pääsu Pärnus toimuvale superfinaalile lunastanud Euroliiga A-divisjoni 12 tiimi seast. Eesti rannajalgpallikoondis kuulub hetkel veel B-divisjoni, kuid just kodupubliku silme all soovitaksegi uueks hooajaks end Euroopa liivavuti teravaimasse tippu murda.

Säärase eesmärgi on meeskonnale püstitanud nii peatreener Rando Rand kui koondise üks juhtmängijaid Aleksander Saharov. "Lühidalt saab öelda, et eesmärk on neli mängu võita," lausus eestlaste juhendaja Rand tänasel pressikonverentsil heatujuliselt.

Siht murda end Euroopa 12 parima sekka

Pisut täpsemalt veel Euroliiga olemust lahti seletades võib öelda, et kui A-divisjonis mängitakse Euroopa meistritiitli peale, siis samal ajal peetavates B-divisjoni kohtumistes selgitavad ülejäänud 8 meeskonda (nende 8 hulka kuulub ka Eesti - toim.) enda seast välja parima, kes tulevasel hooajal maailmajao 12 tugevaima sekka ehk A-divisjoni mängima pääseb.

Selleks on meeskonnad eelnevalt jaotatud kahte neljasesse alagrupi - mõlema alagrupi esimesed lunastavad omakorda pääsme finaali, mille võitja saabki tuleval aastal juba Euroopa parima tiitlile mängida.

Rannajalgpallile sobiva nimega Rando Rand lisab tuleval nädalal algavast turniirist rääkides, et niivõrd tõsist ja põhjalikku ettevalmistust pole eestlastel varem olnud. "Kui eelnevatel aastatel oleme koondise treeninguteks kasutanud eelkõige mõne meistriliiga klubi aegu, siis tänavu oleme just spetsiaalselt koondisega iga nädal 2 eraldi treeningut korraldanud."

Samuti on meie rahvuskoondis saanud väärt kogemusi turniiridelt välismaal: "Hiljutine sõprusturniir Valgevenes oli meie jaoks ülimalt vajalik, kus saime lisaks väga tugevatele võõrustajatele ja Türgile mängida ka äsjasel MM-il veerandfinaali jõudnud Iraaniga. Sääraste mängude kogemus on tulevast Pärnu turniiri silmas pidades kahtlemata hindamatu väärtusega," rääkis Rand, kes pikalt ka ise koondises mängijana tegutsenud.

Koondises ka ajaloolises võidumängus Venemaa vastu olulist rolli mänginud Saharov

Täna selgunud alagrupikaaslasi Ungarit, Norrat ning Inglismaad oskas koondise loots iseloomustada järgnevalt: "Ungarlased on kindlasti väga tugevad - nad mängisid tänavu A-divisjonis ning kuna seal jäädi viimaseks, siis peavadki nad enda kohta 12 parima seas kaitsma. Kuigi nad A-divisjonis viimaseks jäid, siis on nad ikkagi saanud terve hooaeg mängida tõeliste tippude vastu ning selle pealt on kindlasti väga hea ka nende ettevalmistus ja füüsis."

"Inglismaa ja Norra siiasõitva koosseisu kohta meil hetkel veel infot pole, aga eelnevatest kohtumistest tean öelda, et inglastega oleme mänginud seitse korda ning neljal puhul on meid saatnud ka edu. Norraga oleme omakorda mänginud neli korda ning võitnud neist kolm," jätkas Rand.

Kui suuremal osal rannakoondisest on ette näidata ka tuntav ja tugev taust nii-öelda suurest murujalgpallist, siis teiste seast paistab eraldi esile Aleksander Saharov. 2002. aasta mälestusväärses 2:1 võidumängus Venemaa vastu Andres Operile otsustava väravasöödu andnud Saharov tunnistas sarnaselt peatreenerile, et koondis soovib Euroopa 12 parima sekka A-divisjoni murdmisega ajalugu teha.

"Kõik 25 koondisekandidaati on algusest peale kõvasti vaeva näinud, et lõplikusse valikusse 12 hulka pääseda. Arusaadavalt tahame kodupubliku silme all head mängu näidata - võtame küll üks mäng korraga, aga ootused on kahtlemata kõrgel," rääkis Eesti A-koondises 25 mängu pidada jõudnud Saharov.

Probleemid vigastustega
Kuigi laiemas plaanis kulgeb koondise ettevalmistus hästi, on murettekitavaks asjaoluks kerkinud mitmete juhtmängijate vigastused. Näiteks sai hooaja hakul potentsiaalselt karjäärilõpetava põlvevigastuse koondise kapten ning üks edukamaid väravakütte Kristian Marmor, kes ühtlasi viimasel kahel hooajal ka Eesti parimaks rannajalgpalluriks valitud on.

Samuti on hooaja jooksul erinevad traumad piinanud eelnimetatud Saharovi, Taavi Tammot, väravavaht Markus Lukku ning Roman Minlibajevit.

"Marmori vigastuseuudis oli meile esialgu paras šokk. Samuti on mitmed teised juhtmängijad erinevate vigastustega väljas olnud - näiteks pidi [Roman] Minlibajev siin suve jooksul Šveitsi kõrgliigasse mõneks ajaks mängima minema, aga varbaluu murd tõmbas sellele plaanile kriipsu peale. Üldiselt on kõik need vigastustega mängijad aga isukalt taastumise nimel tööd teinud ning nende kogemused ja oskused on meile kahtlemata tuleval nädalal Pärnus suureks abiks," vaatas Rand positiivselt tulevikku.